Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ТЕМА 3. Кримінальний кодекс та інші джерела криміналь­ного права України



Поняття «джерела кримінального права». Основні джерела сучасного кримінального права України.

Конституція України як джерело кримінального права Ук­раїни. Особливості окремих положень Конституції України, що мають кримінально-правовий зміст.

Кримінальний кодекс України 2001 р. — основне джерело кримінального права України. Загальна характеристика чинного Кримінального кодексу України. Кримінальний кодекс 1960 р. як джерело кримінального права України.

Міжнародні договори як джерела кримінального права Ук­раїни. Особливості імплементації окремих положень міжнарод­них договорів у кримінальне право України.

Рішення Конституційного Суду України як джерела кримі­нального права України.


Нормативно-правові акти, які містять окремі положення кри­мінально-правового характеру чи частково визначають зміст окремих кримінально-правових норм. Відмінність таких норма­тивно-правових актів від джерел кримінального права України. Юридична природа та кримінально-правове значення роз’яс­нень Пленуму Верховного Суду України.

Основні етапи розвитку кримінального права України. За­гальна характеристика основних джерел кримінального права України на окремих етапах його розвитку.

Нормативні приписи окремих джерел кримінального права України. Особливості норм КК України та інших кримінально-правових актів.

Поняття чинності КК та інших джерел кримінального права України в часі. Визначення поняття часу вчинення злочину в КК України та відмежування цього поняття від інших кримі­нально-правових понять (моменту визнання злочину закінче­ним, фактичного припинення злочинного діяння). Зворотна дія закону про кримінальну відповідальність (кримінального зако­ну) та інших джерел кримінального права у часі.

Поняття чинності КК та інших джерел кримінального права України у просторі. Поняття місця вчинення злочину за КК України. Принципи чинності закону про кримінальну відпові­дальність (кримінального закону) у просторі: територіальний, національний (громадянства), універсальний, реальний. Особ­ливості дії зазначених принципів з урахуванням положень КК України та міжнародних договорів. Правові наслідки засуджен­ня особи за межами України. Видача особи, яка обвинувачуєть­ся у вчиненні злочину, та особи, яка засуджена за вчинення зло­чину.

Тлумачення в кримінальному праві. Види і способи тлума­чення окремих положень КК та інших джерел кримінального права України.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 312 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...