Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Суб’єктивні технічні засоби безпеки



В умовах виробництва безпека виконуваних робіт суттєво залежить від своєчасного попередження працюючих про можливі небезпеки. З ці- єю метою широко застосовують сигналізацію, сигнальні кольори, знаки та плакати безпеки, які відіграють роль носія відповідної інформації у за- кодованому вигляді.

Сигналізація про небезпеку застосовується у колективних засобах захисту від дії шкідливих і небезпечних факторів для попередження пра- цюючих про пуск і зупинку устаткування, порушення технологічного процесу, аварійну ситуацію, пожежну небезпеку тощо. За принципом дії сигналізація може бути звуковою, світловою, мануальною і т.п. З метою сигналізації про небезпеку можуть використовуватися спеціальні прилади та пристрої.

Сигнальні пристрої контролюють температуру рідин, тиск рідин і га-

зів, швидкість руху рухомих елементів, вміст у повітрі шкідливих речо- вин, рівень шум, вібрацію, інтенсивність шкідливого випромінювання, інформують про несанкціонований доступ, вторгнення на об’єкти тощо.

За своїми функціональними ознаками розрізняють такі сигнальні пристрої:

аварійні (сповіщають про виникнення небезпечного режиму в ро-


боті);


інформаційні (інформують про вид і значення параметрів, що ви-


значають безпеку);

попереджувальні (попереджують про необхідність дотримання


вимог безпеки).

Вченими м. Запоріжжя в березні 2006 р. запропоновано систему сиг- налізації, яка дає чітке уявлення про забруднення міста викидами проми- слових підприємств з урахуванням часу, простору та конкретного забру- днювача.

Кольорами безпеки відповідно до держстандарту є червоний, жов-

тий, синій та зелений (табл. 13).






Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 196 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...