Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Безпека при експлуатації трубопроводів. Трубопроводи широко застосовуються у багатьох галузях народного господарства



Трубопроводи широко застосовуються у багатьох галузях народного господарства. Ними транспортують різні гази, рідини, пару. Для швидко- го визначення вмісту трубопроводів встановлено 10 груп речовин і відпо- відне маркірування трубопроводів, якими вони транспортуються: вода (зелений), пара (червоний), повітря (синій), горючі та негорючі гази (жов- тий), кислоти (оранжевий), луги (фіолетовий), горючі і негорючі речови- ни (коричневий), інші речовини (сірий). За сигнальними кольоровими кі- льцями на трубопроводах визначають вид небезпек: червоні кільця – легкозаймисті, вибухо- і вогненебезпечні речовини; жовті кільця – от- руйні, токсичні, радіоактивні речовини; зелені кільця – нешкідливі і без- печні речовини.

Для безпечної експлуатації трубопроводів їх заземлюють, а при мон-

тажі передбачають компенсаційні елементи. Найбільш широко викорис- товуються П-подібні компенсаційні петлі, які дозволяють рівномірно розподілити теплові деформації по трубопроводу.

Всі трубопроводи оснащуються відповідними клапанами (редукцій-

ними, зворотними, запірними, запобіжними).

Трубопроводи періодично підлягають зовнішньому огляду та гідрав-

лічному випробуванню згідно паспортних даних.

Особливу небезпеку становлять трубопроводи разом з установками природного газу, який широко використовується в промисловості і побуті частіше за все як паливо. Як правило, причиною вибухів, пожеж при екс- плуатації газопроводу є витік газу. Оскільки природний газ не має запаху, то для швидкого виявлення його в повітрі до нього додають одорант –


речовину з сильним запахом (наприклад, етилмеркаптан).





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 150 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...