Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання та зміст педагогічної практики



Завданнями педагогічної практики студентів ОКР «Бакалавр» напряму підготовки «Історія» є:

- підготовка до цілісного виконання функцій вчителя історії і класного керівника та до проведення комплексу навчально-виховних заходів з учнями; формування у студентів на базі теоретичних знань професійних умінь і навичок для прийняття самостійних рішень під час конкретної роботи в реальних шкільних умовах, виховання потреби систематично поповнювати свої знання та творчо застосовувати їх в практичній діяльності;

- розвиток і вдосконалення загальнопедагогічних умінь і навичок студентів, зокрема: здійснювати комплексне вивчення системи навчально-виховної роботи школи, особистості учня; визначати і розв'язувати конкретні виховні завдання; здійснювати поточне і перспективне планування всіх видів навчально-виховної роботи; обґрунтовано вибирати і ефективно використовувати оптимальні методи виховання і навчання учнів з врахуванням вікових та індивідуальних особливостей; використовувати різноманітні форми роботи з батьками учнів; вміти аналізувати процес і результати навчально-пізнавальної діяльності учнів та навчально-виховної роботи вчителів історії, колег студентів, так і своєї власної роботи;

- формування спеціальних професійно-педагогічних вмінь вчителя історії (визначати і розв'язувати навчальні, розвивальні і виховні завдання уроку, позакласних заходів з історії, включаючи краєзнавчу роботу; добирати відповідно до програми з історії навчальний матеріал; обґрунтовано вибирати і ефективно використовувати різноманітні інноваційні форми, методи і засоби організації навчально-пізнавальної діяльності учнів в контексті реформи школи).

Зміст педагогічної практики передбачає ознайомлення з навчально-виховною діяльністю школи (бесіди з адміністрацією, вчителями історії, класними керівниками, вихователями); з планом роботи школи; з розкладом занять; з матеріальною базою школи; з веденням уроків, позакласних та виховних заходів з історії; вивчення навчальних програм з історії, календарно-тематичного і поурочного планування, плану позакласної і виховної роботи; психолого-педагогічних особливостей окремих учнів; планів роботи класного керівника, особових справ учнів, щоденників, класних журналів та методики їх ведення.

Навчальна робота з історії передбачає вивчення рівня знань, умінь і навичок учнів з історії (на основі аналізу балів у класному журналі, активності учнів, записів у зошитах учнів, результатів на уроках тематичного оцінювання чи інших письмових робіт тощо); відвідування уроків історії як вчителів, так і колег, участь у їх психолого-педагогічному аналізі; розробка календарно-тематичного планування проведення уроків з історії під час практики; підготовка поширених конспектів чи розгорнутих планів навчальних занять; проведення різноманітних типів та форм уроків історії України та всесвітньої історії; розробка і використання дидактичних матеріалів, навчальних посібників, аудіовізуальних засобів навчання.

Проведення позакласної роботи з історії: розробка плану проведення позакласних заходів з історії; підготовка і проведення позакласних заходів. Реалізуючи завдання виховної роботи, студент-практикант: допомагає класному керівнику проводити виховну роботу з класом згідно плану, тобто працює помічником класного керівника; разом з класним керівником студент стежить за відвідуванням учнями уроків, перевіряє щоденники учнів, стежить за дотриманням норм шкільної гігієни, правил охорони праці та протипожежної безпеки; готує і проводить виховні заходи; відвідує та аналізує 1-2 загальношкільні заходи; вивчає психолого-педагогічні особливості одного учня і на основі своїх спостережень пише характеристику на нього; робота з батьками учнів (відвідування учнів вдома, індивідуальні бесіди з батьками, участь у роботі загальношкільних і класних батьківських зборів).

Методична і самостійна робота передбачаєучасть у роботі шкільної педагогічної ради, об’єднанні класних керівників, методичного об'єднання вчителів історії школи, міста чи району; систематичний аналіз своєї практичної діяльності (враховувати досвід навчально-виховної роботи школи і вносити відповідні записи у робочий зошит); збирання матеріалу з проблем методики викладання історії, вивчення педагогічних інновацій з метою використання для курсових і дипломних робіт.

Перед початком практики проводиться настановча конференція з питань педагогічної практики. Присутність студентів і керівників практики від університету на ній обов'язкова. На настановчій конференції обговорюються завдання педагогічної практики, її зміст, даються рекомендації щодо її проходження, студентів ознайомлюють з наказом про розподіл між школами, керівниками практики, їм видаються скерування на практику і інша документація. Після цього студенти разом з методистом від випускової (фахової) кафедри йдуть у школу, де їх разом з дирекцією школи закріплюють за класами, знайомлять з вчителями і класними керівниками, у яких вони проходитимуть практику.

