Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття про кореляційний зв'язок



Явища та процеси, які відбуваються в суспільстві, взаємопов'язані та взаємозумовлені. Статистика вивчає ці взаємозв'язки за допомогою кореляційно-регресійного аналізу.

В основі цього методу лежить припущення про те, що залежність між значеннями факторної ознаки й умовними середніми значеннями результативної ознаки можна подати у вигляді функції . Це співвідношення називається рівнянням регресії. Обчислені з нього очікувані середні значення результативної ознаки для кожної факторної ознаки позначають як і називають теоретичними, на відміну від емпіричних, тобто одержаних у результаті безпосередніх спостережень за значенням .

Якщо аналітичне групування дає змогу виявити тільки наявність і напрямок зв'язку, то за допомогою рівняння регресії можна виявити, наскільки в середньому зміниться значення результативної ознаки зі зміною факторної на одиницю.

Рівняння регресії можна визначити безпосередньо за первинними незгрупованими даними, тому кореляційно-регресійний аналіз повніше використовує інформацію про досліджувані зв'язки, ніж метод групування. Але для визначення рівняння регресії потрібно, щоб обидві ознаки були кількісними (в аналітичному групуванні групувальна ознака може бути якісною).

Якщо результати аналітичного групування залежать від вибору інтервалів групування, то результати кореляційно-регресійного аналізу показників у багатьох випадках залежать від вибору функції для розв'язання рівняння регресії.

Обчислення, пов'язані з використанням кореляційно-регресійного аналізу зв'язку двох ознак, що характеризують якусь сферу економічної діяльності, доцільно поділити на такі етапи:

· вибір вигляду рівняння регресії;

· обчислення параметрів рівняння регресії;

· оцінка щільності зв'язку;

· перевірка суттєвості зв'язку.





Дата публикования: 2015-01-09; Прочитано: 300 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...