Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Подання статистичних даних: статистичні таблиці, основні елементи статистичних графіків



Статистичні дані за формою зображення можуть подаватися у вигляді таблиць чи графіків.

Найефективнішою формою викладення результатів спостережуваних даних є статистичні таблиці. Вони є невіддільним елементом зведення та групування. Статистичну таблицювід інших табличних форм відрізняє:

 вона вміщує результати підрахунку емпіричних (спостережуваних) даних(статистичні показники);

 є підсумком зведення первинної інформації.

Таким чиномстатистична таблиця – це таблиця, що вміщує зведену (загальну, підсумкову) числову характеристику досліджуваної сукупності по одній чи декілька істотним ознакам, які взаємопов′язані логікою аналізу. Статистичну таблицю тлумачать як форму логічного статистичного речення, що містить підмет і присудок.

Підметом таблиці є об′єкт дослідження (те, про що йдеться в таблиці)

Звичайно підмет розміщують зліва, у назві рядків.

Присудок таблиці –це система показників, що характеризують підмет в кількісній формі. Присудок формує верхні заголовки і складає зміст граф з логічно послідовним розміщенням показників зліва направо.

Статистичний графік – це умовне зображення кількісних характеристик та їх співвідношень за допомогою геометричних образів (крапок, ліній, знакових систем, геометричних фігур, малюнків) або географічних картосхем. За допомогою графіків легко виявити закономірності розвитку явища, встановити існуючі взаємозв′язки. Графіки широко використовуються для вивчення структури, змін у часі і розміщення у просторі. В них більш виразно проявляються порівнювані характеристики (тобто швидкість зміни різних показників) і чітко видно основні тенденції розвитку явищ. Ефективними у статистичних дослідженнях є комп’ютерні засоби побудови графічних

зображень у пакетах STATISTICA, SPSS, STATGRAPHICS, EXCEL та інших.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 925 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...