На основі скерування директор школи видає наказ про зарахування студентів на практику.

Перший тиждень практики відводиться на загальне ознайомлення студентів зі школою, класом та організацією навчально-виховної роботи з учнями. Практикант відвідує уроки всіх вчителів у закріпленому класі, веде їх психолого-педагогічний аналіз у щоденнику педагогічної практики, ознайомлюється з різними видами позакласної роботи, системою оцінювання навчальних досягнень учнів. У перший тиждень студенти планують всю навчальну, позакласну зі спеціальності та виховну роботу з класом, що будуть проводити, починаючи з другого тижня практики, і подають на затвердження методисту з фаху.

У наступні тижні практиканти працюють згідно із затвердженим планом роботи, проводять всі уроки з фаху, виконують функції вчителя-предметника і класного керівника.

Під час педагогічної практики студенти ведуть таку документацію:

- щоденник педагогічної практики, в якому ведуть психолого-педагогічний аналіз відвіданих уроків учителів і студентів-практикантів, позакласних і позашкільних заходів, записують спостереження за окремими учнями і класом, фіксують матеріал для виконання індивідуального завдання за період практики, написання курсових і дипломних робіт, записують зауваження керівників практики і вчителів;

- робочий зошит студента-практиканта, в якому планують навчальну роботу, позакласну роботу зі спеціальності, виховну роботу з класом, пишуть звіт і висновки про практику;

- пишуть поширені конспекти уроків, відповідно до вимог, які ставляться до написання конспектів уроків зісторії;

- пишуть плани-конспекти позакласних та виховних заходів.

На факультеті відповідальними за організацію і проведення практики є декан і факультетський керівник практики. Навчально-методичне керівництво і виконання програм педагогічної практики забезпечують викладачі фахових кафедр, а також кафедр педагогіки і психології.

Обов’язки методиста зі спеціальності:

1. Разом з дирекцією розподіляє студентів по класах, ознайомлює з досвідом роботи вчителя школи.

2. Бере участь у настановчих нарадах і підсумкових конференціях з питань педагогічної практики.

3. Протягом першого тижня практики затверджує індивідуальні плани студентів-практикантів і контролює їх виконання під час практики.

4. Організовує (два-три) семінарські заняття з практикантами та вчителями, консультує практикантів під час підготовки до уроків, затверджує конспекти уроків, відвідує ці уроки, організовує їх обговорення і оцінює спільно з учителями кожен урок.

5. Організовує взаємовідвідування студентів-практикантів.

6. Консультує, відвідує і організовує обговорення позакласних занять, що проводяться практикантами зі спеціальності.

7. Надає науково-методичну допомогу вчителям школи і бере участь у роботі предметно-методичної комісії.

8. Перевіряє звітну документацію, оцінює навчальну і позакласну роботу студентів-практикантів, а також виставляє загальну оцінку за практику, враховуючи оцінки інших методистів. Загальну оцінку з педагогічної практики записує у залікову відомість та індивідуальний навчальний план студента.

9. Оформляє відомість на оплату працівникам школи за керівництво практикою студентів і подає її в навчальний відділ.

Обов’язки викладачів від кафедри педагогіки і психології:

1. Беруть участь у настановчій і підсумковій конференціях з питань педагогічної практики.

2. Консультують студентів під час складання індивідуальних планів з виховної роботи з учнями і перевіряють їх виконання.

3. Відвідують уроки студентів-практикантів і беруть участь у їх психолого-педагогічному аналізі.

4. Знайомлять студентів з річним планом роботи школи, планами роботи класних керівників, вимогами до ведення класного журналу й інших облікових шкільних документів.

5. Надають допомогу студентам під час підготовки і проведення виховної роботи з учнями й оцінюють її.

6. Організовують проведення й педагогічний аналіз виховних заходів, які проводять студенти в закріплених за ними класах.

7. Відвідують позакласні заняття, які проводять студенти. Організовують їх обговорення і разом з педагогічними працівниками школи оцінюють їх.

8. Надають допомогу студентам-практикантам у вивченні індивідуальних особливостей учнів, у складанні психолого-педагогічної характеристики та оцінюють її.

9. Надають допомогу студентам з питань психолого-педагогічних досліджень, у збиранні та обробці матеріалів для курсових і дипломних робіт.

10. Надають науково-методичну допомогу працівникам школи з питань навчання та виховання учнів і роботи зі студентами-практикантами.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 751 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...