Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вплив автономних чистих податків на рівень виробництва. Мультиплікатор податків



Податковий мультиплікатор показує, що збільшення податківна визначену величину зменшує (знак «-») обсяг виробництва набільшу величину і навпаки, при зменшенні ставок оподаткуванняT (Y) на визначену величину, рівноважний обсяг виробництва(Y) зростає на велику величину.

Мультиплікативний ефект від зниження податків слабший,ніж від збільшення державних витрат, що говорить просильніший вплив державних витрат на величину сукупногодоходу і споживання у порівнянні зі зміною податків.

Так як me>c'-me, то це значить, що збільшення державнихзакупівель на грошову одиницю викликає більший прирістдоходу, ніж зменшення чистих податків на грошову одиницю.

З іншого боку, для досягнення приросту доходу державнізакупівлі необхідно збільшити на меншу величину, ніж та, на якунеобхідно зменшити чисті податки.

Для держбюджету ця обставина породжує різні наслідки. Упершому варіанті досягнення цільового приросту доходувикликає менший бюджетний дефіцит через збільшеннябюджетних витрат; у другому варіанті - більший бюджетнийдефіцит через зменшення бюджетних доходів.

Крім автономного використання фіскальних засобів, державаможе застосовувати їх одночасно. Тоді зміна доходу визначається(при стабільних цінах)

AY = AG• me-AT• mt чи AY = me(AG-AT-c').

Сумарний результат у цьому варіанті залежить відспіввідношення між AG і AT, з огляду на те, що me>mt.

Якщо державні закупівлі і чисті податки змінюються заумови збалансованого бюджету, тобто коли AG=AT, торезультатом такої політики буде приріст доходу, тому що AG >ATc.

Фіскальна політика в умовах збалансованого бюджетупороджує ще одну категорію - мультиплікатор збалансованогобюджету (mb) - він показує, наскільки грошових одиницьзмінюється дохід у разі зміни держбюджету на грошовуодиницю, тобто відображає співвідношення між зміною доходу ізміною бюджету





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 277 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...