Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Визначення місткості ринку і величини попиту, сегментація ринку



Ринком називають сферу обміну товару, пропорції якого визначаються пропозицією (місткістю ринку) і попитом. Ємність товарного ринку показує можливий обсяг збуту товарів фірмою звичайно в плині року. При оцінці місткості ринку враховуються наступні особливості:

загальна політична й економічна ситуація в країні;

розподіл товару на товари виробничого і споживчого призначення.

Величину місткості ринку у фізичному чи вартісному вираженні звичайно розраховують по формулі:

Е = П + И - Э + Тз,

де Е - місткість ринку;

П - обсяг виробництва товарів усіма виробниками;

И - імпорт товару;

Э - експорт товару;

Тз - товарні запаси.

Попит - це та кількість товару, що може бути спожите на ринку у визначений момент часу. Попит підрозділяється на існуючий, потенційний (визначається купівельною спроможністю і числом покупців), бажаний (з погляду продавців і виробників) і платоспроможний (це той обсяг товару, за який покупець готовий заплатити гроші при даних цінах). Величина попиту визначається з наступного вираження:

,

де Вс - величина попиту;

К - кількість одиниць попиту (число споживачів);

С - середнє споживання товару одиницею попиту;

Т - термін служби товару.

При зіставленні місткості ринку з величиною попиту виходять з наступних характеристик:

якщо Е > Вс – це ринок покупця; якщо Е = Вс - рівноважний ринок, Е < Вс - ринок продавця.

Сегментація ринку - це його розбивка по найбільш перспективних напрямках виробництва і реалізації товару. Існує 2 групи критеріїв сегментації:

1) для товарів виробничого призначення – за критеріями (спеціалізації виробництва, новизні продукції, стійкій клієнтурі, технічному рівню розвитку і т. ін.; така сегментація називається “профільним аналізом ринку”, проводиться аналіз від більш великого до більш дрібного сегмента;

2) для товарів споживчого призначення – за критеріями, що включає такі характеристики як стереотипи поводження, рівень життя, смак, стан та вік споживачів і т. ін.); така сегментація одержала назву мотиваційний аналіз ринку.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 433 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...