Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Схеми установки заготовок і токарні пристрої



Заготовка Схема установки заготовки Пристрій або комплект пристроїв (в дужках – позиція на рис. 8.2)
Коротка ротаційна l < (4…6) d 1. В патроні “в стиск” або “в розтиск” прямими або зворотними кулачками Трикулачковий самоцентруючий патрон (а)
Коротка неротаційна Чотирикулачковий несамоцентруючий патрон (б)
Те ж 2. На планшайбі Планшайба (в)
Коротка ротаційна з осьовим отвором 3. На (або в) консольній (шпиндельній) оправці Різні види консольних оправок (г)
Довга ротаційна з осьовим отвором 4. На центровій оправці Центрова оправка (д); задній центр обертовий (е) або жорсткий (є); повідкова планшайба, передній центр (з) і хомутик (и)
Довга ротаційна 4 ≤ l / d < 12 5. В центрах Центр передній жорсткий або плаваючий; центр задній обертовий, повідкова планшайба і хомутик (ж)
Те ж, нежорстка l ≥ 12 d 6. В центрах і люнеті Те ж і рухомий (і) або нерухомий (ї) люнет
Довга l ≥ 12 d 7. В патроні з підтримкою заднім центром (часто з люнетом) Патрон (а) або (б), задній обертовий центр (е), люнет (і) або (ї)
Те ж, для обробки осьового отвору 8. В патроні з підтримкою люнетом Патрон (а) і нерухомий люнет (ї)

Зовнішні поверхні обертання обробляють прохідними різцями (прямими 1, 2, 4, 7 і 8, відігнутими 9 і 11, упорними 11, лівими 1 і 4, правими 9 і 11), внутрішні – розточувальними різцями 12 і 13 і свердлами 15, зенкерами й розвертками.

Торці обробляють різцями: прямими 4, відігнутими 9 і упорними 11, прохідними й підрізними 16; канавки – канавковими 3, 5, 6 і 17; відрізку деталі з пруткової групової заготовки здійснюють відрізними різцями 19 і 20.

Фасонні поверхні невеликої довжини точать фасонними різцями 12 і 21, довгі – за допомогою копіра або за програмою на верстатах з ЧПК. Різьби нарізають мітчиками (в отворах), плашками (на зовнішніх поверхнях), а також різцями 10 і 14.

Конічні поверхні отримують такими способами (рис.9.11):

- широким різцем, різальну кромку якого виставляють під відповідним кутом (рис. 9.11, а) – короткі (l до 20…40 мм);

- поворотом верхньої частини супорта (б) прохідними (у тому числі розточувальними різцями) – поверхні, довжина яких не перевищує довжини ходу верхнього супорта;

- зміщенням задньої бабки (рис.9.11, в) – зовнішні пологі конуси з кутом до 10…15° при обробці заготовки в центрах;

- за допомогою конусної лінійки (рис.9.11, г);

-
а)
за програмою на верстатах з ЧПК.

Рисунок 9.`11 Схеми обробки конічних поверхонь різцями

На токарних верстатах застосовують також методи поверхневої пластичної деформації (ППД): накатування рифлень прямих і сітчастих на зовніш­ніх циліндричних поверхнях, обкатування роликами циліндричних поверхонь і галтелей, іноді накатування різьб різенакатувальними головками.
 





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 354 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...