Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Безпека при експлуатації компресорних установок. Компресорні установки належать до виробничого обладнання, яке при порушенні норм монтажу і експлуатації може створювати велику не- безпеку



Компресорні установки належать до виробничого обладнання, яке при порушенні норм монтажу і експлуатації може створювати велику не- безпеку. Вибух компресорної установки супроводжується, як правило, значними руйнуваннями і людськими жертвами. Це може мати місце при порушенні режиму змащування поршнів компресора, при всмоктуванні запиленого повітря, з інших причин.

Стиснення повітря від 0 до 1 МП а викликає підвищення його темпе- ратура від 20 до 300 °С, що може призвести до перегрівання стінок комп- ресора, спалаху мастил і вибуху.

Причиною вибуху також може бути несправність приладів безпеки.

Змащують компресори спеціальним компресорним маслом 12(М) або

19(Т) з температурою спалаху 216-242 °С.

В кисневих компресорах для змащування використовують дистильовану воду з добавленням гліцерину або використовують самозмащуючі втулки і кі- льця з графітом(змащування маслом забороняється). Для змащування цилінд- рів компресорів для стискання хлору використовують моногідрат. Для того, що запобігти утворенню вибухонебезпечних сумішей внаслідок потрап- ляння до компресора забрудненого або запиленого повітря, на повітро- приймальній трубі встановлюють спеціальний фільтр. Для стікання ста- тичної електрики корпус компресора заземлюють.


Для контролю за тиском повітря компресори обладнують маномет- рами і запобіжними клапанами. Запобіжні клапани реагують на рівень тиску, що на 10% перевищує робочий тиск у ресивері.

Контроль за температурою здійснюють спеціальні термометри. Бі- льшість компресорів обладнують системами водного охолодження і лише компресори малої продуктивності (до 0,7 МПа) мають повітряне охоло- дження. При досягненні критичної точки температури води автоматика захисту має зупинити компресорну установку.

Компресорні установки продуктивністю більше 20 м3/хв, аміачні холоди- льні установки повинні розміщуватись в окремих приміщеннях з дотриманням протипожежних норм. Двері та вікна компресорної повинні відкриватись назо- вні.

У процесі експлуатації компресорних установок один раз на рік про-

водять їх технічну ревізію і налагодження, а один раз на два роки – техні-

чне випробування (спеціальною технічною комісією).





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 187 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...