Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 8. Експертиза проекту та реалізації регіональних цільових програм



План

1. Організація проведення державної експертизи проекту регіональної цільової програми.

2. Різновиди державної експертизи проекту Програми та їхній зміст

3. Особливі випадки необхідності здійснення наукової експертизи програми.

Список рекомендованої літератури

1. Закон України „Про державні цільові програми” // Урядовий кур’єр. 2004, 21 квітня.

2. Постанова Кабінету Міністрів України № 621 від 26 квітня 2003 року „Про розроблення прогнозних і програмних документів економічного і соціальної і розвитку та складання проекту держбюджету”.

3. Постанова Кабінету Міністрів України № 1007 від 21 липня 2006 року „Про затвердження стратегії регіонального розвитку на період до 2015 року”.

4. Постанова Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 р. №106 „Про затвердження Порядку розроблення та виконання державних цільових програм”.

5. Наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції під 29 липня 2002. – № 247 „Про затвердження методичних рекомендацій формування регіональних стратегій розвитку”.

6. Комплексна програма реалізації на національному рівні рішень, припни прийнятих на Всесвітньому самміті зі сталого розвитку, на 2003-2015 роки від 26.04.03 № 634 // Офіційний вісник України. 2003. – № 181. – Ст. 847.

7. Михасюк І., Бочан І. Державний менеджмент. Л-Жешув, НВФ „Українські технології”, 2003. - 139 с.

8. Прогнозирование и планирование зкономики // Под. ред. В.И. Борисевича, Т.А. Кондуровой. - Минск: Зкоперспектива, 2000. – С. 376.

9. Александрова В., Бажал Ю. Економічні проблеми державного програмування науково-технічного розвитку // Економіка України, 1999. - № 10.

10. Гринів Л.С. Концептуальні засади просторової парадигми екологічно збалансованої економіки // Регіональна. – 2001. - №4. – С.54-63.

11. Гринів Л. С., Кічурчак М. В. Національна економіка: Навч. посібник. – Львів: „Магнолія 2006”, 2008.– 464с.

12. Гринів Л.С. Проблеми екологічного менеджменту в системі сталого розвитку рекреаційних територій Українських Карпат / Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Випуск 6(62), Львів, ІРД, 2006. – С.183-192.

Державна експертиза РЦП здійснюється в декілька етапів. Організацію цієї експертизи здійснює державний замовник (КМУ, області держадміністрації тощо). В цілому, система державної експертизи проекту РЦП включає такі різновиди Експертизи:

- наукову;

- науково-технічну;

- екологічну;

- інвестиційну;

- санітарно-епідеміологічну;

- землевпорядної документації;

- соціальної безпеки.

У випадку, коли в проекті Програми передбачається фінансування видатків для здійснення фундаментальних досліджень за рахунок коштів держбюджету, потрібно також подати висновки експертної ради при Національній академії наук України про доцільність їх проведення.

Підготовлений проект Програми надається Головному управлінню економіки обласної державної адміністрації, яке здійснює експертизу обґрунтованості визначення результативних показників, реальності та доцільності включених до неї заходів тощо.

При здійсненні експертизи можуть залучатися фахівці інших структурних підрозділів обласної державної адміністрації, територіальних органів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади та науковці. Під час експертизи мають бути враховані:

Ресурсне забезпечення Програми (складається відповідно до техніко-економічних обґрунтувань). Обсяги фінансового забезпечення Програми зазначаються в цілому і диференційовано за роками з визначенням джерел фінансування кожного заходу відповідно до п. 3.2.7 цього Порядку. Окремо виділяються обсяги фінансування, спрямовані на капітальні вкладення, інноваційну діяльність (дослідження та розробки), а також інші джерела фінансування (власні кошти відповідального виконавця, залучені кредити та інші джерела, не заборонені чинним законодавством). Для обґрунтування обсягів фінансування слід використовувати дані розрахунку очікуваних результатів виконання Програми.

- Пріоритетність проблеми.

- Обґрунтованість, комплексність та екологічна безпека заходів, терміни їх реалізації.

- Залучення, перш за все, позабюджетних коштів і коштів місцевих бюджетів для реалізації Програми.

- Соціально-економічна ефективність Програми в цілому, очікувані кінцеві результати її реалізації та вплив на соціально-економічний і культурний розвиток області.

Кожен з органів, що залучався до експертизи, не пізніше ніж через 10 робочих днів надає відповідальному виконавцю Програми висновок довільної форми, в якому викладаються зауваження до проекту Програми. При наявності зауважень відповідальний розробник Програми доопрацьовує її з урахуванням недоліків, викладених у висновках, та надає Головному управлінню економіки облдержадміністрації для заключного експертного висновку.

Затвердження та реєстрація Програми

Після отримання позитивного експертного висновку Головного управління економіки облдержадміністрації розробник готує проект рішення обласної ради, в якому обов’язково визначається обсяг фінансування Програми, строк її виконання, головний розпорядник коштів, відповідальний виконавець Програми, терміни та періодичність звітування про хід виконання на сесіях обласної ради тощо.

Фінансування окремих Програм може здійснюватися одночасно за декількома кодами функціональної класифікації видатків бюджету. У такому випадку за кожним кодом визначається головний розпорядник коштів.

Проект рішення обласної ради про затвердження Програми розробник надає голові облдержадміністрації для офіційного внесення на розгляд обласної ради.

Прийняте у встановленому порядку рішення обласної ради про затвердження Програми разом із затвердженою Програмою протягом 10 робочих днів надаються Головному управлінню економіки облдержадміністрації для внесення її в єдиний реєстр регіональних цільових програм, який веде зазначене управління (далі - Реєстр). Відповідальним за надання Програми для реєстрації визначається її розробник.

Головне управління економіки облдержадміністрації після надання йому Програми протягом трьох робочих днів вносить її до Реєстру та повідомляє реєстраційний номер відповідальному виконавцю.

Затвердження бюджетних призначень на виконання Програми, включення Програми до щорічних Програм економічного і соціального розвитку області

За затвердженою обласною радою Програмою головний розпорядник коштів до 15 вересня року, що передує плановому, надає Головному фінансовому управлінню обласної державної адміністрації бюджетний запит щодо фінансування за рахунок коштів обласного бюджету.

При необхідності невідкладного фінансування Програми бюджетний запит щодо виділення коштів подається Головному фінансовому управлінню облдержадміністрації не пізніше 1 червня та 1 вересня поточного бюджетного року для включення у проект рішення обласної ради про внесення змін до обласного бюджету.

Головне фінансове управління облдержадміністрації аналізує подані бюджетні запити щодо реальних можливостей бюджету і включає пропозиції до проекту обласного бюджету на відповідний рік (проекту внесення змін до бюджету).

Головне фінансове управління облдержадміністрації надає Головному управлінню економіки облдержадміністрації узагальнену інформацію про фінансування Програми на наступний рік.

Фінансування Програми здійснюється виключно за умови затвердження бюджетних призначень на її виконання рішенням обласної ради про обласний бюджет на відповідний рік (рішення про внесення змін до обласного бюджету на відповідний рік), згідно з розподілом видатків обласного бюджету.

Видатки на виконання Програми плануються у місцевому бюджеті за відповідними кодами функціональної класифікації видатків та за кодами економічної класифікації видатків бюджету 1171 „Дослідження і розробки, окремі заходи розвитку по реалізації регіональних програм” та 1172 „Окремі заходи по реалізації регіональних програм, не віднесені до заходів розвитку”.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 421 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...