Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні відомості. При організації будівельного майданчика, розміщенні дільниць і робочих місць, проїздів, проходів, необхідно встановити небезпечні для людей зони



При організації будівельного майданчика, розміщенні дільниць і робочих місць, проїздів, проходів, необхідно встановити небезпечні для людей зони.

Під небезпечною зоною розуміють частину простору, в якій діють постійно або виникають періодично фактори, що створюють загрозу життю і здоров¢ю працюючих. Небезпечні зони позначаються знаками безпеки і написами встановленої форми. Всі небезпечні для людей зони на будівельному майданчику поділяються на дві групи:

а) з постійно діючими небезпечними виробничими факторами;

б) з потенційно діючими небезпечними виробничими факторами.

Зони з постійно діючими небезпечними виробничими факторами повинні мати захисні огорожі з метою виключення доступу в ці зони сторонніх людей.

Зони потенційно діючих небезпечних виробничих факторів повинні мати сигнальні огорожі.

При проведенні будівельно-монтажних робіт (в тому числі і санітарно-технічних) в небезпечних зонах, згідно зі СНиП ІІІ-4-80* “Техника безопасности в строительстве”, слід здійснювати комплекс організаційно-технічних заходів, що забезпечують безпеку працюючих.

Важливими профілактичними заходами зниження травматизму є правильне визначення розмірів небезпечної зони і безпечна організація робіт. До небезпечної зони входить простір, який прилягає безпосередньо до об¢єкта, що будується, і розташований по його периметру.

Особливо важливим є правильне визначення розмірів небезпечної зони при будівництві об¢єктів підвищеної поверховості в населених пунктах, де площа будівельного майданчика обмежена і насичена конструкціями, матеріалами, машинами, механізмами тощо.

Метою виконання завдання є ознайомлення з методикою визначення границь небезпечної зони при виконанні монтажних робіт за допомогою стрілового, в даному випадку баштового крана.

У технологічних картах на монтаж будівельних конструкцій розміри небезпечної зони визначаються з урахуванням можливого відльоту конструкції в сторону в разі розриву гілки стропа

,

де - радіус небезпечної зони, м;

- максимальний виліт стріли крана, м;

- відстань можливого відльоту конструкції при падінні на землю, м.

,

де - відстань від землі до піднятої конструкції, м;

- довжина гілки стропа, м;

- кут між гілкою стропа і вертикаллю;

- відстань від центра тяжіння конструкції до краю її більшої сторони, м.

Так, наприклад, при роботі баштового крана, небезпечною зоною буде весь простір, в якому здійснюються його робочі та холості переміщення.

Розміри небезпечної зони в плані, м:

- ширина ,

де - ширина підкранового шляху, м;

- довжина ,

де - довжина підкранової колії (шляху), м;

- радіус небезпечної зони.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 272 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...