Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Додаток Б. Приклад розрахунку темпів зростання продуктивності праці і оплати праці



Приклад розрахунку темпів зростання продуктивності праці і оплати праці. Визначення коефіцієнту співвідношення між ними і його вплив на собівартість продукції за рахунок зміни витрат по статті «Оплата праці».

Вихідна інформація. Підприємство зони Полісся спеціалізується на вирощуванні картоплі. У базовому і звітному роках воно досягло таких виробничих і економічних показників діяльності в цій галузі:

Вихідна інформація:

Показник Базовий рік Звітний рік
Урожайність картоплі, ц/га    
Прямі затрати праці на 1 га, людино – годин    
Трудомісткість 1ц картоплі    
Темп зростання продуктивності праці, %    
Оплата однієї людино – години в картоплярстві, грн.. 1,1 1,3
Темп зростання оплати праці, %    
Коефіцієнт співвідношення темпів зростання продуктивності праці і оплати праці Х  
Сума оплати праці в собівартості продукції, грн.    
Зменшення (збільшення) собівартості за рахунок оплати праці, грн. Х  

Методика визначення: Насамперед потрібно розрахувати трудомісткість 1ц картоплі у базовому і звітному роках (Б. рік – 360 /200 = 1,8; З. рік – 378/270 = 1,4) Після цього необхідно визначити темпи зростання продуктивності праці діленням трудомісткості 1ц картоплі у базовому році на цей показник у звітному році і множенням одержаного результату на 100 - [(1,8 /1,4)х100 = 128,57]. Далі слід розрахувати темп зростання оплати праці як процентне відношення оплати 1 людино – години у звітному році до цього ж показника у базовому році – [(1,3 /1,1) х 100 = 118,18]. Тепер є можливість визначити коефіцієнт співвідношення діленням першого одержаного показника на другий - (128,57 /118,18 = 1,0879).

Щоб визначити, як одержане співвідношення між темпами зростання продуктивності праці і темпами зростання її оплати вплинуло на собівартість продукції, потрібно спочатку визначити суму оплати праці в собівартості продукції у базовому і звітному роках. Для цього необхідно помножити у кожному році оплату 1людино – години на трудомісткість 1ц – (Б. рік – 1,1 х 1,8 = 1,98; З. рік – 1,3 х 1,4 = 1,82). Відніманням від суми оплати праці у звітному році цього ж показника у базовому році одержують необхідний результат – (1, 82 – 1, 98 = -0, 16). Якщо результат зі знаком „мінус”, то собівартість продукції за рахунок статі „Оплата праці” зменшиться (за однакових інших умов) на цю величину, і навпаки.

Оцінка одержаних результатів: Коефіцієнт співвідношення між темпами зростання продуктивності праці і темпами зростання оплати праці дає змогу робити обґрунтований висновок про створення умов для подальшого підвищення ефективності виробництва або про звуження таких можливостей під дією даного фактора. Якщо коефіцієнт співвідношення більше одиниці (Кс > 1), то в підприємстві створюються сприятливі умови для розширеного відтворення, оскільки при цьому знижується собівартість продукції за рахунок статі „ Оплата праці”. І навпаки, якщо Кс < 1, то за цих умов буде зростати собівартість продукції за рахунок збільшення витрат на оплату праці в розрахунку на 1ц продукції, а отже, звужуватимуться можливості для розширеного відтворення. За умови, що Кс = 1, собівартість продукції за рахунок оплати праці не зміниться. Цей варіант співвідношення може бути прийнятим для підприємства за умови, що є настійна потреба підвищення матеріального стимулювання працівників.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 707 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...