Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Суть, види і причини безробіття в умовах ринку



Безробіття в ринковій економіці - це стан ринку робочої сили за умов, коли пропозиція робочої сили перевищує попит на неї. Безробіття має циклічний характер.

Основні види безробіття:

фрикційне – тимчасове безробіття, пов’язане з добровільним чи вимушеним пошуком очікуваної роботи. Простежується через пошуки нового або першого в житті місця роботи. Таке безробіття здебільшого має добровільний характер і є порівняно нетривалим.

структурне – формується під впливом структурних зрушень в економіці, що змінюють попит на окремі професії та пропозицію роб. сили на них. Структурне є тривалим і вимушеним.

циклічне – пов’язане з кризовими явищами в економіці і скороченням сукупного попиту. Циклічне вважають безроб. недостатнього сукупного попиту. Воно є вимушеним.

Фрикційне та структурне безробіття існують завжди за повної зайнятості і становлять прир. рівень безробіття, за якого циклічне безроб. = 0.

Більшість економістів пояснюють вимушене безробіття насамперед пошуками роботи. По-друге, вимушене безробіття індукують певні інституційні чинники, зокрема практика соц. страхування безробітних. Надання допомоги безробітним послаблює стимули до швидкого працевлаштування.

Вагомим чинником безроб. виступає негнучкість зароб. плати – неспроможність зароб. плати реагувати на зміни співвідношення попиту і пропозиції на ринку праці.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 293 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...