Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Освоєння і гідродинамічні дослідження свердловин



9.8.1. Перед освоєнням і дослідженням нафтових, газових, газоконденсатних свердловин повинен бути складений план роботи, затверджений технічними керівниками підприємства-замовника та підприємства, відповідального за проведення цих робіт, та погоджений спеціалізованою аварійно-рятувальною службою.

У плані робіт слід зазначити число працюючих, заходи і засоби забезпечення їх безпеки, включаючи дихальні апарати, заходи для запобігання аваріям, засоби і графік контролю вмісту сірководню в повітрі робочої зони та заходи на випадок перевищення ГДК.

З планом повинні бути ознайомлені всі працівники, пов'язані з освоєнням і дослідженням свердловин.

До плану робіт повинна додаватись схема розташування обладнання, машин, механізмів з зазначенням маршрутів виходу з небезпечної зони в умовах можливої аварії та загазованості при будь-якому напрямку вітру, а також схема розташування об'єктів у санітарно-захисній зоні і прилеглих населених пунктах.

9.8.2. Фонтанна арматура повинна бути з'єднана з продувними відводами, спрямованими в один бік. Кожен відвід повинен мати довжину не менше 100 м і з'єднуватися з факельною установкою з дистанційним запалюванням.

Типи нарізних з’єднань труб для відводів повинні відповідати очікуваним тискам, бути змонтовані і випробувані на герметичність опресуванням на величину 1,25 від максимального тиску.

Відводи слід кріпити до бетонних або металевих стійок, при цьому не повинно бути поворотів і провисань. Спосіб кріплення відводу повинен виключати можливість виникнення місцевих напружень.

9.8.3. До фонтанної арматури повинні бути приєднані лінії для глушіння свердловини через трубний і затрубний простори.

Лінії глушіння повинні бути оснащені зворотними клапанами. Для нафтових свердловин з газовим фактором менше 200 мЗ/т довжина лінії може складати 50 м. У всіх інших випадках довжина лінії глушіння повинна бути не менше 100 м.

9.8.4. Запобіжний клапан установки (розривна діафрагма) повинен бути з'єднаний індивідуальним трубопроводом з факельною установкою через вузол уловлювання нафти, конденсату та інших рідин. При цьому повинен бути виключений зворотний перетік нафти, конденсату через вузол уловлювання при спрацьовуванні одного з клапанів. При вмісті сірководню в газі понад 8% повинна бути змонтована спеціальна факельна система.

9.8.5. Установка для дослідження свердловин підлягає технічному опосвідченню (внутрішньому та зовнішньому огляду, ультразвуковому контролю). Внутрішній та зовнішній огляд і гідровипробування повинні здійснюватись щорічно, а ультразвуковий контроль – після кожного дослідження.

9.8.6. Перед освоєнням свердловини необхідно мати запас бурового розчину в кількості не менше двох об’ємів свердловини відповідної густини без урахування об’єму розчину, який знаходиться у свердловині, а також запас матеріалів і хімічних реагентів відповідно до плану робіт на освоєння свердловини.

9.8.7. Не допускаються гідродинамічні дослідження та освоєння свердловин без нейтралізації або спалення продукції свердловин. Освоєння свердловини повітрям не допускається.

9.8.8. Виклик притоку і гідродинамічні дослідження повинні виконуватись в світлий час доби під керівництвом відповідального інженерно-технічного працівника.

9.8.9. При спалюванні газу з наявністю сірководню повинні бути забезпечені умови, при яких концентрація шкідливих речовин у приземному шарі атмосфери населених пунктів чи виробничих об'єктів не перевищить санітарних норм.

9.8.10. На час виклику припливу із пласта та глушіння свердловини необхідно забезпечити:

а) постійне цілодобове чергування відповідальних осіб за графіком, затвердженим технічним керівником підприємства, відповідального за проведення цих робіт;

б) цілодобове чергування транспорту для евакуації людей в разі аварійної ситуації;

в) постійну готовність до роботи цементувальних агрегатів;

г) готовність працюючих до захисту в разі аварійного викиду.

9.8.11. За відсутності припливу освоєння свердловини проводиться з використанням:

а) природного або супутнього нафтового газу;

б) двох- і багатофазних пін, інертних до сірководню та вуглекислого газу;

в) піноутворюючих сумішей;

г) інертних газів;

д) рідини меншої густини, інертної до сірководню і вуглекислого газу.

9.8.12. Забороняється при дослідженні і освоєнні свердловини підходити до гирла, трубопроводів, розподільних пультів, сепараційних установок без ізолюючого дихального апарата.

9.8.13. Забороняється виконувати освоєння свердловин, розташованих у заплавних зонах рік, у період повеней.

9.8.14. Дріт, який застосовується для глибинних досліджень, повинен бути корозійностійким, цільним і мати сертифікат відповідності для роботи в таких умовах. При піднятті дріт повинен проходити через герметичний пристрій з нейтралізатором сірководню.

9.8.15. Перед відкриттям засувки на вузлі відводу, а також при спуску (піднятті) глибинного приладу до свердловини працівники, не пов’язані з цими операціями, мають бути віддалені на безпечну відстань з навітряного боку.

9.8.16. Відкривати засувки на вузлі відводу та витягати прилади з лубрикатора, розбирати їх слід в ізолюючих дихальних апаратах.

9.8.17. Після закінчення освоєння або дослідження свердловини прилади, апаратура, спецодяг повинні пройти спеціальну обробку з нейтралізації сірководню відповідно до нормативних документів.

9.8.18. Після завершення робіт необхідно провести контроль повітря робочої зони на наявність сірководню і перевірку герметичності гирлової арматури.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 408 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...