Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Недавній розвиток політики і права щодо охорони праці



Наближення законодавства України щодо охорони праці до європейського законодавства означає, що сьогодні велика частка відповідальності щодо впровадження превентивних заходів в галузі охорони здоров’я та забезпечення безпеки праці лягає на роботодавців, в той час, як відповідальність державних, в тому числі інспекційних, служб знижується.

Це означає, що на роботодавців покладаються витрати на профілактичні заходи більші, ніж на державу. Заінтересовані дійові особи, опитані в ході даного дослідження, відзначали два основних наслідки такого перерозподілу відповідальності. Перший пов’язується з тим, що оцінка ризиків здоров’ю та безпеки працівників більше не здійснюється державою, а практика показує, що така оцінка взагалі почала здійснюватись дуже рідко здебільшого внаслідок низького рівня обізнаності роботодавців в сфері охорони праці. Другим наслідком є те, що попереджувальна політика щодо охорони праці на рівні суб’єктів господарювання дуже часто фінансується за залишковим принципом (в останню чергу), а оскільки санкції за невпровадження вимог щодо охорони здоров’я та незабезпечення безпеки працівників є дуже низькими, роботодавець віддає перевагу сплаті штрафів над вкладенням значних коштів на пристосування робочого середовища до суворих регулюючих вимог. Це твердження знайшло особливе підтвердження в умовах економічної кризи, що серйозно позначилася на економіці України[2].

Впродовж інтерв’ю, проведених для цілей цього дослідження, зверталась увага на певні новітні зрушення в галузі охорони здоров’я та забезпечення безпеки працівників. Так, в листопаді 2010 р. було організовано Парламентські слухання з питань промислової безпеки та охорони праці.

В результаті цих слухань було прийнято Рекомендації, що отримали надзвичайний резонанс на різних рівнях суспільства (урядовому, неурядовому, ЗМІ тощо) і підвищили ступінь суспільної обізнаності з проблемою.[3] Крім того, окремий розділ в урядовому проекті Стратегії розвитку України на наступні 10 років було присвячено стратегії реформування сфери охорони праці та безпеки працівників в Україні. Ця Стратегія до цього часу не затверджена, однак знаходиться на розгляді профільних міністерств.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 221 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...