Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Структура оборотних коштів



Оборотні кошти – це сукупність оборотних виробничих фондів, виражених у грошовій формі.

Класифікація оборотних коштів виробляється по наступним ознаках: сфера, що обслуговується, економічної діяльності, групам і видам, особливостям планування й організації, джерелам формування.

Оборотні кошти одночасно в сфері виробництва і звертання проходять три стадії кругообігу (постачання, виробництво і реалізація), приймаючи чотири натуральні форми:

виробничі запаси;

незавершене виробництво;

готові вироби;

гроші.

Оборотні виробничі фонди – це предмети праці, що знаходяться в сфері виробництва (сировина, матеріали, напівфабрикати, незавершене виробництво), що цілком споживаються в кожнім виробничому циклі. Їхня вартість цілком переноситься на продукт, що виготовляється.

Структура оборотних коштів характеризується питомою вагою окремих груп у загальній вартості оборотних коштів.

До оборотних коштів відносяться виробничі запаси – матеріальні ресурси, що вже надійшли на підприємство, але ще не піддалися обробці чи використанню. Розрізняють поточний, підготовчий і страховий запаси. Поточний запас призначений для забезпечення безперебійного ходу виробничого процесу між двома черговими постачаннями сировини, матеріалів, покупних виробів і напівфабрикатів. Підготовчий запас необхідний на час підготовки матеріалів до виробничого споживання. Страховий запас призначений для забезпечення безперебійного виробничого процесу при відхиленнях від прийнятих інтервалів постачань.

Продукція в процесі виробництва містить у собі незавершене виробництво, тобто продукцію, що знаходиться на різних стадіях її виготовлення, і витрати майбутніх періодів (до них звичайно відносяться витрати на НИОКР, маркетинг і інші). При плануванні оборотних коштів і в звіті залишки витрат майбутніх періодів виділяються окремо. Ці витрати відрізняються від незавершеного виробництва тим, що, будучи зроблені одноразово чи протягом невеликого проміжку часу, вони відносяться на собівартість продукції, що виготовляється, не відразу, а поступово, як правило, протягом двох років. Інакше кажучи, це витрати, що авансуються підприємством у виробництво з наступним списанням на собівартість продукції.

Оборотні кошти в сфері обміну містять у собі готову продукцію, товари, придбані для перепродажу та інші товароматериальные цінності, кошти.

Готова продукція – це продукція, що знаходиться на складі підприємства і підготовлена до відправлення споживачу, а також та продукція, що відправлена, але ще не оплачена їм.

Кошти містять у собі як реальні гроші, що знаходяться в касі підприємства, так і кошти, що маються на його розрахунковому рахунку в банку. До цієї групи оборотних коштів відноситься також дебіторська заборгованість, тобто сума коштів, що приєднується кредитору від його боржника. Дебіторська заборгованість виникає при взаємних розрахунках між підприємствами, об'єднаннями за послуги, що робляться ними, чи постачання товарів. Товари, придбані для перепродажу, закуповуються з метою наступної реалізації по більш високих цінах. У бухгалтерському обліку окремо відбиваються товари на складі і товари в шляху – відправлені постачальниками на адресу економічного суб'єкта, право власності, на які перейшло від постачальника до одержувача (хозяйствующого суб'єкту), але ще не надійшли на склад і не оприбутковані.

Оборотні фонди використовуються для обслуговування постачальницько-збутової діяльності підприємства. Це готова до реалізації продукція, відвантажена, але не оплачена; уся дебіторська заборгованість і засоби необхідні для закупівлі сировини, матеріалів, палива і т.п.

Порівняльна характеристика основних і оборотних коштів

Ознака Характерні особливості
основні засоби оборотні кошти
Склад Засоби і знаряддя праці Предмети праці і МБП, продукція, товари і ДС
Тривалість участі у виробничому процесі Беруть участь у багатьох виробничих циклах Беруть участь в одному виробничому циклі
Спосіб перенесення вартості на собівартість готової продукції Частинами, у міру їхнього зносу Цілком за один виробничий цикл
Характер зміни натуральної форми Практично не міняється Для більшості складових змінюється цілком, приймаючи в підсумку форму готової продукції
Періодичність відтворення Відтворення в натуральній формі здійснюється через тривалі періоди часу, обумовлені терміном служби Відтворення в натуральній формі здійснюється через кожен виробничий цикл

Сума часу виробництва і часу обороту визначає тривалість одного обороту оборотних коштів.

Величина оборотних коштів залежить від 2-х факторів:

1) від тривалості обороту засобів у сферах виробництва і звертання;

2) від маси витрат оборотних коштів на виробництво і реалізацію продукції.

Структура оборотних фондів (засобыв) визначається питомою вагою тієї чи іншої форми оборотних фондів у загальній їхній величині.

Раціональної вважається структура оборотних коштів з більш значною частиною готової продукції і грошей.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 509 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...