Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 8.11



Виручка від реалізації підприємства складає 150 000 тис. грн. на місяць. Постійні витрати складають 40 тис. грн. на місяць, змінні – 45 тис. грн. на місяць. Визначіть запас безпеки у вартісному і процентному виразі.

Рішення.

Для того, щоб визначити точку беззбитковості у вартісному виразі, необхідно розрахувати маржинальний дохід.

СМ= P×Q – VC = 150 000 – 45 000 = 105 000 (грн.)

Визначаємо коефіцієнт маржинального доходу:

Визначаємо поріг рентабельності:

Визначаємо запас безпеки у вартісному виразі:

Визначаємо запас безпеки в процентному виразі:

Тобто, підприємство може знизити обсяг реалізації на 61,90 %, що складає 92 857,15 грн., перш ніж почне отримувати збитки.

Якщо проводиться аналіз беззбитковості не відокремленого проекту, а проекту діючого підприємства, то необхідно визначити зміну точки беззбитковості, цільового обсягу і запасу безпеки. За інших рівних умов, зменшення точки беззбитковості, цільового обсягу і збільшення запасу безпеки відносяться до позитивних наслідків проекту. Проте навіть отримання доказів безперешкодної реалізації цільового обсягу не дає достатніх підстав вважати реалізацію проекту доцільною. Позитивні результати, отримані при проведенні аналізу беззбитковості, є необхідною, але не достатньою умовою реалізації проекту.

8.3. Поняття операційного леверіджу

Одним з напрямів CVP-аналізу є дослідження операційного леверіджу і ступеня його дії.

Операційний леверідж (Operation Leverage, OL) – це частка постійних витрат в повних витратах. Операційний леверідж характеризує вплив на формування прибутку рівня постійних витрат, і його може бути використано для попередньої оцінки ризиків зниження виручки від реалізації.

Якщо порівнювати декілька проектів, то для проекту з вищим значенням операційного леверіджу характерний вищий ступінь ризику, оскільки у разі погіршення ринкової кон'юнктури, прибуток цього проекту знизиться більше. Але в той же час поліпшення ринкової кон'юнктури сприятиме значнішому підвищенню прибутку.

Ступінь дії операційного леверіджу (Degree of Operation Leverage - DOL) показує відношення процентної зміни величини прибутку до процентної зміни виручки від реалізації, тобто на скільки відсотків зміниться прибуток при зміні виручки від реалізації на 1%.

Ступінь дії операційного леверіджу визначається як відношення маржинального доходу до прибутку.

ar w:top="1134" w:right="850" w:bottom="1134" w:left="1701" w:header="720" w:footer="720" w:gutter="0"/><w:cols w:space="720"/></w:sectPr></w:body></w:wordDocument>"> (8.14)

де DOL - cтупінь дії операційного леверіджу;

CM – маржинальний дохід;

EBITDA – цільовий прибуток.

Сила дії операційного важелю визначає, на скільки відсотків збільшиться прибуток залежно від зміни виручки від реалізації - для цього слідує відсоток зростання виручки від реалізації помножити на силу дії операційного важеля.

∆ EBITDA(%) =∆ pQ(%)×DOL, (8.15)

де ∆ EBITDA(%) – процентна зміна прибутку;

∆ pQ(%) – процентна зміна виручки від реалізації;

DOL – ступінь дії операційного ливеріджу.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 281 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...