Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Робота в колодязях і тунелях



Від шин електростанцій і підстанцій до потужніх електроустановок споживачів може підходити велика кількість кабельних ліній. Для зручності прокладки, нагляду і ремонту кабелів в таких випадках споруджують кабельні тунелі і колектори, які сполучаються з поверхнею землі за допомогою колодязів.

У колодязях і тунелях можуть накопичуватись горючі або шкідливі гази. Тому кришки колодязів відкривають обережно, щоб не вийшло іскри від ударів інструментом. Лом, кувалду і подібні їм сталеві інструменти при відкритті другої (внутрішньої) кришки колодязя застосовувати заборонено. Перш ніж спускатися в колодязі або тунелі, перевіряють за допомогою переносного газоаналізатора або шахтарської лампи, чи немає в них газу. Використовувати для перевірки відсутності газу відкритий вогонь забороняється, оскільки може відбутися вибух.

Для витіснення шкідливих газів в колодязі до початку роботи нагнітають свіже повітря за допомогою вентилятора або компресора. Від вентилятора свіже повітря поступає в нижню частину колодязя по шлангу-рукаву, що опускається в колодязь на глибину 0,25м від дна. В процесі роботи вентилятор включають періодично або, якщо це не заважає роботі, він може бути включений безперервно.

При роботі в тунелі повинні бути відкриті два люки або двері.

При тривалих роботах в колодязях, тунелях і колекторах працюють роблять перерви в роботі і виходять на свіже повітря

У колекторах і тунелях особливої обережності дотримуються при роботі з паяльними лампами і жаровнями. Кабелі закривають щитками з вогнетривкого матеріалу. На робочому місці напоготів знаходяться засоби для гасіння пожежі. Паяльні лампи розпалюють на поверхні землі. Мастику або припій розігрівають також тільки на відкритому, повітрі,

Розігріту мастику і розплавлений припій опускають в колодязь в спеціальному закритому посуді, прикріпленому карабіном до металевого троса.

При роботах в колодязях, тунелях і колекторах як світильники використовують переносні акумуляторні ліхтарі або переносні лампи із захисною сіткою напругою 12 В.

Якщо в колодязі може бути газ, монтер зобов'язаний скористатися шланговим протигазом. Крім того, до рятувального поясу прив'язують канат, за допомогою якого спостерігаючий монтер зверху безперервно страхує того, що працює. Якщо працюючий монтер відчує себе погано, страхуючий зобов'язаний витягнути його з колодязя за допомогою каната. Прив'язувати канат до монтерського поясу, призначеного для роботи на опорах, не можна, оскільки при підйомі з колодязя людина може перекинутися,

На час перерви в роботі в тому випадку, якщо у відкритого люка не залишається чергових, люк обгороджують або ставлять попереджувальний знак.

Контрольні запитання:

1. Яким чином забезпечується безпека виробничого обладнання?

2. Загальні вимоги безпеки до технологічного процесу передбачають?

3. Яких вимог безпеки необхідно дотримуватись при виконанні робіт на висоті?

4. Яких вимог безпеки необхідно дотримуватись при виконанні робіт в колодязях і тунелях?

Тема 3.2. Контроль за дотриманням безпеки праці.

Література:

http://kyrator.com.ua

План:

1. Положення «Про виконання робіт з підвищеною небезпекою».





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 1323 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...