Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Статистична сукупність



Статистична сукупність (числова вибірка) – це множина однорідних у певному відношенні елементів, які, по-перше, мають єдину якісну основу, а, по-друге, наділені певними кількісними значеннями, що коливаються у межах певного розкиду (варіації).

Приклад 1. Кульки в тиражі спортлото. Єдина якісна основа – всі вони – пластмасові шари одного діаметру. Кількісні значення, які їх розрізняють – числа, написані на їхній поверхні. Оскільки числа є різні – то має місце їхній розкид (варіація). У певному відношенні однорідність – розкид (варіація) чисел є у певних межах, наприклад, між 1 та 49, між 1 та 36, а не між 1 та 100.000 чи 10 та 1.000.000.

Закон великих чисел – це один із основних законів, який використову­ється статистикою для дослідження явищ суспільного життя. Він дає змогу зрозуміти, чому із великої кількості хаосу випадкових зв`язків, ми можемо встановити і встановлюємо закономірності у розвитку суспільних явищ. Наприклад, народжуваність дівчат або хлопчиків у кожній окремій родині носить випадковий характер: в якихось родинах народжуватимуться одні дівчата, в інших – одні хлопчики, в деяких – пропорційна їх кількість. Але якщо проаналізуємо народжуваність за якийсь значний період (наприклад, за місяць і більше), то обов`язково встановимо, що на 100 народжених дівчаток припадає 103 – 104 хлопчики, а іноді й більше (навпаки не може бути ніколи).





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 971 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...