Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Cхема синтаксичного розбору багатокомпонентного



складнопідрядного речення

1. Ре­чен­ня, що ана­лі­зу­є­ть­ся.

2. Підкреслити граматичні основи, визначити межі предикативних одиниць.

3. Ре­чен­ня скла­д­не, спо­лу­ч­ни­ко­ве, скла­д­но­під­ря­д­не з кіль­ко­ма, а са­ме з… (на­зва­ти кіль­кість) під­ря­д­ни­ми ча­с­ти­на­ми.

4. Тип за ін­то­ну­ван­ням.

5. Го­ло­в­на ча­с­ти­на (про­чи­та­ти).

6. Пер­ша під­ря­д­на ча­с­ти­на (про­чи­та­ти), дру­га і т.д.

7. До чо­го від­но­си­ть­ся пер­ша під­ря­д­на ча­с­ти­на (до певно­го чле­на в го­ло­в­ній ча­с­ти­ні чи до всі­єї головної), дру­га…

8. Чим з’є­д­ну­є­ть­ся пер­ша під­ря­д­на ча­с­ти­на з го­ло­в­ною, дру­га…

9. На яке пи­тан­ня від­по­ві­дає ко­ж­на під­ря­д­на ча­с­ти­на, їх ви­ди.

10. Ви­сно­вок про вид скла­д­но­під­ря­д­но­го ре­чен­ня з кіль­ко­ма під­ря­д­ни­ми (з од­но­рі­д­ною, не­од­но­рі­д­ною су­пі­д­ря­д­ні­с­тю, по­слі­до­в­ною під­ря­д­ні­с­тю, ре­чен­ня ко­м­бі­но­ва­но­го ви­ду)

11. Мі­с­це під­ря­д­них ча­с­тин від­но­с­но го­ло­в­ної (сво­їх голо­в­них при по­слі­до­в­ній під­ря­д­но­с­ті).

12. По­ря­док роз­та­шу­ван­ня ча­с­тин.

13. Ана­ліз ко­ж­ної ча­с­ти­ни за схе­мою роз­бо­ру про­с­то­го речен­ня.

14. Побудувати структурну схему речення.

15. Пун­к­ту­а­ція.

Домашнє завдання

1. Утворіть з наведених складнопідрядних речень конструкції з послідовною підрядністю.

1) Завдання виявилося не таким важким, як здавалося зразу... 2) Дитина вчиться рідної мови передовсім від батьків, які найбільше спілкуються з нею... 3) Зустріч з колишніми однокласниками схвилювала мене, бо повернула у далекі безтурботні часи... 4) Темні хмари на заході вказували на те, що буде дощ...

2.Запишіть подані речення. Визначте вид складнопідрядних речень з кількома підрядними. Назвіать головні і підрядні частини, визначивши вид підрядних частин. Подайте схеми цих речень.

1) Я готовий повірити в царство небесне, бо не хочу, щоб в землю ішли без сліда, безіменні, святі, незрівнянно чудесні, горді діти землі, вірні діти труда (В.Сим.). 2) І тут його вразила дивовижна неправдоподібна краса зимової ночі, що легкими хмаринами напливала на підтемний місяць, що блакитним снуванням єднала небо з землею, що спалахами вибухала навколо засніжених верб і стогів (М.Ст.). 3) Якщо ви хочете, щоб рідне слово назавжди ввійшло в духовне життя дитини, стало її багатством, не забувайте про рідну пісню (В.Сух.). 4) Я син народа, що вгору йде, хоч був запертий в льох. (І.Фр.). 5) У кожної людини буває такий день, коли вперше радієш сонцю, коли вперше деревами тішишся (Д.Павличко). 6) Мені здається. Що наші душі злилися так, що ми самі не знаєм, де починається твоя і де кінчається моя (О.Олесь). 7) Слова, що виходять з рідної мови, стають ніби зліпками, що засвідчили те життя, свідками якого вони були (А.Брагіна). 8) Вагилевич доводив, що мова південноукраїнського народу, який у своєму розвитку піднявся до активного суспільного життя, виявляє окремий індивідуальний характер, є живою мовою, яка постійно виробляє нові форми і звороти, засвоює окремі елементи з інших мов (Т.Панько).

