Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні індекси середніх величин



В статистико-економічному аналізі доводиться порівнювати в динаміці такі узагальнюючі характеристики якісних показників як середня ціна, середня собівартість, середня продуктивність праці тощо. Так як на динаміку середньої впливають не тільки зміни усереднювальної ознаки, а й зміни складу розглядаємої сукупності, вплив кожного з цих факторів оцінюється за допомогою загальних індексів середніх величин. Такі індекси утворюють індексну систему, яка для якісних показників складається із трьох елементів:

індексів змінного складу Іхзс

індексів фіксованого складу ІХФС;

індексів структурних зрушень Іхсз, де х - вид розглядаємої ознаки (ціна, собівартість, продуктивність праці тощо).

Індекс змінного складу Ізс показує відносну зміну розглядаємого середнього рівня ознаки в цілому за розрахунок двох факторів - зміни індексуємої ознаки і зміни в структурі сукупності:

де - середні ознаки відповідно у поточному та базисному періодах; f1, f0 - ваги ознаки у зіставляємих періодах.

Індекс фіксованого складу ІХФС характеризує змін у середнього рівня за рахунок лише зміни індексованої величини (ваги постійні) при незмінній структурі сукупності:

Індекс структурних зрушень Іхсз показує зміну середнього рівня за рахунок лише змін у структурі сукупності при незмінному значенні ознаки:

Формули для середніх індексів підкоряються принципу зважування, який забезпечує їх пов'язання у індексну систему:

ІхСЗ= ІхФС* ІхСЗ

З використанням цієї формули за двома відомими індексами можна розрахувати третій.





Дата публикования: 2015-01-09; Прочитано: 361 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...