Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Висота захисних сіток для обмеженнярозлітання мерзлого ґрунту



Відстань від місця падіння розрихлювача до місця встановлення захистних сіток, м Висота захисних сіток, м, при падінні розрихлювачів під кутом, град    
 
 
         
 
  1,0 1,0 1,5 1,8 1,2 1,5 2,3 2,5 1,5 2,0 3,0 3,2 1,8 2,5 3,5 4,0  

До початку робіт з розпушування мерзлого ґрунту екскаватором, обладнаним розрихлювачем, необхідно мати проект виконання земляних робіт у зимовий час, наряд-допуск на небезпечні роботи. Машиніст повинен пройти спеціальний інструктаж з охорони праці. Крім того, необхідно перевірити кріплення каната (канат повинен мати таку довжину, щоб вона відповідала канатоємності барабана лебідки), а після удару клин-баби (куля-баби) об підошву вибою, на барабані повинно залишитися не менше двох витків.

При роботі, стрілу екскаватора встановлюють під кутом не менше 60° до горизонту, що забезпечує найбільшу стійкість екскаватора. Забороняється навіть на короткий час залишати розрихлювач у підвішеному стані, а при зупинці екскаватора його опускають на землю.

Перед початком роботи багатоковшового екскаватора необхідно перевірити міцність ґрунту, на якому буде встановлений екскаватор. Похила довжина уступу повинна дорівнювати довжині ковшового ланцюга. Крутизна уступу вибою не повинна перевищувати кута природного укосу. Противаги для забезпечення стійкості екскаватора розраховують з урахуванням повного завантаження ковшів.

Забороняється під час роботи багатоковшевого екскаватора знаходитися під транспортерними стрічками чи бункерами, очищати бункери, люки, працювати під ними, виходити з екскаватора.

Прохід людей по бровці траншеї в зоні робочого органа і повз працюючий транспортер на відстані менше 2 м від відвального барабана забороняється.

Переміщення багатоковшевого екскаватора своїм ходом допускається на відстань не більше 5 км. На більш далекі відстані екскаватор перевозять на трайлері. При пересуванні екскаватора своїм ходом робочий орган повинен знаходитися в транспортному положенні і закріплюватися за допомогою упора чи фіксатора. У разі потреби роботи в нічний час екскаватор необхідно обладнати освітленням.

Для виконання планувальних робіт, зняття рослинного шару, риття неглибоких котлованів, засипання траншей, ям - застосовують бульдозери. Експлуатація бульдозерів повинна здійснюватися відповідно до інструкції заводу-виробника.

Перед початком роботи бульдозера розроблювану ділянку необхідно очистити від великих каменів і інших предметів. Забороняється робити розробку ґрунту бульдозером на відстані ближче 2 м від існуючих підземних комунікацій.

При засипанні виїмок, щоб уникнути обвалення ґрунту і перекидання бульдозера, його відвал не повинен знаходитись за краєм укосу. При влаштуванні високого насипу, відстань від краю гусениці чи колеса бульдозера до краю насипу повинна бути не менше 1м.

Забороняється під час руху бульдозера стороннім особам заходити в кабіну, ставати на раму чи відвал, усувати несправності, робити регулювання, змащення. Не можна допускати до технічного обслуговування й усування несправностей бульдозера осіб, що не мають посвідчень на право обслуговування.

Машиніст повинен спостерігати за тим, щоб між трактором і бульдозерним відвалом не знаходилися люди. Забороняється залишати без нагляду бульдозер із працюючим двигуном, а також знаходитися під піднятим відвалом бульдозера, що утримується штоками гідравлічних циліндрів чи канатом блочної системи.

При одночасній роботі двох чи декількох бульдозерів, що йдуть один за одним, відстань між ними повинна бути не меншою 20 м.

При пересуванні своїм ходом, переїжджати через рейкову колію дозволяється лише при наявності суцільного настилу з брусів чи шпал. Забороняється пересувати ґрунт бульдозером на підйом чи під ухил більше, ніж на 30°.

Монтувати навісне устаткування бульдозера на трактор і демонтувати його дозволяється тільки під керівництвом бригадира й у його присутності.

Для розробки котлованів, зведення насипів, планувальних і інших робіт застосовується скрепер. Це комплексна землерийно-планувальна машина, що широко використовується при виконанні великих обсягів земляних робіт. Скрепер розробляє, транспортує, укладає ґрунт із пошаровим розрівнюванням і попереднім ущільненням.

Роботи скрепером без попереднього розпушування проводяться тільки у ґрунтах I і II категорії.

У процесі роботи забороняється сідати на скрепер чи ставати на його раму, знаходитися між скрепером і трактором.

Очищати ківш скрепера від налиплого на нього ґрунту дозволяється тільки після повної зупинки трактора, застосовуючи для цього лопату чи шкребок; інші способи очищення ковша застосовувати забороняється.

Забороняється переміщати ґрунт на підйом чи під ухил більше 30° і розвантажувати скрепер, рухаючи його назад під укіс. При розробці високих насипів або глибоких виїмок, для руху навантажених скреперів повинні бути передбачені заїзди і з'їзди з ухилами, що не перевищують 10°.

Забороняється робота скрепера в мокрих, глинистих ґрунтах або у дощову погоду.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 315 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...