Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Довгострокові Поточні



Коефіцієнт заборгованості = пасиви + пасиви___

(Debt to Assets Ratio / DAR) Активи

Коефіцієнт заборгованості показує, яка частка активів фі­нансується за рахунок боргу. Чим нижчий коефіцієнт, тим ниж­чий фінансовий ліверідж. Звичайно коефіцієнт заборгованості не повинен бути більший 0,7. Інакше фінансовий стан підприємства буде визнано незадовільним.

Співвідношення довгострокових Довгострокові пасиви

зобов'язань і власного капіталу = Власний капітал

(Debt to Equity Ratio / DER)

Цей показник відображає співвідношення між довгостроко­вими кредитами і власним капіталом. Фінансовий стан підпри­ємства нормальний, якщо цей показник не більший 1.

Фінансовий ліверідж (FR) = 1: (DAR — Середня ставка про­центів за кредит).

Якщо DAR дорівнює 0,9, а середня ставка процентів за кре­дит — 0,25, то фінансовий ліверідж становитиме 1,538.

Ефект фінансового ліверіджу (ЕФЛ) = ROE x FR — ROE, де ROE — рентабельність власного капіталу, що обраховується як відношення чистого прибутку до власного капіталу в процентах.

Якщо ROE = 20%, тоді ЕФЛ = 20% х 1,538 - 20% = 10,76%.

6.5. Фінансове планування в проектному аналізі

Розділи фінансового плану

Фінансовий план фірми, яка розробляє проект,покликаний узагальнити результати проектного аналізу, що передували його розробці.

Фінансовий план розробляється у двох ви­мірах: "без проекту" і "з проектом". Це означає, що показники фінансового плану розраховуються як без урахування проектних показників, так і з їх урахуванням. Це дає можливість визначити вплив проекту на розвиток діяльності фірми.

Якщо для реалізації проекту створюється нова фірма, її діяльність "з проектом" рекомендується розглядати у зв'язку з діяльністю фірм-засновників. Такий підхід не завжди вдається реалізувати на практиці через складність корпоративних взаємин. У такому разі допускається розглядати лише варіант "з проектом".

Фінансовий план включає такі відносно самостійні розділи (модулі):

* план прибутку;

* податковий план;

* баланс грошових потоків;

* прогноз бухгалтерського балансу;

* розрахунок показників ліквідності й рентабельності;

* розрахунок показників ефективності проекту.

План прибутку

План прибутку розробляється з метою розрахунку суми податку на прибуток підприємств. Окрім того, план прибутку необхідний для розрахунку валового, оподатковуваного та чистого прибутку — показників, які згодом будуть використані для розрахунків рентабельності проекту.

План прибутку розраховується у чіткій відповідності з дію­чим законодавством, зокрема з Законом "Про оподаткування прибутку підприємств".

Схему розрахунку податку на прибуток подано в таблиці.

Стаття "Доходи від реалізації товарів (робіт, послуг)" включає доходи всіх видів виробництв, які планується запустити в результаті реалізації проекту. Якщо проект передбачає надання банківських, страхових, фінансових послуг, торгівлю валютними цінностями, борговими зобов'язаннями та вимогами, то дана стаття включає доходи від цих операцій.

Стаття "Доходи від реалізації цінних паперів" включає всі доходи від операцій з цінними паперами, крім операцій по їх первинному випуску (розміщенню) та операцій по їх остаточ­ному погашенню (ліквідації).





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 498 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...