3. Виконайте синтаксичний розбір конструкцій з неоднорідною підрядністю, встановiть її рiзновид.

l. Для того, щоб удосконалити розум, треба більше думати, ніж заучувати (Декарт). 2. Якщо ти вчиш, постарайся бути лаконічним, щоб розум слухняний зразу ж усвідомив слова i зберігав би їx у пам‘яті правильно (Горацій). 3. Хто зрадив друга хоч би раз, тому вже нема довіри, хоч як би він не намагався себе показати (Афоризм). 4. Коли митець стає самотнім, йому самотніше вдвічі, бо він разом зі своїми творами (В. Коротич). 5. Люди, яким завжди ніколи, здебільшого нічого не роблять, бо не вміють зорганізуватися (Афоризм). 6. Якщо хочеш бути розумним, навчись розумно запитувати, уважно слухати, спокійно вiдповідати i переставати говорити, коли нічого більше сказати (І. Лафатер). 7. Коли набриднуть осінні дощі та сльота, тепло i затишок рідної оселі здаються особливими, такими, що допомагають віднайти рівновагу (З журналу). 8. Живі потреби люблячого серця, яке ще не охололо від досвіду, спонукають дитину бачити й любити життя навіть там, де досвідчений розум не бачить н1чого живого й одухотвореного (П. Юркевич). 9. Хто вивчав історію народних бідувань, той може підтвердити, що найбільшу частину нещасть на землі приносить неуцтво (Гельвецій). 10. Коли ідеї зустрічаються з характером, то виникають явища, які дивують світ протягом тисячоліть (Гете).

Вправи для виконання в аудиторії

1. Виконайте синтаксичний розбір конструкцій комбінованих типів підрядності.

1) Українська мова для мене – це море, в якого немає дна й берегів і яке настільки багатоманітне й невичерпне, що ніколи не встановити межі при пізнанні її феномена (В.Шевч.). 2) Як леміш плуга очищається від іржі і стає дзеркально чистим, коли плуг щодня оре землю, так і душа людини світлішає, коли вона в труді долає труднощі, мужньо зустрічаючи невдачі, не тішачись успіхами і завжди прагнучи до того, чого вона ще не досягла (Сух.). 3) Перекладачка йшла позаду, думала, як би сказати гостеві, щоб не толочив хліба, і машинально рвала волошки, сокирки, свиріпку, буркун і ромашку, які траплялися в житі (Ю.Янов.). 4) З багатьох античних міфів на мене чи не найбільше враження справляв міф про людинолюбця Прометея, який ніби вкрав у богів вогонь, щоб передати його людям, і міф про Ікара, першу людину, що знялась на крилах у небо (Б.Ант.-Дав.). 5) Навіть і не сказати, скільки все це тривало і чи дух свій ти хоч раз перевів, перш ніж знову кидатись туди, де на тебе чекав бій денний, бій нічний, бій безконечний, може, останній (О.Гонч.). 6) Тут, на чорному попелищі, втративши враз найрідніших людей, він зрозумів, яке горе пережили сотні тисяч його співвітчизників, котрі втратили все, яких мук зазнали вони і якою ненавистю сповнені їхні серця (В.Мал.). 7) Ми нап’яли на березі намет – округлий, гостроверхий, жовто-білий, такий, як хижі половці в степу за давнини глухої напинали, як напинали й чубаті наші завзяті предки, що про них писав Тарас Шевченко, додаючи, що синє море вельми їх любило (М.Риль.). 8) Коли ти хочеш, щоб твої настанови справді благотворно впливали на твоїх учнів, застерігай їх від непотрібних знань і помилкових правил, тому що позбутися непотрібного дуже важко (Гете). 9) Коли мені не дано крил міцних, щоб я змогла орлицею підбитись високо понад найвищі гори, то прагну я собі потоків сліз, гарячих сліз, нестриманих, раптових, що рвуться з глибини самого серця джерелами живущої води (Л.Укр.).

2. Побудуйте конструкції з неоднорідною супідрядністю, використавши подані речення як головні частини..

1) На зборах батькам оголосили... 2) Кожен добре розуміє... 3) Українська пісня подобається багатьом людям... 4) Комп’ютер дозволяє людині розв’язати багато завдань...

Зразок виконання: Музику люблять усі... – Хоч не всі її розуміють, але музику люблять усі, бо вона хвилює людину і не може залишити її байдужою.

3. Перепишіть речення, визначте предикативні частини, накресліть схеми.

