Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація науково-технічної інформації в Україні



1.2.1. Організація науково – технічної інформації

Протягом усієї історії свого існування люди, спілкуючись з природою та між собою, набували знань про навколишню дійсність і про самих себе. Від кількості цих знань, від ефективності їх використання залежали і дедалі більше залежать умови життя і окремих людей і людства в цілому.

Потрібно навчитись керувати процесом накопичення і оптимального використання інформації. Виконати цю надзвичайно необхідну для подальшого розвитку людства задачу призвана порівняно нова наука – інформатика.

Інформатика – наука, яка вивчає структуру і властивості галузевої інформації, теорію і методи збереження, пошуку і розповсюдження інформації.

Головна задача науково - технічної інформації (НТІ) полягає в організації та здійсненні безперервного пошуку, накопичення, систематизації, збереження, вивчення, узагальнення і оперативного доведення до майбутніх і діючих фахівців в області проектування і будівництва різного роду об’єктів, науковців, інших спеціалістів, матеріалів і даних про все нове, передове і прогресивне, вітчизняне і закордонне з метою забезпечення прямого і непрямого використання науково – технічних досягнень і широкого впровадження їх у виробництво.

Як суверенна держава Україна стала членом Міжнародного Центру науково-технічної інформації (МЦНТІ), учасницею Угоди про міждержавний обмін НТІ. Відповідно до постанов Кабінету Міністрів України Українським інститутом науково-технічної та економічної інформації (УкрІНТЕІ) започаткована діяльність щодо реєстрації та державного обліку науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт (НДДКР) та захищених дисертацій. Таким чином, основу національної мережі органів НТІ України складають державні органи науково-технічної інформації, а саме: УкрІНТЕІ – головний орган системи, 18 регіональних центрів науково-технічної та економічної інформації, Державна науково-технічна бібліотека та Державне виробничо-поліграфічне підприємство.

Як один із шляхів передавання і збереження інформації використовуються книги. В Україні зараз нараховується біля 19 тис. публічних бібліотек з фондом понад 295 млн. одиниць зберігання.

За призначенням бібліотеки поділяються на:

а) масові (публічні) – державні (обласні, міські, районні, сільські, шкільні, дитячі і т.п.);

б) наукові і спеціальні – державні, академічні, науково – технічні бібліотеки ВНЗ і т.д.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 473 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...