Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сучасні методи пошуку інформації



Книги як основне джерело для передавання та зберігання інформації використовувались до початку нинішнього століття. Опрацюванням інформації займалась сама людина. Однак науково-технічна революція зробила людину безсилою в сучасному потоці друкованої, кіно-, теле- та іншої продукції.

Щорічно в світі друкується близько 100 тис. назв журналів на 60 мовах, 5 млн. наукових статей, книг, брошур, 250 тис. дисертацій і звітів. Сучасному фахівцеві необхідно щоденно прочитувати півтори тисячі сторінок, щоб не відставати від сьогоднішнього рівня розвитку.

Сучасне використання складних технологій вимагає від фахівців швидкого аналізу ситуацій, що виникають, прийняття правильних рішень. Складна наукова задача вже не може бути розв’язана вручну, навіть якщо витратити на неї все життя. Опрацьовувати всі ці дані людині допомагає комп’ютер.

Розвиток науки і техніки став поштовхом для створення сучасних інформаційних технологій, тобто процесів, які реалізуються засобами обчислювальної техніки і забезпечують виконання заданих вимог до пошуку, подання, перетворення, передавання інформацій.

За останнє десятиріччя інформаційні технології зробили гігантський стрибок. Перш за все завдяки швидкому прогресу в апаратному забезпеченні комп’ютерів, в тому числі і персональних, розвитку мережевих технологій, і утворення мережі мереж – Інтернет, яка щороку майже подвоює свої ресурси.

Сьогодні в мережі Інтернет постійно працюють десятки мільйонів серверів (комп’ютерів, які віддають свої ресурси для використання іншими комп’ютерами), що містять тисячі і тисячі терабайт інформації на найрізноманітніші теми, тому, можна цілком спокійно стверджувати, що Інтернет стає основним середовищем для накопичення та пошуку різноманітної інформації, стає основним інформаційним середовищем, яке в перспективі замінить радіо і телебачення.

Отже, цілком логічно стверджувати, що сучасний спеціаліст не може не вміти здійснювати пошук інформації в цій мережі. Оскільки інформація в мережі Інтернет розподілена між мільйонами серверів, неструктурована, представлена в гігантських обсягах, тому знаходження необхідної інформації (навіть, якщо вона є) представляє собою складну проблему. Оскільки серед багатьох серверів (електронної пошти, новин, передачі файлів...) в мережі Інтернет найбільшого поширення набув WWW – сервіс, як такий, що дозволяє представляти інформацію текстом, в кольорі, в динаміці, зі звуком, розглянемо, як можна знайти необхідну інформацію, використовуючи саме цей сервіс. Перегляд та пошук інформації здійснюється за допомогою програмного забезпечення, яке називається Браузер, як правило Miсrosoft Internet Explorer, хоч існує багато інших.

Для пошуку інформації в Інтернеті використовуються пошукові сервери, які накопичують інформацію про місцезнаходження довільної інформації в Інтернет. Вводячи в меню Веб-сторінки такого сервера ключові слова, можна отримати адреси Інтернет (лінки), на яких знаходиться інформація, що містить вказані ключові слова, хоча ніякої гарантії, що за вказаними адресами знаходиться саме потрібна інформація, немає. Цілком можлива ситуація (зустрічається досить часто), що існує в мережі Інтернет необхідна інформація, але пошуковий сервер про неї нічого не “знає”. Тому для більшої ефективності пошуку потрібно використовувати декілька пошукових серверів. Це призводить до того, що пошук необхідної інформації перетворюється на досить тривалий процес, при якому переглядається велика кількість непотрібної інформації.

Програмне забезпечення пошукових серверів постійно вдосконалюється, тому в перспективі можна надіятись на швидше отримання необхідної інформації. В Інтернеті досить багато тематичних серверів, які містять інформацію на певну тематику, тому після їх знаходження можна дізнаватись про новини в цій сфері, регулярно відвідуючи ці сервери.

Приводимо декілька адрес пошукових серверів:

www.alta-vista.com,www.yandex.ru, www.google.com,www.rambler.ru,

www.nauka.ru, www/n-t.org, www.permcn.ru

Контрольні питання до розділу 1

1. Які навчальні заклади в відповідності з “Законом про освіту” вважаються вищими?

2. Перерахуйте основні права та обов’язки студентів.

3. Навчання з яких спеціальностей здійснюється на вашому факультеті?

4. Вкажіть основні напрямки діяльності бакалавра за напрямом підготовки “Охорона праці”.

5. Вкажіть мінімальну та максимальну кількість студентів, що можуть навчатись на факультеті.

6. Які питання вирішує деканат?

7. Що є основним підрозділом вищої школи в Україні?

8. Назвіть форми підсумкового контролю знань студентів?

9. Вкажіть основні об’єкти поточного контролю знань студентів.

10. Вкажіть, яка сума балів за всі форми навчальної діяльності у КМСОНП відповідає оцінці “добре” за національною шкалою.

11. В чому відмінність модуля від змістового модуля в КМСОНП?

12. В чому відмінність семінарського заняття від практичного?

13. В чому полягає головна задача науково-технічної інформації?

14. Як організована науково-технічна інформація в Україні?

15. Назвіть головний орган системи НТІ в Україні.

16. Що таке бібліотечний каталог?

17. Якими бувають бібліотечні каталоги?

18. Що таке комп’ютерна мережа Інтернет?

19. Що таке сервер у комп’ютерній мережі?

20. Що означає поняття “Браузер” в системі Інтернет?

21. Яка структура в Україні займається бібліографічним обліком вітчизняних публікацій?

22. Що означає термін “провайдер” в системі Інтернет?

23. Перерахуйте основні джерела передавання та збереження інформації.

24. Назвіть основні літературні джерела отримання інформації.

25. Види бібліотечних каталогів, правила користування ними.

26. Що таке інформатика?





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 1444 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...