Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Шум. Загальні поняття та визначення



Негативний вплив шуму на продуктивність праці та здоров'я людини загальновідомий. Під час роботи в шумних умовах продуктивність ручної праці може знизитись до 60%, а кількість помилок, що трапляються при розрахунках, зростає більше, ніж на 50%. При тривалій роботі в шумних умовах перш за все уражаються нервова та серцево-судинна системи та органи травлення. Зменшується виділення шлункового соку та його кислотність, що сприяє захворюванню гастритом. Необхідність кричати при спілкуванні у виробничих умовах негативно впливає на психіку людини.

Особливо чутливою до дії шуму є ЦНС. Так, унаслідок впливу шумових по­дразників порушується сон, підвищується внутрішньочерепний тиск, з'являються емоційна напруженість, дратівливість, збудження, немотивована агресивність або, навпаки, глибока депресивність, знижуються зосередженість уваги і розумова працездатність. Внаслідок впливу шуму, сила якого перевищує 60 дБ, збільшується кіль­кість помилок під час здійснення розрахункових та інших операцій, суттєво знижується загальна продуктивність праці, збільшується травматизм на виробництві, спостерігаються виражені зміни у біохімічному складі — підвищу­ються рівні адреналіну, глюкози, споживання кисню нервовими клітинами тощо.

Тривала праця в умовах підвищеного рівня шуму може призводити до ви­никнення тяжких порушень функцій слухової сенсорної системи і, як наслі­док, до професійного захворювання, відомого як шумова хвороба.

Шумова хвороба — це специфічне ураження органа слуху, що характери­зується зниженням слухової чутливості з наступним розвитком професійної приглухуватості і глухоти.

Вплив шуму на організм людини індивідуальний. У деяких людей погіршення слуху настає через декілька місяців, а у інших воно не настає через декілька років роботи в шумі.

Ураховуючи, що за допомогою різноманітних технічних засобів не завжди вдається вирішити проблему надійного захисту працівника від впливу шуму, велику увагу слід приділяти застосуванню індивідуальних засобів захисту від шуму (вкладки «Беруші», антифони, навушники, заглушки тощо).

Важливе місце у структурі заходів щодо боротьби з шумом належить лікувально-профілактичним заходам, які полягають у проведенні попе­редніх та поточних медичних оглядів, підвищенні опірності організму робіт­ників до несприятливого впливу шуму (приймання комплексу вітамінних та адаптогенних препаратів) тощо.

До праці в умовах підвищеного шумоутворення не слід допускати осіб з ме­дичними протипоказаннями.

Інфразвук — це коливання в повітрі, в рідкому або твердому середовищах з частотою менше 16 Гц. Інфразвук людина не чує, однак відчуває; він справляє руйнівну дію на організм людини. Високий рівень інфразвуку викликає порушення функції вестибулярного апарату, зумовлюючи запаморочення, біль голови. Знижується увага, працездатність, виникає почуття страху, загальна немічність. Існує думка, що інфразвук сильно впливає на психіку людей.

Всі механізми, котрі працюють при частотах обертання менше 20 об/с, випромінюють інфразвук. При русі автомобіля з швидкістю понад 100 км/г, автомобіль є джерелом інфразвуку, котрий утворюється за рахунок зриву повітряного потоку з його поверхні. Інфразвук виникає при роботі вентиляторів, компресорів, двигунів внутрішнього згорання, дизельних двигунів.

Завдяки великій довжині інфразвук поширюється в атмосфері на великі відстані. Практично неможливо зупинити інфразвук за допомогою будівельних конструкцій на шляху його поширення. Неефективні також засоби індивідуального захисту. Дієвим засобом захисту є зниження рівня інфразвук в джерелі його випромінювання. Серед таких заходів можна виділити наступні:

· збільшення частот обертання валів до 20 і більше обертів в секунду;

· підвищення жорсткості коливних конструкцій великих розміри;

· усунення низькочастотних вібрацій.

Ультразвук широко використовується в багатьох галузях промисловості. Джерелами ультразвуку є генератори, котрі працюють в діапазоні частот від 12 до 22 кГц для обробки рідких розплавів, очищення відливок, в апаратах для очищення газів. В гальванічних цехах ультразвук виникає під час роботи очищувальних та знежирювальних ванн. Його вплив спостерігається на віддалі 25 – 50 м від обладнання. При завантажуванні та розвантажуванні деталей має місце контактний вплив ультразвуку.

Ультразвукові генератори використовуються також при плазмовому та дифузійному зварюванні, різанні металів, при напилюванні металів. Ультразвук високої інтенсивності виникає під час видалення забруднень, при хімічному травленні, обдуванні струменем стисненого повітря при очищенні деталей, при збиранні. Ультразвук викликає функціональні порушення нервової системи, головний біль, зміни кров'яного тиску та складу і властивостей крові, зумовлює втрату слухової чутливості, підвищену втомлюваність.

Ультразвук впливає на людину через повітря, а також через рідке і тверде середовище. Ультразвукові коливання поширюються у всіх згаданих вище середовищах з частотою понад 16000 Гц.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 1073 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...