Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Коефіцієнт природного освітлення



Природне освітлення створюється прямими сонячними променями та розсіяним світлом небосхилу. Воно позитивно впливає на психіку люди- ну, викликає приємне почуття, впевненість, стимулює обмін речовин, ре-


активність, резистентність тощо. Навпаки, його тривала відсутність при- зводить до швидкої втоми, розвитку короткозорості. Тому тільки у виня- ткових випадках у складах та спеціальних лабораторіях дозволяється ви- користання лише штучного освітлення.

Природне освітлення може бути верхнім – через світлові ліхтарі да-

ху, бічним – через вікна в стінах і комбінованим – через ліхтарі і вікна.

Вид необхідного природного освітлення встановлюється на основі

розмірів(ширини) приміщення. При ширині приміщення до 12 м рекоме- ндується бічне одностороннє освітлення, при ширині більше 12 м і до 24 м – бічне двостороннє. Якщо ж ширина приміщення більша 24 м, то освітлення бажано мати комбінованим.

Якість природного світла у виробничих приміщеннях оцінюють кое- фіцієнтом природної освітленості, що є відношенням освітленості всере- дині приміщення до зовнішньої освітленості:

е = (Евн / Езов) · 100%,

де: е – коефіцієнт природного освітлення; Евн – освітленість всереди-

ні приміщення; Езо в – зовнішнє освітлення.

При верхньому та комбінованому освітленні цей показник змінюєть-

ся в межах від 2 до 10%, а при бічному освітленні – від 0,5 до 3,5%.

Для кращого природного освітлення потрібно мити вікна не рідше двох разів на рік, а у разі підвищеної загазованості – не рідше 4 разів на рік.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 257 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...