Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

І його вплив на безпечні умови праці



Для успішної праці, активної і безпечної діяльності людського організму важливе значення має штучне і при­родне освітлення. Створення найсприятливіших умов для зору дає змогу не тільки успішно виконувати трудо­вий процес, а й запобігати виробничому травматизму. Це стосується будь-якого виробництва, механізованого чи автоматизованого, оскільки взагалі всі трудові процеси в основному пов'язані з участю зорового аналізатора. Для гігієнічної і світлотехнічної характеристики умов освітлен­ня окремої поверхні існує поняття освітленості.

Освітленість - це відношення світлового потоку, що по­падає на поверхню, до розмірів цієї поверхні. За одиницю освітленості беруть люкс (лк), який дорівнює освітленості при світловому потоці в 1 лм, що падає на майданчик пло­щею 1 м2.

У виробничих умовах існує три види освітлення: при­родне, штучне, змішане.

Природне освітлення сприятливо впливає на організм людини, проте в ряді випадків воно не забезпечує необ­хідну освітленість. Для характеристики інтенсивності ден­ного освітлення взято коефіцієнт природного освітлення (КПО), який визначають як відношення освітленості в се­редині робочого приміщення до спостережуваної в цей час навколишньої освітленості просто неба, %:

КПО = ЕВ / ЕН · 100.

КПО дає змогу оцінювати й нормувати природне освіт­лення в приміщенні відповідно до будівельних та санітар­них норм, за якими КПО залежно від виробничих умов становить

1-10%.

При штучному освітленні використовують пустотні або газо пальні лампи нагрівання і люмінесцентні лампи. Люмінесцентні лампи є найкращими джерелами штучного світла, бо дають світло, що наближається за спектром до природного. Світлова віддача їх значно вища порівняно з лампами нагрівання (світловий потік з 9...19 лм досягає 30...40

— 94 —

лм), а яскравість перебуває в межах гігієнічного максимуму і не вимагає захисної арматури.

Використання відкритих ламп нагрівання є небезпеч­ним, і пов'язане з допоміжною арматурою (розсіювачі, затінювачі, абажури), що захищає очі працюючих від надмір­ної яскравості джерела світла. Крім того, арматура захи­щає світильник від пилу та механічних пошкоджень і спря­мовує світловий потік у потрібному напрямі. Електричні лампи разом з арматурою називають світильниками.

Світильники за призначенням поділяють на навко­лишні та внутрішні, загального і місцевого освітлення. За розподілом і спрямованістю світла освітлювальні при­строї поділяють на три групи: світильники прямого світла, що дають світловий потік (не менш як 90%) на підлогу та стіни; світильники відбиття світла, в яких світловий потік, що відбивається від стелі, розподіляється по всьому при­міщенню, не даючи блиску; світильники розсіяного світла, у яких частина світлового потоку спрямована безпосеред­ньо на робоче місце, а частина - вгору на стелю і стіни. Найбільш поширені на виробництві світильники першої і третьої груп.

Додаткова арматура також буває водонепроникна (для освітлення сирих приміщень, насичених парою) та вибухобезпечна (для освітлення приміщень, у яких містяться хімічні і вибухові речовини, вогненебезпечні та горючі рі­дини).

Для освітлення монтажних зон, дільниць мулярської кладки та інших робочих місць використовують переносні освітлювальні опори і світильники-торшери, розраховані на встановлення 1-4 світильників з лампами потужністю до 300 Вт. Застосовують прожектори загального призна­чення ПЗС-45, ПСМ-50-1, які встановлюють на висоті, що дає змогу обійтись меншою кількістю світлових джерел за­вдяки спрямованості і великій потужності світлового пото­ку. У прожекторах встановлюють дугові ртутні лампи висо­кого тиску типу ДРЛ і ксеонові трубчасті лампи типу ДКСТ потужністю 2000...20 000 Вт з повітряним охолодженням. Світловий потік лампи типу ДРЛ-1000-2 досягає 50000 лм, а строк експлуатації - до 3000 год.

Штучне освітлення основних видів, будівельних робіт має бути в таких межах: земляні роботи, мурування з ве­ликих

— 95 —

бетонних блоків, природного каменю, цегельне мурування, бетонні роботи, монтаж збірних конструкцій, по­крівельні роботи - 30 лк, штукатурні та малярні 30...50лк, такелажні - 10 лк. Освітленість території будівельного майданчика повинна бути до 2 лк, а охоронне освітлен­ня - не менш як 0,5 лк.

Нормована освітленість на робочих місцях наведена у таблиці ІІ.4.

Таблиця ІІ.4

Нормована освітленість на робочих місцях

допоміжних будівель та приміщень

  Приміщення Штучне освітлення Е норм, лк Природне освітлення КПО ЕнІІІ%
При верхньому або комбі­нованому освітленні     При бічному освітленні
В зоні зі стійким сніговим покровом На решті території снд
Проектні зали та кімнати, конструкторські бюро     1,6  
Машинописні та машинолічильні бюро     1,2 1,5
Читальні зали, кабінети     0,8  
Макетні столярні та ремонтні майстерні     1,2 1,4
Конференц-зали, зали засідань     0,4 0,5
Аналітичні лабораторії   - 1,2 1,5
Вагові   - 1,2 1,5
Мийні   - 0,4 0,5

— 96 —

Умивальні, туалети, кім­нати для куріння, душові, гардеробні, приміщення для сушки, знепилювання, знешкодження одягу та взуття; для обігрівання працюючих.   - 0,2 0,3
Кабінети лікарів, перев'я­зочна   - 0,8  
Процедурні кабінети   - 0,4 0,5
Приміщення для особис­тої гігієни жінок   - 0,2 0,3
Вестибулі та гардеробні вуличного одягу   - 0,4 0,5
Головні східцеві клітки   - 0,2 0,2
Інші східцеві клітки   - 0,1 0,1
Головні коридори та про­ходи   - 0,1 0,1
Інші коридори та проходи   - 0,1 0,1
Машинні відділення ліфтів та приміщень для фрео­нових установок   - - -

* Норма для ламп розжарювання.

Приблизну кількість прожекторів визначають за фор­мулою:

n=SП/F,

де S - освітлювана площа, м2;

П - поверхнева щільність потоку випромінювання, Вт/м2; Р - світловий потік лампи, лм.

Поверхнева щільність потоку випромінювання:

П = 0,25Е К,

де Е - освітленість (згідно з нормами);

К - коефіцієнт запасу (на забруднення); для ламп розжарювання К = 1,3...1,7; для люмінесцентних ламп

К = 1,5...2,0.

— 97 —

Щоб перевірити освітленість робочої поверхні, викори­стовують об'єктивний люксметр типу ЛМ-3, в якому ви­мірювальним пристроєм освітленості є фотоелемент. Люксметрами типу Ю-16, Ю-17 з селеновими фотоеле­ментами вимірюють природне та штучне освітлення.

ІІ.14 ВИРОБНИЧИЙ ШУМ,





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 304 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...