1.Bін почувався винахідником вічного двигуна, що не знає, куди можна поставити ту конструкцію (В. Коротич). 2. Ще з перших днів неволі Андрієві запам‘яталось, як світліли обличчя у його друзів по нещастю, коли їм оголошували, що має прийти пошта (І. Багряний). 3. Тільки з переказів глухий гомін доходить, що копали цей колодязь колись чумаки, чиї дороги пролягали в цих сивих степах (О. Гончар). 4. В кімнаті настала та тривожно-радісна тиша, яка буває тільки тоді, коли залишаються наодинці двоє закоханих, між якими ще не встановилась така близькість, що дозволяє тримати себе невимушено (Є.Маланюк). 5. Тоня, скочивши з машини, одразу підбігла до батька, защебетала, ще й під руку демонстративно взяла, щоб показати перед льотчиками, що вона не соромиться батька, хоч він i в такому вигляді (О.Гончар). 6. Мені навіть шкода його, бо ж він не знає, як легко дається людині щастя, якщо вона не вигадує його сама собі, не пнеться до нього з останніх сил, а ласує ним вільно (Григір Тютюнник). 7. У біблійній книзі розповідається про першу зустріч Мойсея з Богом, який промовляв до нього з палаючого тернового куща, що гopiв i не згорав (А. Коваль). 8. Є дуже багато людей, які читають лише для того, щоб не думати (Г. Ліхтаренко). 9. Зауважимо, що, оскільки образ цей найближчий авторові, він йому найбільше i вдався (Є. Кириленко). 10. Кажуть, що там, де побуваєш, лишається частка твого серця (О. Гончар).

4. Утворіть з наведених складнопідрядних речень конструкції з послідовною підрядністю.

Зразок виконання: Андрій Чайковський написав чудові історичні твори для дітей, які цікаві i сучасному читачеві. — Андрій Чайковський написав чудові історичні твори для дітей, які цікаві i сучасному читачеві, бо їx сюжет захоплюючий, з елементами авантюри.

1.Завдання виявилося не таким важким, як здавалося зразу… 2. Дитина вчиться piднoї мови передовсім від, батьків, які найбільше спілкуються з нею... 3. Зустріч з колишніми однокласниками схвилювала мене, бо повернула у далекі безтурботні часи... 4. Темні хмари на заході вказували на те, що буде дощ...

5. Поясніть розділові знаки при збігові двох підрядних сполучників, накресліть схеми речень.

1.По селу пішла чутка, що, коли хтось добровільно віддасть награбоване у пана, його не каратимуть. 2. Чекали саме такого, не дуже рясного, дощу, бо, якщо менші краплі, то довше він ітиме. 3. Мене попередили, що коли я не оформлю документи, то не отримаю дозволу на поїздку. 4. Не захоплюйся красномовними людьми, бо, коли хто багато говорить, то він здебільшого мало робить. 5. В народі кажуть, що якби один другому не помагав, то світ би пропав. 6. Вибачай, прошу до хати, хоч у мене трошки темно, бо, коли я сам у хаті, не палю вогню даремно (Леся Українка). 7. Людська доброта також повинна мати міру, бо, якщо станеш медом, тебе мухи з‘їдять. 8. Часто діти не цінують здобутого для них батьками, бо, коли що без труда здобуте, його не можна й оцінити.

6. Сконструюйте за поданими схемами речення з послідовною підрядністю.

 
 

Зразок виконання: [ ], (), (, (),). — Не помиляється тільки той, хто нічого не робить, бо людина, яка працює i шукає, не може деколи не помилятися.

7. Виконайте синтаксичний розбір конструкцій з однорідною супідрядністю.

l. Вони довго стояли у затінку під грушею, міркували, як жити, де сіяти озимину, як вигідніше продати трьох Жданових коней та купить за них худобу, яку зводити хату (Є. Маланюк). 2. А пісня ллється дуже мелодійна, урочиста, виявляє дужу силу України, розлягається живою силою по тих степах, де колись тирса шуміла, де кров ворога текла-червоніла, де ховалась вольна воля... (Іван Нечуй-Левицький). 3. Це Тургенєв писав про батьківщину, яка може без нас i без якої ми не можемо? (В. Коротич). 4. Скульпторові здавалось, що мистецька школа в Чикаго може правити йому за парламент, а майстерня — за кращий з можливих кабінетів (В. Коротич). 5. Велику чародійну силу перетворень мають наші вечірнi ріки i броди, коли в них тоне й не тоне місяць, коли в таємничих ямбах очеретів затихає птиця, коли 6іля невигадливих прибережних осель, віддаляючи їx від городів, стоять не тини, а зношені рибальські ciтi, коли на подвір‘ях у пошані доживають cвiй вік cтapi човни (М. Стельмах). 6.Тільки довірені люди знали про це таємне гайдуцьке гн1здо, де жив воєвода, де зберігалися казна загону, зброя i харчові припаси i куди доставляли поранених та хворих... (Є. Маланюк). 7. На випадкових аркушах паперу та в захалявних книжечках поетова рука покрадьки записувала рядки, що стануть дорогими для цілого народу, що донесуть до нього крізь усі перепони віщі й вічні слова (О. Гончар). 8. Рєпін разом з юним художником В. Сєровим помандрував навесні 1880 року на Запоріжжя, щоб на власні очі побачити Січ, щоб зібрати потрібний матеріал та відшукати поміж українцями характерні типи для своєї картини (І. Шаповалов). 9. Щоразу, коли ви кидаєте погляд на пам‘ятник Лeci Українці в Києві чи коли ви зупиняєтесь в алеї придніпровського парку перед бронзовою постаттю геніальної Марії За- ньковецької, неминуче, мабуть, подумається вам про невловиму спільність цих прекрасних образів i самої авторки — натхненної Галини Кальченко (за О.Гончаром). 10. Щасливий я, що народився на твоєму березі, що пив у незабутні роки твою м‘яку, веселу, сиву воду, ходив босий по твоїx казкових висипах, слухав рибальських розмов на твоїx човнах i казання старих про давнину, що лічив у тобі зорі на перекинутому небі, що й досі, дивлячись часом униз, не втратив щастя бачити зopі навіть у буденних калюжах на життєвих шляхах (О.Довженко).

