Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інвестиційна складова українсько-німецьких відносин



Особливе місце в українсько-німецьких відносинах належить інвестиційному співробітництву. По-перше, ФРН є найпотужнішою в економічному відношенні державою Європейського Співтовариства, по-друге, протягом останніх років за обсягами товарообігу вона є другим (після Російської Федерації) торговим партнером України.

Ще з початку двостороннього економічного співробітництва України та ФРН, питання інвестицій грало важливу роль.

У 1993 – 1999 роках німецькій капітал спрямовується у сферу промислового виробництва та зокрема, у харчову, хімічну, нафтопереробну галузі, а також у сектор торгівлі, кредитно-фінансову, страхову сфери, нерухомість. Більше 75 % німецьких інвестицій спрямовано саме у промисловість.

Загальний обсяг прямих інвестицій в економіку України в 2004 році склав 8353,9 млн. доларів. З них на частку ФРН припадає 631,6 млн. доларів. За обсягом іноземних інвестицій на Україну Німеччина знаходиться на четвертому місці після США, Кіпру та Великобританії [19].

Так, станом на 01.10.2008 р. загальні обсяги німецьких інвестицій в Україну склали 6.826 млн. дол. США. За цим показником Німеччина знаходиться на другому місці після Кіпру.

Сьогодні в Україні здійснюють діяльність 1414 підприємств з німецьким капіталом. Прикладами успішної реалізації німецьких інвестиційних проектів в Україні є налагодження монтажного виробництва автомобілів «Шкода» (концерн «Фольксваген») у Закарпатті. Уже декілька років у м. Стрий працює один з найбільших постачальників німецької автоіндустрії фірма «Леоні» АГ, де виробляються бортові мережі для автомобільної промисловості. На українському ринку також активно працюють концерни «Даймлер Крайслер», «Опель» АГ, інтенсивно розгортається мережа супермаркетів «МЕТРО» АГ.

Станом на 01.10.2009 Німеччина інвестувала в економіку України майже 6,6 млрд. дол. США, що складає 17,1 % від загального обсягу прямих іноземних інвестицій, залучених в економіку України[36].

За обсягом прямих іноземних інвестицій, залучених в економіку України, Німеччина посіла друге місце серед країн світу, після Кіпру – 8,2 млрд. дол. США.

На території України зареєстровано 1450 підприємств з німецькимкапіталом.

За січень – вересень 2009 року приріст німецьких інвестицій склав 188 млн. дол. США. Серед видів економічної діяльності в Україні найбільший обсяг інвестицій з ФРН надійшов до підприємств, які здійснюють[22]:

· фінансову діяльність – 97 млн. дол. США;

· торгівлю; ремонт автомобілів, побутових виробівта предметів особистого вжитку – 34 млн. дол. США;

· діяльність у сфері промисловості – 29 млн. дол. США;

· операції з нерухомим майном, оренда, інжиніринг та надання послуг підприємцям – 11 млн. дол. США;

· будівництво – 9 млн. дол. США;

· діяльність у сфері сільського господарство – 7 млн. дол. США.

Станом на 01.10.2009 року відповідно до Закону України "Про державну статистику" не конфіденційною є інформація щодо обсягу інвестицій з ФРН до України, який складає 29 % від їх загального обсягу в розрізі видів економічної діяльності.

Таким чином, станом на 01.10.2009 року за даними Держкомстату України у структурі інвестицій з ФРН в економіку України найбільшу питому вагу займають інвестиції у наступних видах економічної діяльності[54]:

· промисловість – 18 % (1,2 млрд. дол. США), у тому числі у переробна – 17 % (1,14 млрд. дол. США), добувна – 1 % (36 млн. дол. США);

· торгівля; ремонт автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку – 3 % (187 млн. дол. США).

Україна інвестувала в економіку Німеччини 2,7 млн. дол. США.

За січень-вересень 2009 року приріст українських інвестицій до економіки Німеччини склав 21 тис. дол. США, які було спрямовано до підприємств транспорту та зв’язку. На території Німеччини працює 6 підприємств з українським капіталом.

Станом на 01.10.2009 інформація щодо прямих інвестицій з України до Німеччини в розрізі інших видів економічної діяльності є конфіденційною згідно із Законом України «Про державну статистику», в зв'язку з тим, що за даними Держкомстату прямі інвестиції надійшли не більше ніж від двох суб'єктів підприємницької діяльності[42].

