Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Металообробні верстати свердлильної та розточувальної груп



Усі оброблювані на верстаті деталі (крім особливо складних) необхідно встановлювати у відповідні пристосування (лещата, кон­дуктори тощо), які закріплюються на столі (плиті) свердлильно­го верстата, і кріпити в них. Для кріплення тонкого листового металу повинні застосовуватися спеціальні пристрої (гідравлічні, важільні та ін.); допускається також закріплювати деталі при­тискними планками, упорами тощо. До стола верстата лещата необхідно кріпити болтами, розмір яких повинен відповідати роз­міру паза стола.

Установлювати оброблювані деталі на верстат та знімати їх з нього під час роботи верстата допускається тільки в разі викори­стання спеціальних позиційних пристроїв (поворотних столів, конвеєрів тощо), які створюють безпечні умови праці. Верстати повинні бути обладнані пристроями, які повертають шпиндель у початкове положення після його подавання. За відсутності за­значеного оснащення установлювати та знімати деталі дозволя­ється тільки після вимкнення та повної зупинки верстата.

У разі закріплення інструмента в шпинделі за допомогою кли­нів, гвинтів, планок та інших пристроїв ці елементи не повинні виступати за межі шпинделя. У разі неможливості виконання цієї вимоги поверхню зазначених елементів необхідно закривати захисним пристроєм. Вставляти чи виймати свердло або інший інструмент із шпинделя верстата дозволяється тільки після пов­ного припинення обертання шпинделя. Свердло зі шпинделя не­обхідно виймати спеціальним клином, який не повинен залиша­тись у пазу шпинделя.

Не дозволяється використовувати на верстатах інструмент із забитими або спрацьованими конусами та хвостовиками. Стру­жку з просвердлених отворів необхідно видаляти гідравлічним способом, магнітами, металевими гачками тощо - тільки після зупинення верстата та відведення інструмента. Свердлити отвори у в'язких металах необхідно спіральними свердлами зі стружко- дробильними каналами.

Для знімання інструмента з верстата необхідно застосовува­ти спеціальні молотки та вибивачі, виготовлені з матеріалу, від якого під час удару не відділяються частинки. Забороняється Під час роботи верстата перевіряти рукою гостроту різальних кромок інструмента, глибину отвору та вихід свердла з отвору в деталі, а також охолоджувати свердла мокрою ганчіркою. Підводити тру­бопровід емульсійного охолодження до інструмента або викону­вати його закріплення, а також переналагоджувати верстат до­зволяється тільки після повного зупинення верстата. Забороня­ється працювати на свердлильних верстатах у рукавицях, рука­вичках або із забинтованими руками. "Установлювати і знімати великогабаритні деталі необхідно в рукавицях - тільки після зупинення верстата.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 403 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...