Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

За ступенем впливу на організм людини



Для послаблення впливу шкідливих речовин на організм людей, тва- рин, рослин, визначення ступеня забрудненості довкілля користуються такими поняттями, як: гранично допустимі концентрації (ГДК) шкідли- вих речовин (полютантів), гранично допустимі викиди (ГДВ), максима- льно допустимий рівень (МДР), тимчасово погоджені викиди (ТПВ) то- що.

Вважається, що ГДК шкідливої речовини – це такий вміст її у приро- дному середовищі, який не знижує працездатності та самопочуття люди- ни, не шкодить здоров’ю у разі постійного контакту з нею, а також не ви- кликає небажаних (негативних) наслідків у нащадків.

Вміст шкідливих речовин в повітрі не повинен перевищувати ГДК, котрі оцінюються в міліграмах на метр кубічний. При вмісті в повітрі ро- бочої зони кількох речовин односпрямованої дії для забезпечення безпе- ки праці слід дотримуватись такої умови:

С1/ ГДК1+ С2/ ГДК2+ С3 / ГДК3 … + Сn / ГДКn = 1,

де: С1, С2, С3... Сn – концентрації відповідних шкідливих речовин у повітрі, мг/м3; ГДК1, ГДК2, ГДК3... ГДКn – гранично допустимі концен- трації відповідних шкідливих речовин, мг/м3.

До шкідливих речовин односпрямованої дії належать шкідливі речо-

вини, близькі за хімічною будовою та характером впливу на організм лю-

дини.

Якщо у повітрі перебуває одночасно декілька шкідливих речовин, що не мають односпрямованої дії, ГДК залишаються такими самими, як і при ізольованій дії.

Вміст шкідливих речовин у повітрі, яке надходить до виробничих приміщень, не повинен перевищувати 0,3 ГДК, встановлених для робочої зони виробничих приміщень.

За ступенем впливу на організм шкідливі речовини поділяються на 4

класи небезпеки:

1-й – надзвичайно небезпечні – гранично допустима концентрація


менше 0,1 мг/м3 повітря (свинець, ртуть, чадний газ та ін.).

2-й – високо небезпечні – ГДК від 0,1 до 1,0 мг/м3 (соляна та сірчана кислоти, бензол, хлор та ін.).

3-й – помірно небезпечні – ГДК від 1,1 до 10 мг/м3 (спирт метиловий,

кислота оцтова, ксилол та ін).

4-й – мало небезпечні – ГДК більше 10 мг/м3 (гас, бензин, аміак, аце-

тон та ін.).

ГДК у повітрі робочої зони найбільш поширених шкідливих речовин наведені у табл. 4.


Таблиця 4





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 426 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...