У 2010 році на території України було зареєстровано 1 478 підприємств з німецьким капіталом.

За обсягами прямих інвестицій в економіку України ФРН посідає друге місце (після Кіпру) серед країн світу[44]. За 2011 рік Німеччина інвестувала в Україну 7,1млрд.дол.США, що складає 15,8% від загального обсягу прямих іноземних інвестицій, залучених в економіку України. За обсягами зростання у 2010 р. прямих іноземних інвестицій в Україну серед 125 країн світу ФРН посідає п’яте місце з 475 млн.дол.США (Кіпр - 909 млн.дол.США, РФ - 836 млн.дол.США, Нідерланди - 753 млн.дол.США, Франція - 736 млн.дол.США).

У 2011 році приріст інвестицій з Німеччини в українській економіці становив 303 млн.дол.США.

При цьому, найбільше зростання інвестицій з Німеччини спостерігалось у наступних видах економічної діяльності[28]:

· фінансова діяльність – 190 млн. дол. США;

· операції з нерухомим майном, оренда, інжиніринг та надання послуг підприємцям – 192 млн. дол. США;

· торгівля; ремонт автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку – 19 млн. дол. США.

В той же час, обсяг інвестицій з Німеччини зменшився на підприємствах, що здійснюють діяльність у галузі

· промисловості – на 100 млн. дол. США в тому числі: хімічної та нафтохімічної промисловості – на 62 млн. дол. США,

· машинобудування – на 10 млн. дол. США та виробництві іншої неметалевої мінеральної продукції – на 8 млн. дол. США.

Таким чином, станом на 01.01.2012 найбільший обсяг інвестицій з Німеччини спрямовано до наступних видів економічної діяльності:

· промисловість – 72 % (5,3 млрд. дол. США), в тому числі металургійне виробництво – 62 % (4,6 млрд. дол. США), виробництво іншої неметалевої мінеральної продукції – 4 % (262 млн. дол. США);

· фінансова діяльність – 18 % (1,3 млрд. дол. США);

· операції з нерухомим майном, оренда, інжиніринг та надання послуг підприємцям – 4 % (267 млн. дол. США);

· оргівля; ремонт автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку – 3 % (241 млн. дол. США).

Що до прямих інвестицій з України до Німеччини, то станом на 1 лютого 2011 р. Україна інвестувала в економіку Німеччини 9,4 млн. дол. США, що становить 0,1 від загального обсягу інвестицій з України спрямованих в економіку країн світу. Протягом січня – вересня 2011 року обсяг інвестицій спрямованих з України до економіки ФРН збільшився на 180 тис. дол. США[44].

За даними Держстату України, які не є конфіденційними згідно із Законом України “Про державну статистику”, обсяг українських інвестицій у Німеччині спрямовано до підприємств переробної промисловості – 49 % та підприємств, що здійснюють діяльність у сфері транспорту та зв’язку – 3,3 %.[34]

Федеративна Республіка Німеччина є найбільшим економічним партнером України в Європі та другим у світі інвестором в українську економіку, одним із найголовніших політичних союзників нашої країни на шляху інтеграції в ЄС. Про це свідчить змістовність, глибина та різнобічність двосторонніх контактів - на вищому рівні, у регіональному вимірі, в колі промисловців і підприємців, а також динаміка торговельно-економічної та інвестиційної співпраці[16].

Зокрема, за перші три місяці 2011 року товарообіг між нашими державами склав майже 2,1 млрд. дол., що на 61% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Інвестиційне партнерство розвивалося більш динамічно, і лише за перший квартал цього року Німеччина інвестувала в українську економіку 7,1 млрд. дол., що складає 15,7 % від загального обсягу прямих іноземних інвестицій, залучених в економіку країни.

Станом на 1 транвя 2012р. за обсягом прямих інвестицій Німеччина продовжує займати друге місце серед країн світу, що здійснюють прямі інвестиції в українську економіку.

Станом на 1 січня 2012 р. в економіку України залучено 7,4 млрд. дол. США інвестицій з Німеччини, що становить 15 % від загального обсягу прямих іноземних інвестицій в спрямованих до економіки України.

У 2012році приріст інвестицій з Німеччини в українській економіці становив 303 млн. дол. США.

При цьому, найбільше зростання інвестицій з Німеччини спостерігалось у наступних видах економічної діяльності:

· фінансова діяльність – 190 млн. дол. США;

· операції з нерухомим майном, оренда, інжиніринг та надання послуг підприємцям – 192 млн. дол. США;

· торгівля; ремонт автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку – 19 млн. дол. США.

