Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фактори впливу на конкурентоспроможність підприємства



Аналіз наукової та навчальної літератури, практики оцінки конкурентоспроможності підприємства свідчить про відсутність єдності поглядів щодо виділення груп факторів та конкретних параметрів по кожній групі, на базі яких потрібно розраховувати інтегральний показник конкурентоспроможності.

На ранніх етапах еволюції підходів до оцінки конкурентоспроможності підприємства в системі факторів превалювали фінансові показники. В подальшому коло факторів розширилось і більшість методів оцінки ґрунтувались на використанні показників, що характеризують виробничу, збутову, маркетингову, фінансову діяльність підприємства, ефективність інвестицій і т.д., що в цілому відповідало зарубіжній практиці, але далеко не завжди враховувались особливості галузі і регіону, до яких належить досліджуване підприємство.

Не ставлячи наразі задачу обґрунтування і вибору системи факторів для оцінки конкурентоспроможності підприємства, бо це є суто дослідницьким питанням, надамо одну з пропонованих в навчальній економічній літературі систему основних узагальнюючих факторів (детермінант), яка в цілому задовольняє цілі діагностики конкурентоспроможності підприємства [5]:

Ä продукція;

Ä положення підприємства на ринку (ємність ринку);

Ä можливості збуту продукції;

Ä методи товароруху;

Ä виробничий потенціал підприємства.

Зауважимо при цьому, що кожен з узагальнюючих факторів може бути описаний системою конкретних кількісних та якісних параметрів.

Окрім перелічених на конкурентоспроможність підприємства можуть впливати й інші чинники, зокрема, імідж підприємства, який формується за сукупністю різних характеристик його діяльності, серед яких:

- якість продукції;

- упровадження інновацій;

- турбота про споживача;

- соціальна справедливість;

- розуміння ролі підприємства в суспільстві та етичних норм;

- виробнича інфраструктура підприємства;

- система комунікацій (реклама, PR-акції, виставки-ярмарки тощо).





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 327 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...