Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні вказівки до виконання курсового проекту



Вступ

Підвищення ефективності використання природно-ресурсного, трудового та виробничого потенціалу України є підґрунтям її економічного зростання. Суттєву роль у створенні високопродуктивної економіки відіграє інвестиційна діяльність. При цьому ефективність використання інвестицій, і передусім реальних інвестицій, залежить від значної кількості різноманітних організаційно-економічних, технічних і фінансових чинників, що зумовлює необхідність ретельного обґрунтування кожного проекту інвестування діючого або новостворюваного об’єкта, технології або підприємства.

Підвищення ефективності використання реальних інвестицій неможливе без належної організації розробки сучасної проектно-кошторисної документації та забезпечення на цій основі розробки високоекономічних проектних рішень (розробка та вибір проекту, реалізація якого забезпечить отримання найбільшого ефекту в даних умовах). Як показує практика, через прорахунки на стадії розробки понад 40 % проектів є „невдалими”. Тому стадія планування спорудження нових підприємств (об’єктів) чи розширення або реконструкції діючих має особливе значення та вплив на ефективність реалізації проекту і на ній слід враховувати новітні досягнення сучасних техніко-технологічних і організаційних рішень, застосування прогресивних будівельних матеріалів, конструкцій і устаткування, форм і методів їхнього забезпечення фінансовими ресурсами.

Під проектним аналізом розуміють методологічну систему оцінки інвестиційних проектів, що ґрунтується на зіставленні вигод та витрат, зумовлених їхнім здійсненням, з урахуванням ризиків та невизначеностей. Зміст процесів розробки, реалізації та експлуатації окремого інвестиційного проекту визначається метою, на досягнення якої він у підсумку спрямовується, – максимізацією суспільного або приватного добробуту.

Об’єктом проектного аналізу є інвестиційний проект, який представляє собою повний комплект організаційно-технічних і фінансово-економічних документів та заходів, що необхідні для досягнення поставленої мети в умовах обмеженості існуючих ресурсів з обов’язковим отриманням позитивного економічного або соціального ефекту.

Інвестиційні проекти мають загальні риси, які можна розглядати як їхні властивості:

ü плановий характер – інвестиційний проект є як планом, у якому відображається інвестиційна діяльність підприємства, так й невід’ємною складовою загальної системи планів розвитку економіки країни, регіонів (міст), галузей або окремих підприємств, що його ініціюють та впроваджують;

ü вимірність – можливість визначення кількісних та якісних параметрів оцінки діяльності після завершення проекту, його кількісної та якісної спрямованості;

ü життєвий цикл – тривалість реалізації кожного проекту обмежена у часі та визначена заздалегідь, він має початок та кінець;

ü послідовність дій – послідовність виконання окремих дій за проектом чітко визначена;

ü цільова спрямованість – здійснення кожного проекту підпорядковане досягненню певних цілей, які визначаються потребами підприємства, регіонів або країн, що його ініціюють та впроваджують;

ü вартість – реалізація проекту має чітко визначену вартість;

ü ефективність – реалізація будь-якого проекту передбачає отримання певного позитивного економічного або соціального ефекту;

ü існування в певному зовнішньому середовищі – існуючі ресурсні обмеження, необхідність дотримання певних нормативно-правових актів і параметрів;

ü неповторність – двох абсолютно ідентичних інвестиційних проектів не існує, при цьому ступінь унікальності окремого проекту є індивідуальним.

При обґрунтуванні та аналізі ефективності для оцінювання ефективності й порівняння доходів і витрат використовується комплекс різноманітних показників і методів, які дають змогу вибрати оптимальний варіант вкладення коштів та отримання очікуваного прибутку.

Розробка студентами курсового проекту є однією з форм вивчення дисципліни „Проектний аналіз”.

У процесі роботи студенти повинні вдосконалити та розвити такі навички та вміння:

§ ознайомитися з основними підходами та концепціями оцінки проектів;

§ оволодіти практичними, аналітичними прийомами та інструментарієм, які використовуються для аналізу ефективності проектів;

§ оволодіти методами аналізу чутливості проектів та аналізу впливу інфляції на доходність проекту;

§ логічно й аргументовано висловлювати свої думки, пропозиції та робити висновки щодо доцільності практичної реалізації проекту;

§ правильно оформляти науково-довідковий матеріал;

§ публічно захищати розроблений проект (відповідати на запитання, захищати свою точку зору тощо).


Загальні вказівки до виконання курсового проекту

Метою виконання курсового проекту з дисципліни „Проектний аналіз” є закріплення теоретичних положень курсу і надбання практичних навичок проведення проектного аналізу та оцінки економічної ефективності реалізації інвестиційних проектів.

Варіант курсового проекту визначається викладачем.

Курсовий проект має бути виконаним у відповідності до виданого завдання та включати усі пункти завдання. Курсовий проект має включати такі пункти:

1. Титульна сторінка.

2. Зміст курсового проекту, у якому вказуються заголовки розділів та сторінки, на яких вони розміщені.

3. Вступ (1-2 сторінки), у якому розкриваються актуальність та практичне значення проектного аналізу, тема й основні завдання проведення оцінки проектів.

4. Завдання на курсовий проект.

5. Основна частина, яка складається з 6 основних розділів.

6. Загальний висновок (1-2 сторінки), в якому на основі зроблених розрахунків потрібно обґрунтувати доцільність вкладення коштів у проект.

7. Список використаної літератури, який розміщується наприкінці роботи в алфавітному порядку в такій послідовності:

- закони, нормативні акти та положення державного значення;

- літературні та наукові джерела;

- матеріали періодичних видань.

Кожний розділ основної частини має містити стислу характеристику методів та показників, які використовуються у розрахунках. Розрахунки слід наводити у повному обсязі,без скорочень. Заокруглення у розрахунках потрібно проводити до 3 знаків після коми, а в результуючому показнику – до 2 знаків.

Після розрахунків слід давати пояснення отриманих результатів у вигляді висновків. Скорочення слів, пропуск слів у курсовому проекті, крім загальновживаних скорочень, є неприпустимим.

Курсовий проект можна подавати у рукописному або у машинописному вигляді з дотриманням вимог до оформлення курсових робіт.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 206 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...