Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Акумуляторні роботи



При виконанні робіт з ремонту і зарядження акумуляторних ба­тарей можуть мати місце такі основні небезпечні та шкідливі виробничі фактори:

81. термічні фактори (вибухи при зарядженні батарей; опіки кислотою, електролітом, розплавленим свинцем);

82. наявність у повітрі робочої зони шкідливих речовин (па­рів кислот, аерозолю свинцю).

Ремонт акумуляторних батарей повинен проводитися в окре­мих приміщеннях, які оснащені устаткуванням, приладами, при­строями та інструментом згідно з нормативно-технологічною до­кументацією. Роботи з ремонту акумуляторних батарей повинні виконуватися при працюючій вентиляції. Припливно-витяжна вентиляція зарядної повинна включатися перед початком заря­дження батарей і відключатися після повного видалення газів, але не раніше ніж через 1,5 години після закінчення заряджен­ня. Вентиляція зарядного відділення блокується із зарядним пристроєм; зарядний струм не подається до акумуляторних ба­тарей при непрацюючій вентиляції.

Для переміщення акумуляторних батарей по території та в приміщеннях підприємства необхідно користуватися спеціальними візками, платформа яких виключає можливість падіння батарей.

При перенесенні вручну малогабаритних акумуляторних ба­тарей необхідно використовувати пристрої (захвати) і додержу­ватися застережних заходів, щоб уникнути обливання електролі­том (рис. 4.11).

Готувати кислотний електроліт необхідно в спеціальних по­судинах (керамічних, пластмасових тощо), при цьому необхідно спочатку налити дистильовану.воду, а потім вливати кислоту тонким струменем. Переливати кислоту із бутлів слід тільки за допомогою спеціальних пристроїв (качалок, сифонів тощо). Пе­реливати кислоту вручну, а також вливати воду в кислоту забо­роняється. Бутлі з кислотою, електролітом дозволяється перено­сити на спеціальних носилках або інших пристроях, які виклю­чають падіння бутлів, а також перевозити, міцно закріпивши їх на візках. Пробки на бутлях повинні бути щільно закриті.

Всі посудини з кислотою та електролітом повинні мати від­повідні написи.

При приготуванні лужного електроліту посудину з лугом слід відкривати обережно, не докладаючи великих зусиль. Щоб поле­гшити відкривання посудини, пробка якої залита парафіном, до­зволяється прогрівати горловину посудини ганчіркою, змоченою гарячою водою.

Великі куски їдкого калію необхідно дробити, накриваючи їх чистою тканиною для запобігання розлітанню дрібних частинок.

Забороняється брати їдкий калій руками; його слід брати за допомогою стальних щипців, пінцета або металевої ложки.

Акумуляторні батареї, що встановлюються для зарядження, повинні з'єднуватися між собою тільки проводами з наконечни­ками, які щільно прилягають до клем батарей і виключають можливість іскріння. З'єднувати наконечники акумуляторних батарей дротом «закруткою» забороняється. Приєднаная акуму­ляторних батарей до зарядного пристрою і від'єднання їх має здіснюватися тільки при виключеному зарядному устаткуванні. Контроль за ходом зарядження повинен здійснюватися за допо­могою спеціальних приладів (термометра, навантажувальної ви­лки, ареометра тощо).

Перевіряти акумуляторну батарею коротким замиканням за­бороняється.

Зарядження акумуляторних батарей повинно проводитися тільки при відкритих пробках і включеній витяжній вентиляції. Для огляду акумуляторних батарей необхідно користуватися переносними світильниками у вибухобезпечному виконанні на­пругою не більше 42 В.

При проведенні акумуляторних робіт забороняється:

83. входити в зарядну з відкритим вогнем (запаленим сірни­ком, цигаркою тощо);

84. виконувати роботи при виключеній або несправній венти­ляції;

85. користуватися в зарядній електронагрівальними приладами;

86. зберігати в акумуляторному приміщенні бутлі з сірчаною кислотою більше добової потреби, а також порожні бутлі та посудини, їх необхідно зберігати в спеціальному примі­щенні;

87. спільно зберігати та заряджати кислотні та лужні акуму­ляторні батареї в одному приміщенні;

88. перебувати працівникам у приміщенні для зарядження акумуляторних батарей, крім обслуговуючого персоналу.

Плавлення свинцю і заповнення ним форм при відливанні деталей акумуляторів, а також плавлення мастики і ремонт аку­муляторних батарей має проводитися тільки на робочих місцях, обладнаних місцевою витяжною вентиляцією.

Розбирання пластин акумуляторних батарей має здійснюва­тися тільки після їх промивання з обов'язковим застосуванням спеціальних пристосувань (рис. 4.13).

В акумуляторній дільниці повинен знаходитись умивальник, а також мило, вата в упаковці, рушник і закрита посудина з 5- 10-відсотковим нейтралізуючим розчином питної соди (для шкіри тіла) і 2-3-відсотковим розчином питної соди (для очей).

При експлуатації лужних акумуляторів як нейтралізуючий засіб вживається 5-10-відсотковий розчин борної кислоти (для. шкіри тіла) і 2-3% розчин борної кислоти (для очей). При попа­данні кислоти або електроліту на відкриті частини тіла необхід­но негайно промити цю ділянку тіла нейтралізуючим розчином, а потім водою з милом. При попаданні кислоти, електроліту в очі необхідно промити їх нейтралізуючим розчином, потім водою і негайно звернутися до лікаря.

Електроліт, пролитий на стелаж, верстак і т.д, необхідно ви­терти ганчір'ям, змоченим у 10-відсотковому нейтралізуючому розчині, а пролитий на підлогу - спочатку посипати тирсою, зі­брати її, а потім це місце змочити нейтралізуючим розчином і протерти насухо. На вхідних дверях в акумуляторну дільницю встановлюють знаки безпеки «Палити заборонено», а на дверях зарядного відділення - «Вхід заборонено», «Користуватися від­критим вогнем заборонено». Забороняється зберігати продукти харчування і вживати їжу в приміщеннях акумуляторної діль­ниці. Після закінчення робіт в акумуляторній необхідно старан­но вимити з милом обличчя та руки і прийняти душ.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 1573 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...