Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Та переміщення важких речей неповнолітніми



Календарний вік, років Граничні норми ваги вантажу (кг)
Короткочасна робота Тривала робота
юнаки дівчата юнаки дівчата
    2,5 - -
      8,4 4,2
      11,2 5,6
      12,6 6,3

Значні пільги встановлено вагітним жінкам і матерям, які годують дітей; Так відпустка до пологів - 70 календар­них днів, а після пологів - 56. Відпустка для догляду за дитиною з виплатою допомоги по соціальному страхуван­ню може бути до досягнення дитиною 3-х років. Вагітні жінки, та жінки з дітьми віком до 3-х років, за їх бажанням, можуть бути переведені на легшу чи менш напружену ро­боту із збереженням середньої заробітної плати; обмежу­ється їх праця в нічну зміну.

Згідно із законодавством підприємства й організації мо­жуть брати на роботу підлітків, які досягли 16 років; як ви­няток за згодою з профспілкою та з батьків або особи, що його заміняє, - на роботу можна брати з 15 років. Кожного неповнолітнього направляють на медичний огляд, щоб з'ясувати, чи відповідає майбутня робота стану його здо­ров'я. Працюючі підлітки один раз на рік обов'язково про­ходять медичний огляд.

Робочий день підлітків при шестиденному робочому тижні має становити 4 год. тобто 24 години на тиждень для 15 - 16-річних і 6 год. тобто 36 годин на тиждень -для 16 - 18-річних. При п'ятиденному робочому тижні з двома вихідними днями робоча зміна для 15 - 16-річних має не перевищувати 5 год, для 16 - 18-річних - 7 год.

Підліткам забороняється працювати понаднормове і вночі. Особам, яким не виповнилось 18 років, забороняється

— 15 —

працювати у вихідні дні та свята. Одна з найважливі­ших гарантій охорони праці осіб, що не досягли 18-річного віку, заборона використовувати їхню працю на шкідливих і важких роботах.

Згідно з КЗпП при скороченому робочому дні неповно­літнім надається гарантована місячна відпустка влітку або за їхнім бажанням вона переноситься на інший час. Компенсувати і переносити відпустку не можна, за винят­ком випадків звільнення з роботи.

Звільняти з роботи працівників, які не досягли 18 років, на відміну від загального порядку розривання трудового договору, можна тільки за згодою районної (міської) комі­сії у справах неповнолітніх. Не дозволяється відмовляти в прийманні на роботу вагітним жінкам, а також звільняти їх з роботи.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 234 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...