Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Прилади та обладнання



Вимірювання опору заземлювального пристрою виконують за допомогою приладу М-416, що являється пересувним приладом без зовнішнього джерела живлення. Цей прилад, що має межі від 0,1 до 1000 Ом і призначений для вимірювання опору заземлювальних пристроїв, може бути застосований для вимірювання питомого опору фунту. Спрощена схема приладу М-416 наведена на рис. 5.1.

Рис. 5.1. Принципова схема вимірювання опору заземлення приладом М-416  
Принцип роботи приладу заснований на компенсаційному методі вимірювання опору змінному струмові, що одержується перетво­ренням постійного струму за допомогою транзисторного перетво­ рювача з використанням допоміж- ного штучного заземлювача та потенціального електрода (зонда).

Під час вимірювання затискачі 1 і 2 приладу підключають до об'єкту (наприклад, до контрольного зонду К), затискач 3 - до потенціального зонду П, затискач 4 -до допоміжного електроду В.

У цій схемі поруч з основним колом струму через землю виникає коло струму через реохорд Rk Схема забезпечує рівність цих струмів, що дозволяє, змінюючи значення каліброваного резистора Rk, змінювати напругу на резис­торі R5. Вихідна напруга резистора R5 подається через підсилювач і детектор на міліамперметр тА. Якщо за допомогою рухомого контакту резистора Rk досягнути відсутності струму у колі міліамперметра тА, то це означатиме, що спад напруги на ділянці реохорда Rk від затискача 2 до його рухомого контакту дорівнює спаду напруги на вимірюваному (досліджуваному) опорі. Значення вимірюваного опору визначають в момент компенсації по шкалі реохорда.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 269 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...