В той же час, обсяг інвестицій з Німеччини зменшився на підприємствах, що здійснюють діяльність у галузі промисловості – на 100 млн. дол. США в тому числі: хімічної та нафтохімічної промисловості – на 62 млн. дол. США, машинобудування – на 10 млн. дол. США та виробництві іншої неметалевої мінеральної продукції – на 8 млн. дол. США.

Таким чином, станом на 1 січня 2012 р. найбільший обсяг інвестицій з Німеччини спрямовано до наступних видів економічної діяльності:

· промисловість – 72 % (5,3 млрд. дол. США), в тому числі металургійне виробництво – 62 % (4,6 млрд. дол. США), виробництво іншої неметалевої мінеральної продукції – 4 % (262 млн. дол. США);

· фінансова діяльність – 18 % (1,3 млрд. дол. США);

· операції з нерухомим майном, оренда, інжиніринг та надання послуг підприємцям – 4 % (267 млн. дол. США);

· торгівля; ремонт автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку – 3 % (241 млн. дол. США).

Станом на 28 серпня 2012 р. Україна інвестувала в економіку Німеччини 9,4 млн. дол. США, що становить 0,1 від загального обсягу інвестицій з України спрямованих в економіку країн світу. Протягом серпень-вересень 2012 року обсяг інвестицій спрямованих з України до економіки ФРН збільшився на 180 тис. дол. США

За даними Держстату України, які не є конфіденційними згідно із Законом України “Про державну статистику”, обсяг українських інвестицій у Німеччині спрямовано до підприємств переробної промисловості – 49 % та підприємств, що здійснюють діяльність у сфері транспорту та зв’язку – 3,3 %

Безумовно, Німеччина, як частина європейського простору, дуже приваблює українську економіку як великий і потужний ринок для обміну товарами. В той же час ми розглядаємо цю країну як потужне джерело інвестицій та передових технологій. Нині Україна впроваджує масштабні системні реформи, тому дуже потребує кращого світового досвіду у сфері модернізації економічної, політичної, правової систем згідно з європейськими нормами, адаптації законодавства до стандартів ЄС, трансферу передових світових технологій, надання можливості українським громадянам безперешкодно відвідувати європейські держави тощо[9].

Україна володіє величезними економічними й інвестиційними можливостями, розвинутим науковим, промисловим потенціалом, вигідним географічним розташуванням. Звичайно, нам потрібно ще багато чого зробити для сталого економічного зростання, покращення умов ведення бізнесу – провести дерегуляцію підприємницької діяльності, зменшити фіскальний й адміністративний тиск на суб’єкти господарювання, вдосконалити кредитну політику, запровадити державну програму стимулів для розвитку малого й середнього бізнесу, здолати корупцію тощо. Але ми наполегливо, крок за кроком виконуємо своє домашнє завдання на шляху в ЄС[35].

В Українському союзі промисловців і підприємців, Українсько-німецькому форумі ми дуже добре розуміємо, що надійні інвестори прийдуть туди, де існує сприятливий інвестиційний клімат, де надійно захищені права власника та інвестора. Ми докладаємо усіх зусиль, щоб використовуючи наш досвід з розвитку діалогу влади і бізнесу, механізми державно-приватного партнерства, максимально удосконалювати інвестиційний клімат, ввімкнути європейським партнерам «зелене світло»[25].

З 12 по 14 лютого 2013 р. у Києві проходила сільськогосподарська виставка "Аgro Animal Show", яка зі своїми 25-ма тисячами квадратних метрів виставкової площі і 17-ма тисячами фахових відвідувачів є одним з найважливіших заходів такого роду в Україні. Більше 40 німецьких фірм взяли участь у виставці в рамках спільного стенду, облаштованого за підтримки Федерального міністерства економіки. Посольство організувало «Німецький день сільського господарства», що його відкрив Посол Вайль. Німецький день розпочався семінаром Німецького Аграрного центру на тему свинарства і продовжено двостороннім круглим столом на тему «Сучасне сільськогосподарське машинобудування для України», в якому з української сторони серед інших взяв участь заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олександр Сень. Обидва заходи викликали жвавий інтерес і стали видатною подією поруч з підписанням меморандуму про співробітництво між Спілкою сільськогосподарського машинобудування Асоціації німецьких виробників машин і обладнання (VDMA) та Асоціацією підприємств-виробників техніки та обладнання для агропромислового комплексу «Украгромаш».

