Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Коефіцієнт небезпечності устаткування



Оцінка безпеки існуючого устаткування є важливою складовою частиною атестації робочих місць. Вона дозволяє визначити заходи щодо зробити устаткування відповідним до вимог стандартів безпеки.

Безпека устаткування оцінюється коефіцієнтом безпеки К б, що дорівнює 100 %, якщо устаткування відповідає вимогам стандартів безпеки на даний вид устаткування.

Суть методики оцінки безпеки виробничого устаткування:

- складається список усіх можливих порушень вимог безпеки, пропонованих до даного виду устаткування;

- шляхом експертної оцінки визначається важливість кожного з порушень (складається ранжирована послідовність порушень);

- кожному з порушень привласнюється коефіцієнт вагомості відповідно до ранжированої послідовності, що визначається за допомогою нормувальної функції, при цьому сума усіх вагових коефіцієнтів дорівнює одиниці;

- оцінюється наявність перерахованих порушень для конкретного виробничого устаткування; при цьому варто мати на увазі, що порушенням вважається не тільки відсутність якого-небудь елемента, але і неправильне його виконання;

- коефіцієнт безпеки конкретного устаткування К б визначається за формулою

, (5)

де - сума коефіцієнтів вагомості виявлених порушень вимог безпеки для даного устаткування.

Оцінка безпеки устаткування дозволяє виявити послідовність заміни устаткування на нове, або послідовність його модернізації з метою надання стану безпеки відповідності до вимог стандартів. Крім того, кількісна оцінка рівня безпеки використовуваного устаткування дозволяє намітити й обґрунтувати заходи щодо підвищення безпеки робочих місць.

Приклад. Відділ складається з 5 робочих місць з ПЕОМ. Аналіз нормативних умов до даного виду устаткування дозволив виявити основні можливі порушення вимог безпеки. До них відносяться: відсутність захисного екрана від випромінювання; відсутність потрібного місця на робочому столі; незручне розташування робочого місця в приміщенні; невідповідний рівень освітлення робочої поверхні.

Аналіз фактичного стану робочих місць показав існуючі порушення вимог безпеки: №1 - відсутність захисного екрана від випромінювання; № 2- невідповідний рівень освітлення робочої поверхні; № 3 - відсутність потрібного місця на робочому столі; № 4 - незручне розташування робочого місця в приміщенні та відсутність захисного екрана від випромінювання; № 5 - незручне розташування робочого місця в приміщенні.

Розрахувати коефіцієнт безпеки устаткування відділу. Визначити та обґрунтувати послідовність модернізації.

Рішення. Список усіх можливих порушень вимог безпеки,
пропонованих до даного виду устаткування наведено в умовах прикладу. Складаємо ранжировану послідовність порушень згідно з нашою експертною оцінкою і визначаємо коефіцієнт вагомості кожного порушення (табл. 4).

Таблиця 4 – Ранжирована послідовність порушень

Порушення вимог безпеки Оцінка, бал. Коефіцієнт вагомості
Відсутність захисного екрана від випромінювання   10 / 30 = 0,333
Відсутність потрібного місця на робочому столі   9 / 30 = 0,30
Незручне розташування робочого місця в приміщенні   4 / 30 = 0,133
Невідповідний рівень освітлення робочої поверхні   7 / 30 = 0,233
Разом    

Визначаємо коефіцієнт безпеки для кожного робочого місця з ПЕОМ:

№ 1 - К б = 100 (1 – 0,333) = 66,7 %;

№ 2 - К б = 100 (1 – 0,233) = 76,7 %;

№ 3 - К б = 100 (1 – 0,30) = 70,0 %;

№ 4 - К б = 100 (1 – (0,333 + 0,133)) = 53,4 %;

№ 5 - К б = 100 (1 – 0,133) = 86,7 %.

Відповідно до одержаних коефіцієнтів безпеки визначаємо послідовність модернізації відділу: № 4, потім – № 1, 3, 2 та 5.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 682 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...