Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні відомості. Вібрація - це складний коливальний процес матеріальних точок або тіл, що виникає при періодичному зміщенні їх центра ваги від положення рівноваги



Вібрація - це складний коливальний процес матеріальних точок або тіл, що виникає при періодичному зміщенні їх центра ваги від положення рівноваги, а також при періодичній зміні форми тіла, яку воно займало у статичному стані. Ці коливання сприймаються людиною через шкіру, кістки та м'яку тканину тіла.

Вібрації виникають при роботі електрифікованого та пневматичного інструментів, різних машин, обладнання, транспорту, сприймаються тілом людини при безпосередньому стиканні і створює небажаний вплив на людину.

Із зростанням швидкодії машин і механізмів зростають і шкідливі наслідки вібрації, оскільки енергія коливального процесу зростає пропорційно квадрату частоти коливань (частоти обертання вала машини). Вібрації створюють шкідливу, руйнівну дію на організм людини, а також на конструкції машин, обладнання, будівель.

Фізично шум і вібрації мають одну природу, а тому між ними немає принципової різниці. Різниця полягає лише у сприйнятті: вібрації сприймається вестибулярним апаратом та органами дотику, а шум - органами слуху.

Вібрації, що впливають на операторів різних машин, поділяються на категорії згідно ГОСТ 12.1.012-90. Гігієнічне нормування вібрацій передбачене у САННиП 3044-84 та САННиП 3041-84.

Фізично вібрації, що діють за синусоїдальним законом, характеризуються наступними основними параметрами: частотою коливань f, Гц амгиітудою зміщення А.,м.и; швидкістю коливань v, м/с; прискоренням коливань ео, м/с2. Основна частота гармонічного коливального руху: f =60/л, де п - число обертів m хвилину.

Віброшвидкість і віброприскорення у випадку гармонічних коливань визначаються наступними виразами:

v =2nfA=wA, (7-1)

w=4к2f2А=w2А. (7-2)

Вібрацію, як і шум, можна характеризувати не тільки абсолютними величинами, а й відносними. В практиці віброакустичних досліджень використовують поняття логарифмічного рівня коливань.

Логарифмічні рівні віброшвидкості Lv {дБ) визначаються із виразу:

Lv=20-lg , (7-3)

де v - середнє квадратичне значення віброшвидкості, v0 = 5- 10-8 м/с - граничне (порогове) значення віброшвидкості за міжнародним стандартом.

При оцінці вібрації дозою нормованим параметром є еквівалентне кореговане значення Uекв, що визначається із виразу:

Uекв = (7-4)

де D- доза вібрації, що визначається формулою: (7-5)

5. Результати вимірювань рівня вібрації на досліджуваному робочому місці занести до табл..7.2.

Таблиця 7.2

Параметри Джерело інформації Позначення Одиниці вимірювання Значення величини
Рівень вібрації в лабораторії від зовнішніх джерел (автотранспорт) Вимірювач ВШВ-003 V, Lv м/с-10-2 ¶Б  
Рівень вібрації на робочому місці оператора Вимірювач ВШВ-003 V, Lv м/с- 10-2 дБ  
Допустимий рівень вібрації Табл.. 7.1 V, Lv м/с-10-2 дБ  

Завдання до лабораторної роботи № 7

1. Привести гігієнічне нормування вібрації на робочому місці згідно характеру трудової діяльності.

2. Зробити висновки про відповідність рівня вібрації на досліджуваному робочому місці санітарним нормам.

3. Привести інформацію про шкідливий вплив вібрації на організм людини та його наслідки.

Контрольні питання

1. В чому полягає фізичний зміст поняття "вібрація"?

2. Які основні параметри характеризують вібрацію?

3. За якими ознаками та як класифікуються вібрації?

4. В чому полягає дія вібрації на організм людини?

5. Чому вібрації з частотою 6...9 Гц найбільш несприятливо впливає на людський організм?

6. Який допустимий рівень вібрації при обслуговуванні сільськогосподар­ських машин?

7. В чому полягає принцип роботи та механізм експлуатації вимірювача шуму та вібрації ВШВ-003?

При роботі з віброперетворювачами ДН-З-МІ та ДН-4-М1 для одержан­ня інформації з допомогою щупа необхідно натиснути кнопку "1 kHz".

Вимірювання віброприскорення з використанням отавних фільтрів вимірювального приладу виконують вимірювання як за загальним рівнем, а потім встановити перемикачем "ФИЛЬТРЬІ ОКТАВНЬІЕ" необхідний октавний рівень. Після цього натиснути кнопку "ФИЛЬТРЬІ ОКТАВНЬІЕ".

Слід пам'ятати, що при роботі з октавними рівнями необхідно користуватися тільки перемикачем "ДЕЛИТЕЛЬ dB II", в той час як перемикач "ДЕЛИТЕЛЬ dB І" повинен залишатися у положенні, що вибране при вимірюванні віброприскорення за загальним рівнем.

Вимірювання віброприскорення або віброшвидкості в децибелах; Для визначення результату вимірювання віброприскорення або віброшв; лкості в децибелах слід скласти покази світлодіоду по шкалі " dB" — Ml01 з доказами вказуючого приладу (використовується шкала - со...10 dB) і потім до результатів вимірювання додати або відняти наступні величини в децибелах:

- при вимірюванні віброприскорення з віброперетворювачем ДН-4-МІ додати 10 дБ;

- при вимірюванні віброприскорення з віброперетворювачем ДН-З-МІ відняти \0дБ;

- при вимірюванні віброшвидкості з віброперетворювачем ДН-4-М! додати 46 дБ;

- при вимірюванні віброшвидкості з віброперетворювачем ДН-З-МІ додати 26 дБ.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 377 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...