Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні вказівки до роботи на семінарському занятті. Готуючись до відповіді на перше питання слід звернути увагу на те, що з розпадом Галицько-Волинського князівства українці втратили державність



Готуючись до відповіді на перше питання слід звернути увагу на те, що з розпадом Галицько-Волинського князівства українці втратили державність, а їх землі стали об’єктом загарбання з боку інших держав. Назвіть, до складу яких держав входили різні регіони України наприкінці XIV ст. Також необхідно простежити основні етапи об`єднання Литви та Польщі. Докладно розповідайте про зміст та наслідки Кревської, Люблінської та Берестейської унії. Чому Велике князівство Литовське у середині XVI ст. дало згоду на створення Речі Посполитої. Охарактеризуйте політику Польщі щодо українських земель. Порівняйте політичний і соціально-економічний розвиток українських земель у складі Великого князівства Литовського та Речі Посполитої.

Питання виникнення козацтва та Запорозької Січі слід почати з проблеми походження українського козацтва та дискусійних питань щодо причин виникнення цього феномену української історії. Слід звернути увагу на зовнішній фактор зародження козацтва, зокрема появи Кримського ханства, яке постійно нападало на українські землі. Необхідність стримування татарсько-турецьких нападів зумовило формування козацького війська та Запорозької Січі. Яку роль відіграла Запорозька Січ в історії українського народу? Зверніть увагу на її політичну організацію. Чому її називають «християнською козацькою республікою»? З’ясуйте, які чинники впливали на зростання козацтва, як поляки намагалися протистояти цій тенденції.

У третьому питанні слід звернути увагу на те, що зростання чисель­ності та авторитету козацтва серед українського народу зумовило його вирішальну роль в організації збройної боротьби проти польсько-шляхет­ського панування на українських землях наприкінці XVI – у 20–30-х рр. XVIІ ст. Дайте характеристику козацько-селянським повстанням під проводом К. Косинського, С. Наливайка, М. Жмайла та ін. Що спільного було для всіх повстань, якими були причини їх поразки? З’ясуйте наслідки цих повстань. Яке значення мала «Ординація Війська Запорізького» 1638 р.?

Заняття 6. Хмельниччина та «Руїна»

План





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 250 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...