8. Утворіть на основі поданих складнопідрядних речень багатокомпонентні конструкції з однорідною супідрядністю, доповнивши їx підрядними того ж виду.

Зразок виконання: Мандрівники бачать, що потік досить широкий i стрімкий. — Мандрівники бачать, що потік досить широкий i стрімкий, що вода його крижана i перейти його вбрід неможливо.

1. Людство розуміє, що екологічні проблеми є одними з найважливіших на сьогодні. 2. «Кобзар» — це вічна книга українського народу, бо кожен його рядок просякнутий болем за Українy, за українців. 3. Діти поїхали на екскурсію до Києва, щоб побачити його музеї і собори. 4. Кожен старшокласник має знати, як працювати з науковою літературою.

Завдання для самостійної роботи

 

1. Побудуйте конструкції з неоднорідною супідрядністю, використавши подані речення як головні частини.

Зразок виконання. Музику люблять усі… – Хоч не всі її розуміють, але музику люблять усі, бо вона хвилює людину і не може залишити її байдужою.

1.На зборах батькам оголосили... 2. Кожен добре розуміє... 3. Українська пісня подобається багатьом людям... 4. Комп‘ютер дозволяє людині розв‘язати багато завдань...

2. Побудуйте схеми речень.

1.На рідні землі сіячі вертають, щоб сіяти зерно святе своє, щоб знов заграло українське поле врожаєм щастя (М.Бажан). 2. І квіткою, й калиною цвісти над ним я буду, щоб не пекло чуже сонце, не топтали люди (Т.Шевченко). 3. ТО були незабутні ночі, коли справді вірилось, що можна їхати чи йти по зоряній дорозі, коли навколо було стільки таємничого, коли твоя казка починалася уже з того притихлого вітряка, біля якого перепілка вивела дрібних діточок (М.Стельмах). 4. Іду я з вечерею до дядька Себастіяна, прислухаюсь, як за тинами підстрибує морозець, придивляюсь, як у тінях і дрімливих місячних калюжках заколисуються хати, вбираю в себе колядки, думаю й очима добираюсь аж до тихого Дунаю, де гуляли козаки (М.Стельмах). 5. Каже (Тарас), що ходив він туди, де сонце заходить, бачив залізні стовпи, що підпирають небо, і ті ворота, куди сонце заходить на ніч, як корова у хлів (С.Васильченко). 6. На березі хвилястої Десни, де білі піски й дерева зелені, де слід віків одкопували вчені, стояло місто, оповите в сни (М.Рильський).

3. У наведених реченнях поставте потрібні розділові знаки, побудуйте структурну схему, дайте повну загальну характеристику.

1.Не бійтесь заглядати у словник це пишний яр, а не сумне провалля збирайте, як розумний садівник, достиглий овоч у Грінченка й Даля не майте гніву до моїх порад і не лінуйтесь доглядать свій сад (М.Рильський). 2. А сонце йде босоніж по траві щоб все довкола гріти й величати погуркують розкати грозові та їм сьогодні велено мовчати (М.Руденко). 3. Хоча я й дуже люблю ліс але побоююсь його душі вона, як розсердиться, то заведе тебе в такі нетрі де люди не ходять де сокира не гуляє (М.Стельмах). 4. Роса і колос пощипують мої ноги а тато ледь-ледь мугикає пісню, так що й не добереш чи то колеса чи то його голос поскрипує, а я все думаю про свій завтрашній день (М.Стельмах). 5. Одні бджоли, мов крихітки сонця, несли у вулики першу поживу з ліщини другі збирались у громади на жолобчастих дошках поїлок і добре гудіння, здавалося, погойдувало ліс і оту хатку що всередині пахла цвітом і медом а зісподу обзивалася неспокоєм джерельця (М.Стельмах).





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 6176 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...