Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практичний блок. Основи української пунктуації



Практичне заняття 14-15

Основи української пунктуації

План

4. Пунктуація і синтаксична система української мови.

5. Основні етапи розвитку української пунктуації.

6. Теоретичні принципи сучасної української пунктуації.

7. Вплив структури речення та інтонації на пунктуацію.

8. Система розділових знаків та їхні основні функції.

9. Огляд уживання розділових знаків у простому та складному реченнях.

10. Особливості пунктуації в текстах різного функціонального призначення.

Ключові поняття: пунктуація, розділові знаки, роздільні розділові знаки, видільні розділові знаки, принципи пунктуації.

Література

1. Сучасна українська літературна мова /За ред. М.Я.Плющ. – К.: Вища школа, 1994. – С. 403–405.

2. Плиско К.М. Синтаксис української мови із системою орієнтирів для самостійного вивчення. – Х., 1992. – С. 25–90.

3. Український правопис. – К.: Наук. думка, 1994. – С. 126–155.

4. Ющук І.П. Практикум з правопису української мови. – К.: Рад. школа. 1994. – С. 212 – 274.

5. Шульжук К.Ф. Синтаксис української мови: Підручник. – К.: Академія, 2004. – С.377–387.

Домашнє завдання

1. Законспектуйте основні правила вживання розділових знаків у простому і складному реченнях.

2. Доберіть з текстів різних стилів приклади використання роздільних і видільних розділових знаків.

3. Перепишіть, розставляючи, де слід, тире між підметом і присудком. Поясніть пунктограму.

1.Найбільше добро в кожного народу це його мова (Панас Мирний). 2. Я селюк і мені супокою нема, як приходить пора переджнив’я (Д. Луценко). 3. Що не хата то витвір мистецтва (О.Гончар). 4. Мова генетичний код нації, який поєднує минуле з сучасним (В.Іванишин). 5. Урок найважливіша організаційна форма процесу пізнання світу учнями (В.Сухомлинський). 6. Дуже цікава для мене річ перечитати вашу книжку (М.Коцюбинський). 7. Жить це значить жить чуттям мільйонних сил (М.Бажан). 8. Я твердо переконаний, що є якості душі, без яких людина не може стати справжнім вихователем, і серед цих якостей на першому місці вміння проникнути в духовний світ дитини (В.Сухомлинський). 9. Музична ріка найкраща характеристика для творчості нашого Павла Тичини (М.Рильський). 10. Писати для такого читача стає все важчим і важчим письменницьким іспитом (В.Стус).

4. Поставте потрібні розділові знаки, поясніть пунктограми.

1.Люди кажуть посієш вчасно збереш рясно (Н. тв.). 2. У жодного слова звідси не викинеш тут сконцентровано багатовіковий досвід народу. 3. Хочеш зробити добро не відкладай його на той світ (Н. тв.). 4. Будеш милосердний до вовка скривдиш вівцю (Н. тв.). 5. Пригадуєш циганський вітер дівчатам поцілунки крав кохання сім гарячих літер на твому серці написав (Б.-І. Антонич). 6. Усі вже звикли геніїв нема (Л. Костенко). 7. Обернувся місто на обрії стояло в бузковому серпанку (Є.Гуцало). 8. Тільки ж знаєш як воно у нас сто раз догодиш а раз проморгав не вгадав правильно відреагувати і всі твої зусилля нанівець (О. Гончар). 9. Ступай широко не зітреш підошов (Н. тв.). 10. Хочеш щоб тобі не заздрили не хвалися (Н. тв.). 11. Ідеш танцювати дивись кого береш до танцю (Н. тв.). 12. Жінка мов тінь біжи за нею тікає тікай від неї біжить за тобою (н. тв.). 13. Я звикаю тебе нема є галявина кладка мох сиза колія міст тюрма сім тополь і над ними Бог (Т.Севернюк).

Завдання для аудиторної роботи

1. Напишіть речення, поясніть розділові знаки.

