Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Державний апарат



3. Соціально-класова структура.

4. Судові і правоохоронні органи.

5. Основні риси правової системи.

Ключові терміни і поняття: суверенна держава, обласні, міські, районні в містах, селищні, сільські ради трудящих, Верховний Суд УРСР, народні засідателі, бюрократія.

Політичне життя України відбувалося під жахом незавершеності, половинчастості, непослідовності та суперечливості. Значною мірою це було зумовлено тим, що бюрократична партійно-державна правляча верхівка СРСР намагалась зберегти командно-адміністративний метод управління.

20 квітня 1978 р. ВРУ ухвалила Конституцію. В ній зазначалося, що Україна суверенна держава. Найвищий орган влади ВРУ, яка формувалася на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

ВРУ була підзвітна Президія ВРУ, яка виконувала функції найвищого органу в період між сесіями ВРУ.

Найвищий орган управління Рада Міністрів УРСР.

Місцевими органами влади були: обласні, міські, районні в містах, селищні, сільські ради трудящих.

Судова система. Найвищий судовий орган Верховний Суд, який здійснює нагляд за судовою діяльністю судів республіки. До судової системи також відносяться обласні суди, Київський міський суд, районні (міські) народні суди. Судді та народні засідателі всіх судових ланок обиралися.

УРСР у складі Союзу РСР залишалася економічно, політично, та ідеологічно залежною від сваволі союзного бюрократичного центру.

Панування бюрократичних сил призводило до порушень владою законності, прав і свобод громадян.

Тема 14. Держава і право України періоду перебудови (1985-1991р.).

Лекція 14.

1. Соціально-економічна і політична ситуація в Україні в 80-ті роки XXст.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 268 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...