Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Шкала якісної оцінки середньої очікуваної тривалості життя



Рівень показника Середня очікувана тривалість життя, років  
 
Надзвичайно низький До 30  
Дуже низький 30 – 40  
Низький 40 - 55  
Середній 55 - 65  
Високий 65 - 70  
Дуже високий 70 - 76  
Надзвичайно високий 76 і більше  

Загальний коефіцієнт природного приросту населення складається із різниці коефіцієнтів народжуваності та смертності - відносний кe показник природного приросту (скорочення)

кe = n - m, або . (4.12)

Рівень коефіцієнта природного приросту ke визначає напрям відтворення населення:

- відтворення розширене, якщо кe > 0;

- відтворення просте, якщо кe = 0;

- відтворення звужене, якщо кe < 0.

Механічний рух, пов’язаний з процесом зміни чисельності населення за рахунок зміни його місця проживання, оцінюється такими абсолютними показниками як валова міграція (ВМ) та сальдо міграції (∆ м), а також показниками інтенсивності міграційних процесівзагальними (коефіцієнти прибуття, вибуття, рухомості та механічного приросту), спеціальними та частковими.

ВМ = П + В; ∆м = П - В, (4.13)

де П – чисельність прибулих за певний період; В – чисельність вибулих за той же період в тому ж регіоні.

Ступінь поширення міграційних процесів оцінюють показники інтенсивності міграції, що розраховуються по відношенню до середньорічної чисельності наявного населення і подаються в проміле:

‰ (4.14)

Загальні коефіцієнти міграції (прибуття і вибуття; рухомості та механічного приросту) обчислюють до загальної чисельності населення.

Спеціальні коефіцієнти міграції визначаються для окремих контингентів або груп населення, наприклад окремо для чоловіків та жінок; для працездатного населення, а також для тих, чий вік перевищує встановлену межу працездатності або ще не досяг її, для сільського та міського населення.

Часткові коефіцієнти міграції розраховуються окремо для кожної вікової групи мігрантів. Обчислюється також середній, модальний та медіанний вік мігрантів у цілому та в межах статі, за видами поселень та видами міграції.

За умов збереження існуючої швидкості зміни чисельності населення протягом прогнозного періоду її перспективна кількість розраховується за формулою:

Si = S0 (1 + ) , (4.15)

де К Δ - середньорічний коефіцієнтзагального приросту населення, ‰; n – кількість років у прогнозному періоді. При цьому:

1000 = кe + км. (4.16)





Дата публикования: 2015-01-09; Прочитано: 232 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...