1. Надворі смеркалося, мороз дужчав, загорялися ясні зорі у темно-зеленому небі, світились ліхтарі на вулицях (П. Мирний). 2. Над їхніми головами шугають крила лелеки, по землі, вигинаючись, проскакує тінь, від них трепеще на самотніх воротях і зникає в глибині весняного надвечір’я (М. Стельмах). 3. Не звичайний гук і гомін на ярмарку – інший якийсь гомін, що ще здаля будить у людини смутний і хвилюючий настрій; щось поважне й журливе почувається в його підвищених тонах (С. Васильченко). 3. Їм радісно, що в хаті у них, як у вінку: на столі новий килим, по стінах скрізь червоніють рушники, аж в очах од їх темно (С. Васильченко). 4. Проте було помічено: чим непривітніші мої до нього слова, тим більше розгоряється у його очах цікавість (С. Васильченко). 5. Його голос справив магічний вплив: за якусь хвилину всі вершники були в же в сідлах (П. Панч). 6. Максим якось прекрасно впливає на нерви, мабуть, тому, що він якийсь не від світу цього: у нього ніколи не буває трагедій і він так просто і ясно дивиться на життя (М. Хвильовий). 6. Козаки були зайняті своїми справами: один біля вікна лагодив чоботи, другий латав жупан, третій чистив кінську збрую, четвертий гострив шаблю, п’ятий аж у дальньому кутку прав сорочку, а ще двоє принесли знадвору великі оберемки очерету й кинули біля груби (П. Панч). 7. Тільки слухай мене: адже ти мене добре знаєш? (Квітка-Основ’яненко). 8. Рипнули двері: в хату ввійшла молода дівчина (І. Нечуй-Левицький). 8. Дивлюсь я на небо та й думку гадаю: чому я не сокіл, чому не літаю? (М. Петренко). 9. Але й втручатись він теж не мав бажання: по-перше, він не знав нового місцевого побуту, по-друге, він завжди уникав скандалу, і, щоб вийти з ніякового становища, Кириленко спробував заснути (М. Хвильовий). 10 Слухаю далі і сам собі віри не діймаю: ніколи я не сподівався знайти в цьому селюкові, в цьому, на перший погляд, грубуватому, практичному в житті парубкові такої гарячої жаги до науки, такого ніжного суму за нею, такої туги (С. Васильченко). 11 Дмитро Іванович хотів оглянутись, але йому це не вдалось – він не міг навіть поворухнути плечем (Ю.Мушкетик). 12. І знову синіє небо, а на ньому золоте сонце – сипле воно скрізь гарячими блискучими бризками (С. Васильченко). 12. У морі я хотів печаль свою втопить – я до моря вийшов рано – море спить (Д. Павличко).

2. Поясніть пунктограми у поданому тексті.

Хочеться порадити вчителям: якщо ви прагнете, щоб ваше виховання стало мистецтвом, відточуйте слово. Шукайте у невичерпній скарбниці нашої рідної мови перлини, які запалюють вогник захоплення в дитячих очах. Знаходьте найтонші відтінки багатобарвної народної мудрості, говоріть дітям красиво про красу навколишнього світу. Слово – це найтонший різець, здатний доторкнутися до найніжнішої рисочки людського характеру (В.Сухомлинський).

3. Перепишіть, поставте потрібні розділові знаки, поясніть їх.

1. Осипаються зорі на груди і розгойдує небо над землею пусті терези. 2. А щось в душі моїй холоне і землю ту наздоганя. 3. І сонячно і дощ і знову сніжниця і погляд ваш безжалісно німий. 4. В печах потріскують багаття і примовкають голоси і вічність човгає по хаті у капцях сивої краси (Т. Севернюк). 5. Сходило сонце і небо над головою Мартина займалося рожевим сяйвом обіцяючи ясну годину (Н. Рибак). 6. Та ось кордони роздалися і в закарпатському краю я на яву побачив Тисо твою бурхливу течію (С.Крижанівський). 7. Далеко на горизонті рожевіло небо і виднілася смужка жита (М. Коцюбинський). 8. Уже давно одрум’яніли солодкі яблука в садах і жовті осені вітрила вітри напнули в дальній шлях (В.Сосюра). 9. Стояло сонце в ніжному небі чисте вогнелике і слало на землю на сади на стовпи за селом гаряче проміння (Н.Рибак).

4. Перепишіть, поставте розділові знаки при узагальнених словах та між однорідними членами речення; обґрунтуйте їх. З’ясуйте, у яких реченнях можливі варіанти у постановці розділових знаків.

1. У неї було все багатство і дивовижна врода (Б. Лепкий). 2. Пір’я в нього було чудове гладеньке на спині темно-іржаве посипане чорними цятками посередині грудей наче краватка біла смужка (В. Гжицький). 3. І піч і комин і жердка для убрання і лави і стіл і колиска все на своїм усталеній місці як у кожнім житлі (М. Влад). 4. У водах річки аж кишить риба плітка щука лящ сазан окунь судак стерлядь а в тихих заводях у глибині аж синіх ям хлюпочуться русалки і водяники… (В. Малик). 5. Дикі гіллясті вишні висока трава по підгір’ю навпереміш із квітами раннього літа все в цім краю таке соковите таке зелене (О.Гончар). 6. Близькість ріки відчувалася таємничістю звуків властивих для кожного приріччя тихим бульканням коротким раптовим плюскотом якимось шарудінням схожим на чиїсь хитрі кроки (Г. Тютюнник). 7. Майже всі опери Миколи Лисенка «Чорноморці» «Різдвяна ніч» «Утоплена» «Тарас Бульба» написані на лібрето Михайла Старицького.

5. Спишіть речення, поставте розділові знаки, підкресліть відокремлені члени речення. Сформулюйте правила відокремлення.