Перспективи розширення кредитування української економіки з боку приватних фінансових установ є дуже малі через негативний досвід німецьких банків в Україні впродовж останніх років. Проте Німеччина відіграє вагому роль в міжурядових організаціях, таких як МВФ та Світовий Банк, і тому може сприяти отриманню від них кредитів.

У 2009 році Німеччина активно сприяла рішенню про видачу уряду України кредиту на €500 млн. від Єврокомісії, якщо та зможе налагодити співробітництво з МВФ.

Німецька експортна організація GEFA підтримує контакти між німецькою аграрною та харчовою промисловістю та та клієнтами у всьому світі

Очолюючи найбільшу в Україні бізнес-організацію – Український союз промисловців і підприємців, а також громадське об’єднання «Українсько-німецький форум», можна сказати, що перспективи співпраці ділових кіл України та Німеччини є дуже значними. Запорукою подальшого ефективного партнерства бізнес-кіл двох країн є вже реалізовані в наших умовах великі інвестиційні проекти. Так, з 1996 року в Україні працює світовий лідер з виробництва будівельних матеріалів – німецька компанія КНАУФ. За ці роки підприємство реалізувало три інвестиційні проекти у Київській, Донецькій та Тернопільській областях, вклавши кошти у розвиток гірничодобувного комплексу, виробництво будівельних матеріалів на основі гіпсу та вологостійких плит. Має намір розширяти масштаби діяльності та вкладати в неї додаткові інвестиції виробник будівельний сумішей Henkel Успішно працює та виношує плани відкриття нових торгівельних центрів в Україні один з найбільших німецьких інвесторів – компанія МETRO Cash & Carry. Провідним постачальником продукції, послуг і комплексних рішень для ключових інфраструктурних галузей української економіки – енергетики, транспорту, промисловості й медицини є компанія Сіменс Україна[15].

Нащі економіки можуть ефективно взаємодоповнювати одна одну у сфері машинобудування, енергетики. Україна має високий коефіцієнт транзитності для здійснення ефективних сполучень по вектору Схід-Захід, надзвичайно ємний потенціал розвитку нових ринків і, за умови активізації інвестиційного співробітництва з Німеччиною та іншими країнами ЄС, може стати зоною високих інноваційних технологій[40].

Німецькі інвестиції та інновації дуже необхідні українському агропромисловому комплексу, який здатний забезпечити продовольчу безпеку всієї Європи; житлово-комунальному господарству, у реформуванні якого Німеччина має колосальний досвід та необхідні ресурси. Ми розраховуємо на допомогу європейських країн у сфері розвитку та впровадження енергозберігаючих технологій та відновлювальних джерел енергії, реалізації інфраструктурних проектів в рамках підготовки Євро-2012, будівельного та туристичного комплексів[1].

Українські ділові кола позитивно налаштовані на партнерство зі своїми німецькими колегами. УСПП, Українсько-німецький форум готові сприяти пошуку бізнес-партнерів, комунікації з владними структурами центрального, регіонального рівня, підготовці і сприянню реалізації взаємовигідних проектів з тим, щоб українсько-німецька економічна й інвестиційна співпраця примножувала національне багатство свої держав.

Німеччина входить до трійки країн з обсягом найбільших прямих інвестицій в Україну, якщо зважати саме на інвестиції в реальне виробництво. Всього в Україні функціонує до півтори тисячі підприємств з німецьким капіталом.

Отже, Німеччина є одним з найбільш потужних інвесторів України. Але, якщо порівнювати обсяг інвестицій з Німеччини в Україну з обсягом інвестицій, які надає Німеччина іншим країнам світу, то він є не досить високим. Це викликано, на нашу думку, такими причинами: слабкістю банківської системи; високим рівнем оподаткування; нестабільністю економічної і податкової політики; високими ставками ввізного мита при надходженні іноземних інвестицій в Україну; складним фінансовим станом багатьох підприємств, що робить їх непривабливими для зовнішніх інвесторів; недостатньою розвиненістю транспортної та комунікаційної інфраструктури. Внесення необхідних змін у даних сферах приведе до створення загального сприятливого інвестиційного клімату в Україні, формуванняпозитивного іміджу держави та збільшення обсягів німецьких інвестицій.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 414 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...