Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пожежний зв'язок і сигналізація



Призначення пожежного зв'язку і сигналізації - сво­єчасно оповіщати про пожежу та оперативно керувати пожежними частинами і гасінням пожеж. Для цього вико­ристовують телефон та радіозв'язок, електричну пожежну сигналізацію (ЕПС), автоматичну провідну сигналізацію (АПС), безпосередній зв'язок через посильних, а також звуковий зв'язок (електричні дзвоники, гудки та сирени).

Кожна будова повинна мати телефонний зв'язок для виклику пожежної частини, причому в будь-який час доби. Крім того, на території будівництва треба встановити зву­кові сигнали для подачі тривоги у разі пожежі. Найкращою є система електричної пожежної безпеки і сигналізації, за­безпечена лінією зв'язку, джерелом живлення, оповісни­ком і приймальним апаратом. Принцип роботи її такий: на автоматичний оповісник діють пожежні фактори (дим, по­лум'я, підвищення температури), що сприяє дії електричного сигналу, який передається у приймальну станцію по­жежної охорони.

Автоматичні оповісники можуть бути тепловими, світ­ловими і такими, що реагують на дим. На багатьох великих промислових підприємствах використовують комплексні установки пожежної сигналізації (СКПУ), в яких застосова­но оповісники трьох згаданих вище типів. Для включення теплових оповісників призначається приймальна станція ТОЛЮ/100, для димових радіаційних оповісників - РУОП (радіаційна установка охоронно-пожежна).

Для виклику пожежної допомоги застосовують теле­фонний зв'язок (міські, селищні телефонні мережі, що мають для цього спеціальні лінії), а також місцеву теле­фонну мережу, яка часто має прямий зв'язок з пожежними підрозділами.

Оперативний зв'язок між пожежними частинами, які беруть участь у гасінні пожежі, а також між ними і керів­ництвом здійснюється за допомогою коротко та ультра­короткохвильових радіо станцій. Цей вид зв'язку особливо зручний, бо радіостанції встановлюють безпосередньо на пожежних автомобілях, завдяки чому здійснюється безпо­середній зв'язок їх з диспетчерським пунктом.

— 310 —

***

Загальні правові, організаційні, соціально-економічні і нормативні положення забезпечення пожежної безпеки будівель і споруд на території України визначені в Законі України «Про пожежну безпеку» введеним в дію з 17 грудня 1993 р., та у «Правилах пожежної безпеки в Україні» введених в дію 19 жовтня 2004 р.

— 311 —





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 414 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...