1. Верболози молодою ніжною зеленню першими милують наше око коли інші дерева чорні і голі іще від зимової сплячки не пробудилися (В.Скуратівський). 2. Уявлення про таємничу силу рослини відбилося і в народних назвах наприклад у Франції одна з народних назв барвінку досить незвична фіалка відьом. 3. Величаво байдуже до всього земного ранково висвітлюючись на скелястих своїх кряжах воно (місто) мовби дослухається до якогось іншого життя… (О.Гончар). 4. Соняшники стояли до самого обрію пишного лові стрункі і незліченні і всі як один обернені до свого небесного взірця до сонця (О.Гончар). 5. Невтомний трудівник сказати б точніше добровільний каторжанин свого жорстокого натхнення Малишко був людиною вогнистого темпераменту (Д.Павличко). 6. Так-от у Сквирі в тихій книгозбірні живе мій друг старий казкар вечірній (М.Рильський). 7. Софія Русова редагувала «Світло» легальний український журнал що мав великий успіх серед просвітян та учителів. 8. Звертаючись до образу Лесі Українки цього феномена людської стійкості можемо бачити якою силою може ставати в людині високість помислів значимість життєвого ідеалу безмір любові до свого народу (О.Гончар). 9. Ви забуваєте другу любов поетів наприклад любов Данте до Беатріче а я власне таку мала на думці (Леся Українка). 10. У нашій лоцманській слободі замість тополь край шляху виросли металеві щогли вищі за всяку тополю (О.Гончар). 11. У тих передачах велике значення надавалося і художнім творам зокрема оповіданням Олександра Довженка Юрія Яновського поезіям Максима Рильського Володимира Сосюри Андрія Малишка (І.Цюпа). 12. І коли вітер дуне то дерева нагинаючись здаються живими ось-ось рушать у путь (Є.Гуцало). 13. Між вуликами зеленіла трава синіли дзвоники показуючи свої ясні осередочки під тином червоніла ніби кров’яні краплі червона смілка ріс жовтий кущик дроку (І.Нечуй-Левицький). 14. І сама Галя з чудовими очима з народною піснею з голосом як шовк навіть з манерами нагадуючи гарну моторну сільську дівчину дуже підходила під його ідеал (І. Нечуй-Левицький).

6. З наукової статті чи монографії, підручника за фахом випишіть 8-10 речень з відокремленими обставинами, проілюструйте ними відповідні правила.

7. Уведіть подані дієприслівники та дієприслівникові звороти в речення, запишіть їх, обґрунтуйте вживання розділових знаків.

Зважаючи на; обмірковуючи і передбачаючи; зробивши відповідні висновки; дивуючись; проаналізувавши результати; не маючи змоги; ураховуючи дані попередніх досліджень; не знижуючи якості.

8. Складіть речення з поданими словами так, щоб в одних вони були членами речення чи сполучниками, а в інших – вставними словами.

Без сумніву, проте, пам’ятається, може, уявіть собі, на радість; за традицією, однак, на щастя, очевидно, знаєте, вважають.

9. Згадайте і запишіть 10 прислів’їв і приказок, що є безсполучниковими реченнями. Поясніть пунктограми.

10. Запишіть текст, поставте розділові знаки, поясніть.

Велике село Піски. Розкинулось розтяглося і вздовж і вшир і впоперек на рівній низині в балці а перед самим селом мов хто борошна насипав білого піску серед чорної землі. Так наче хто білий килимок прослав щоб витирати ноги вступаючи в село. Посеред села стоїть невеличка старенька церква трохи перехилилася на один бік і вросла в землю. Не тільки покрівля де-не-де й ребра поросли зеленим мохом. Проти церкви не невисокім згірку величезний палац світить дверима і вікнами. І палац уже видно давній та ще й запущений. Стіни пооблуплювані де-не-де вивалюється цегла покрівля проіржавіла у вікнах шибок не долічишся. Мабуть ніхто не живе в тому палаці бо й двір нерозчищений заріс густою муравою. Тільки дів протоптані стежечки тягнуться через увесь двір до двох невеличких будинків по один і по другий бік палацу.

Все те осунулось опустилося. Так виглядали Піски перед волею.

А літ за півтори сотні не тільки того палацу а й самих Пісок і сліду не було. Там стало невеличке сільце або краще невеличкі хуторці розсипались по балці як стоги сіна зимою по степу. Мазанок було всього може хат з п’ять а то все землянки при самій землі як могилки повіддимались. Тільки один димар нагадував що то не барлога звіряча а людська оселя що берегла людей од звіра і од лихої години (Панас Мирний).

Запитання і завдання для самоконтролю

1. Яке значення пунктуації?

2. Як формувалася українська пунктуація?

3. З'ясуйте специфіку синтаксичного (структурного), смислового та інтонаційного принципів.

4. Охарактеризуйте роздільні і видільні розділові знаки.

5. Які основні функції розділових знаків?

6. З'ясуйте особливості пунктуації в текстах різного функціональ­ного призначення.

7. Проаналізуйте, як впливають типи семантико-синтаксичних відношень між предикативними частинами на вживання розділових знаків у безсполучниковому складному реченні.

8. Складіть письмово розповідь про відомого вченого-мовознавця, поясніть розділові знаки, які ви використали в тексті.

9. Як можна схематично передати правила вживання розділових знаків у реченнях із прямою мовою?

Тема 15-16. Текст. Граматичні категорії тексту. Абзац





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1877 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...