Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 1. Релігія як соціальне явище



1. Предмет релігієзнавства. Виникнення релігії.

2. Релігійна свідомість, її особливості та структура.

3. Типи релігійних організацій, функції релігії, релігійна діяльність.

Протягом століть філософи намагалися знайти раціональні пояснення причин виникнення релігійної свідомості. За цей час склалася спеціальна галузь знання - релігієзнавство. Як відносно самостійна галузь філософського знання релігієзнавство існує з XIX сторіччя, хоча окремі елементи релігієзнавчого знання накопичувались протягом сторіч. Зараз предметом релігієзнавства є закономірності виникнення, розвитку і функціонування релігії, її різні феномени, як вони поставали в історії людства, взаємозв'язок релігії з іншими формами культури.

Мета релігієзнавства - серйозний аналіз всієї сукупності проблем походження, сутності й функцій релігії, її місця в суспільстві, історії, культурі, її роль в минулі тисячоліття й у сучасному світі.

Наша мета - відповісти на питання про походження релігії, причини виникнення, збереження і поновлення релігійних уявлень, охарактеризувати релігійну свідомість, релігійну діяльність та релігійні організації, дати визначення основних функцій релігії.

Зараз ми розглянемо питання про те, що таке релігія, де й коли вона виникла, в чому її сутність, які причини роблять релігію постійним супутником людини. До цих питань, використовуючи й поновлюючи одержані висновки, ми будемо повертатися протягом всього курсу релігієзнавства.

№1.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 213 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...