Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Додаткова. 1.Кузьмич О. О.Складні конструкції з послідовною підрядністю у сучасній українській мові: Автореф



1. Кузьмич О. О.Складні конструкції з послідовною підрядністю у сучасній українській мові: Автореф. дис.... канд. філол. наук. — К., 1995.

2. Кучеренко І. К.Складнопідрядні речення з кількома підрядними // Укр. мова і літ. в школі. — 1973. — № 5.

3. Пархонюк Л. Складне ускладнене речення в українській мові: багатокомпонентні конструкції. Вид. друге. – Тернопіль: Підручники і посібники, 2007. – С. 6–44.

4. Пархонюк Л.М.Синтаксичний розбір складного речення (багатокомпонентні конструкції). Посібник для вчителів та студентів філологічних спеціальностей. – Тернопіль: Підручники і посібники, 1998. – 64 с.

Стислий зміст лекції

Складнопідрядні багатокомпонентні речення — речення, що складаються з одного головного і не менше двох підрядних речень.

Вони становлять центральний тип у системі складних багатокомпонентних речень сучасної української мови. За характером синтаксичного зв'язку підрядних компонентів з головними та між собою виділяють три основні моделі цих конструкцій: речення з неоднорідною супідрядністю, речення з послідовною підрядністю і речення з однорідною супідрядністю. Периферійну ланку становлять контаміновані речення, в яких по-різному комбінується однорідна і неоднорідна супідрядність та послідовна підрядність.

Складнопідрядні речення з неоднорідною супідрядністю- конструкції, у яких підрядні речення різного типу пояснюють один і той самий член або ж усе головне речення чи підрядні речення будь-яких типів пояснюють різні члени головної частини.

Однією з конструктивних ознак цих речень є порядок розміщення підрядних компонентів, які переважно не стоять поряд, напр.: Коли б він міг, зі всього світу скликав би лікарів, щоб повернули здоров’я його дружині, поставили на проворні ноги (М. Стельмах).

У мовознавчій літературі існують різні класифікації конструкцій з неоднорідною супідрядністю. Очевидно, зважаючи на характер синтаксичної віднесеності підрядних до головної в цілому чи до окремих її членів, доцільно виділити три різновиди цих конструкцій: із причленною (прискладною) супідрядністю, з різночленною супідрядністю і з комбінованою супідрядністю.

Речення з причленною (одночленною) супідрядністю. У них підрядні завжди стосуються одного члена в головній частині чи всієї головної частини, по-різному пояснюючи її (підрядні завжди різновидові). Ці конструкції використовуються в мові порівняно нечасто, напр.: Коли поблизу нема автоінспектора, намагаюся проскочити під цим суворим знаком, хоч це може спричинитися до великих неприємностей (В. Кисельов).

Речення з різночленною супідрядністю. Підрядні у них завжди стосуються різних членів головної частини і є одновидовими (якщо це однорідні члени, а в окремих випадках — і неоднорідні) чи різновидовими (якщо це неоднорідні члени). Вони переважно трикомпонентні, хоча загалом регулярними є і чотирикомпонентні структури, напр.: А Бармашеві,який ще не раз згадає і свій страшний політ, і оцю поліську ніч з закривавленим небом, аж до самого кінця життя здаватиметься, що все це діялося лише вчора.

Речення з комбінованою супідрядністю. У цих конструкціях одне підрядне прислівне (внутрішнє), а друге стосується усього складу головної частини (зовнішнє). Ці речення поділяються на рівні членування, напр.: Якби людські погляди могли звучати, / то здалось би, що два дзвінкі шматки співучої сталі вдарили один об одного, крешучи іскри (О. Полторацький). Дистантне розміщення неоднорідних супідрядних є тією ознакою, що відрізняє цю модель від інших, зокрема від конструкцій з послідовною підрядністю та речень з однорідною супідрядністю.

Складнопідрядні речення з однорідною супідрядністю — конструкції, в яких усі підрядні частини однаково пояснюють головну частину в цілому або якийсь один член головної частини. Такі підрядні завжди виконують однакову синтаксичну функцію, тобто є підрядними одного виду, напр.: Ми закінчували наряд, коли телефоністи почали знімати дроти, а працівники штабу вантажити на машину полкову канцелярію (І. Багмут).

Конструкції з послідовною підрядністю є найпоширенішою моделлю серед складнопідрядних багатокомпонентних речень, специфічною щодо своєї будови: від абсолютно незалежного головного речення безпосередньо залежить тільки одне підрядне (першого ступеня), яке в свою чергу є головним до підрядного другого ступеня і т. д.

Складнопідрядні речення з послідовною підрядністю - такі конструкції, у яких лише перша підрядна частина перебуває в прямому, безпосередньому зв'язну з абсолютно незалежною у синтаксичному плані головною частиною, а кожне наступне підрядне синтаксично залежить від попереднього, напр.: А чабан Горпищенко тільки радіє в душі, дивлячись, як люди смакують його водою, бо її ніскільки не меншає від того, що все літо беруть і беруть (О. Гончар). Важливою ознакою, яка вирізняє конструкції з послідовною підрядністю, є характер синтаксичного зв'язку між підрядними компонентами і особливості поділу їх на рівні членування. У цих реченнях кожен підрядний компонент, крім останнього, є одночасно і головним, і підрядним, оскільки має два вектори синтаксичної залежності, спрямовані від головної частини і від залежної від неї підрядної.

До контамінованих (лат. contaminatio — зіткнення, змішування) структур належать такі, у яких по-різному комбінуються однорідна супідрядність, неоднорідна супідрядність і послідовна підрядність: Тільки там, де плече торкалось плеча або чулось ззаду тепле дихання, люди напевне знали, що вони не самі. Ми щасливі і горді, що маємо дорогу спадщину наших визначних майстрів, художників слова, кращі зразки, неосяжне багатство національної мови, в яке треба проникати і яке треба вивчати і вдосконалювати.

Отже, складнопідрядні багатокомпонентні речення є центральним типом конструкцій у системі складних багатокомпонентних речень сучасної української мови. Основні моделі цих структур — речення з неоднорідною супідрядністю, послідовною підрядністю, однорідною супідрядністю. Інші моделі периферійні, у них по-різному комбінуються однорідна супідрядність, неоднорідна супідрядність та послідовна підрядність.

Практичнийблок





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 2097 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...