Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

А – токарно-револьверного одношпиндельного; б, в і г – багатошпиндельних з горизонтальним (а, в) і вертикальним (г) розміщенням шпинделя



У масовому, велико- і частково середньосерійному типах виробництва для обробки заготовок, які в дрібносерійному типі виробництва доцільно обробляти на токарно-револьверних верстатах, найефективнішими виявились одно - і багатошпиндельні пруткові автомати та патронні напівавтомати. Весь цикл роботи верстата-напівавтомата, за винятком установ­ки-зняття заготовки, автоматичний (рис.9.7).

 
На пруткових автоматах, після завантаження верстата прутковою груповою заготовкою довжиною 2…3 м, робота іде без втручання оператора. На багатошпиндельних верстатах заготовка проходить через різні позиції (їх число 4, 6 або 8). На всіх позиціях різні інструменти працюють одночасно (паралельно). Тому продуктивність таких верстатів надзвичайно висока, однак вони потребують багато часу на налагодження. Через це багатошпин­дельні верстати мають обмежене використання в середньосерійному виробництві, а для дрібносерійного вони непридатні.

Заготовки валів у середньо-, великосерійному і масовому виробництві обробляють (в центрах) на одношпиндельних (центрових або патронно-центрових) багаторізцевих напівавтоматах. Вони здебільшого мають два супорти: один для обробки з поздовжньою подачею, другий – з поперечною. Усі різці, установлені на супортах, працюють одночасно, що забезпечує високу продуктивність роботи (рис.9.8).

У серійному виробництві ефективними виявились токарні верстати з числовим програмним керуванням (ЧПК). Це напівавтоматичні верстати і весь цикл роботи, за винятком установки-зняття заготовки, виконується за попередньо набраною програмою. Вона обробляється мікропроцесором верстата і керує необхідними переміщеннями робочих органів, увімкненням-вимкненням-реверсуванням шпинделя, зміною інструментів (у револьверній головці або з магазину) тощо.

Рисунок 9.8 Схема обробки заготовки на одношпиндельному токарному багаторізцевому напівавтоматі

Системами ЧПК оснащують верстати різних типів – токарно-гвинторізні, токарно-револьверні, токарно-карусельні. За технологічною гнучкістю верстати з ЧПК близькі до універсальних верстатів, а за рівнем продуктивності – до верстатів з жорсткою системою автоматичного керування. Особливо ефективною є обробка на цих верстатах складних, у тому числі фасонних, поверхонь і різьб. Важливо підкреслити, що чим складніша й точніша робота, тим верстати з ЧПК вигідніші.

Усі типи верстатів виготовляють різних типорозмірів. Наприклад, токарно-гвинторізні верстати виконують з висотою центрів такого ряду: 62, 100, 125, 160, 200, 250, 300, 400, 500, 600 і 700 мм і міжцентровою відстанню від 100 до 10000 мм.

Спосіб установки заготовки на верстаті залежить від її конструкції та виду оброблюваних поверхонь. Опис способів установки заготовок на токарно-гвинторізному верстаті і потрібних для цього пристроїв див. в табл.9.1 і на рис.9.9.

 

Рисунок 9.9 – Токарні пристрої:





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 316 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...