Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Засоби захисту людини від шкідливих речовин



Основними засобами захисту людини від впливу шкідливих речовин є: гігієнічне нормування їх вмісту у виробничій зоні і на робочому місці, а також різні методи очищення газових викидів (адсорбція, хімічне пере- творення) та стоків (первинне, вторинне та третинне очищення). Потріб- но, щоб на належному рівні була забезпечена робота колективних (на- приклад, вентиляція) та індивідуальних засобів захисту людей.

Адсорбція – процес поглинання газів поверхнею твердих речовин

(наприклад, адсорбція газів активованим вугіллям).

Нейтралізація – це перетворення токсичних речовин у нетоксичні чи малотоксичні речовини за допомогою хімічних реакцій. Наприклад, для нейтралізації сірчаної кислоти застосовують карбонат натрію:

Н2SO4+Na2 CО3 + Na2SО4 +H2O+CO2

Для перетворення токсичних сумішей газів у нетоксичні чи малоток-

сичні застосовується дожиг.

Пилоочистка здійснюється за допомогою спеціальних очисних при- строїв і споруд: фільтрів, пилоосаджувальних камер, пилососів, скрубе- рів, електроприладів тощо.

Найбільш ефективним і дешевим способом зменшення кількості пи-

лу є вологе прибирання у приміщенні та вентиляція приміщень.

Контроль за станом робочої зони при забрудненні повітря здійсню- ється за допомогою спеціальних приладів: загазованість – газоаналізато- рами (ВПХР, УГ-2 та ін.); запиленість – фотометрією, мікроскопією то- що.

До загальних заходів попередження дії шкідливих речовин на працюючих належать:

заміна шкідливих речовин менш шкідливими; удосконалення технологічних процесів та устаткування; автоматизація і дистанційне керування технологічним процесом; герметизація виробничого устаткування, локалізація шкідливих

викидів;

попередні та періодичні медичні огляди робітників, які працюють у шкідливих умовах, профілактичне харчування;

використання засобів індивідуального захисту.






Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 294 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...