Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні відомості. Основною причиною травматизму при виконанні земляних робіт є обвалення грунтових мас у процесі їх розробки і при наступних роботах у котлованах і траншеях



Основною причиною травматизму при виконанні земляних робіт є обвалення грунтових мас у процесі їх розробки і при наступних роботах у котлованах і траншеях. Обвалення грунту виникає при перевищенні глибини розробки без кріплень, недостатньої стійкості відкосів, недостатньої міцності кріплень грунту, неправильної розбірки кріплень.

Забезпечити стійкість грунту і запобігти обваленню можна двома способами: улаштуванням відкосів та установкою кріплень.

Перед розробкою траншеї і котловану необхідно визначити крутизну відкосів, яка забезпечує безпеку робіт, з урахуванням глибини виїмки, виду грунту згідно з таблицею 5 СНиП ІІІ-4-80* “Техника безопасности в строительстве”.

Котловани і траншеї з вертикальними стінками без кріплень дозволяється рити на глибину не більше, ніж 1 м – в насипних, піщаних і гравелітових грунтах; 1,25 м – в супісках; 1,5 м – в суглинках і глинах.

При більших глибинах розробки слід використовувати інвентарні або неінвентарні кріплення стінок траншей і котлованів. Неінвентарні кріплення виготовляють за індивідуальним проектом, затвердженим головним інженером будівельної організації.

У будівельній практиці найчастіше використовують, для кріплення стінок, траншей, так звані розпірні кріплення, які складаються з горизонтально розташованих дощок, вертикально розташованих стійок та розпірок між стійками. Стійки встановлюються не менше, ніж через 1,5 м, а розпірки – не більше, ніж через 1м.

Встановлювати кріплення необхідно згори вниз по мірі розробки виїмки на глибину не більше від 0,5 м, в нестійких грунтах – не більше від 0,2¸0,25 м.

Кріплення розбирають знизу вгору від однієї до трьох дощок, стежачи за тим, щоб кріплення, які залишилися, не втратили міцності й стійкості.

Засипають грунт шарами товщиною не більше, ніж 20¸30 см з одночасним ущільненням. Розбирання здійснюють під наглядом виконроба або майстра.

Безпека робіт у значній мірі залежить від правильного вибору основних елементів кріплень. Метою даного завдання є ознайомлення з методикою розрахунку стійок і розпірок кріплень траншеї.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 417 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...