Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Безпека технологічного процесу



Загальні вимоги до виробничих процесів регламентуються ГОСТ 12.3.002-75. Вони передбачають:

—усунення безпосереднього контакту працівників з вихідними матеріалами, заготовками, напівфабрикатами, готовою продукцією та відходами виробництва, які спричиняють небезпечну дію;

—заміну технологічних процесів та операцій, пов'язаних з виникненням небезпечних та шкідливих виробничих факторів процесами та операціями, при виконанні яких ці фактори відсутні або мають меншу інтенсивність;

—комплексну механізацію та автоматизацію виробництва;

— застосування дистанційного керування технологічними процесами та операціями при небезпечних і шкідливих виробничих факторах;

—герметизацію обладнання;

—застосування засобів колективного захисту працівників;

—раціональну організацію праці та відпочинку з метою профілактики монотонності та гіподинамії, а також зниження важкості праці;

—своєчасне отримання інформації про виникнення небезпечних та шкідливих виробничих факторів на окремих технологічних операціях;

—запровадження систем керування технологічними процесами, які забезпечують захист працівників та аварійне вимкнення виробничого обладнання;

— своєчасне видалення та знешкодження відходів виробництва, які є джерелами небезпечних і шкідливих виробничих факторів;

—забезпечення пожежо - та вибухобезпеки.

Розташування виробничого обладнання, вихідних матеріалів,заготовок, напівфабрикатів, готової продукції та відходів виробництва у виробничих приміщеннях та на робочих місцях не повинно бути небезпечним для персоналу. Розташування виробничого обладнання та комунікацій, які є джерелами небезпечних та шкідливих виробничих факторів, відстань між одиницями обладнання, а також між обладнанням і стінами виробничих будівель, споруд повинні відповідати діючим нормам технологічного проектування, будівельним нормам і правилам.

Вимоги безпеки при виконанні робіт на висоті

До початку виконання робіт необхідно:

Підготувати робоче місце, звільнивши його від сторонніх матеріалів та

предметів, розчистити проходи/

Впевнитися в наявності необхідних огороджень закритті отворів в перекриттях, підстраховуючих канатів.

Отримати необхідні для виконання робіт інструмент, пристосування, предмети індивідуального /особистого/ захисту, перевірити їх комплектність та цілісність.

До початку робіт на висоті в умовах підвищеної небезпеки (на неого-родженних відкритих кабельних естакадах, на краю незагороджених отворів в перекриттях; робіт, зв'язаних з виходом за межі огороджень; з мостових кранів і т.п.) слід отримати наряд-допуск.

Під час виконання робіт:

Максимально можливий обсяг робіт слід виконувати на нульовій відмітці.

Роботу виконувати тільки з інвентарних, що пройшли періодичні випробування, засобів підмощування.

Нахил робочої площини для встановлення АГП, телескопічних вишок і т.п. не повинен перевершувати 3°.

Робота на висоті зовні приміщень під час туману, грози, дощу, ожеледі та при вітрі силою 6 болів /12 м/сек/ і більше не допускається.

Використання всіх видів драбин дозволяється тільки. для переміщення між ярусами /поверхами/ монтуємого об'єкту, чи для робіт, що не потребують додаткових зусиль.

Піднімати, кріпити і виправляти кабель, маса 1-го метра якого, перевищує 1кг, працювати з пороховим інструментом та виконувати інші роботи, що потребують зусиль, з усіх видів драбин забороняється.

Приставляти драбину необхідно під кутом 70-75 градусів до горизонтальної площини.

Роботи з приставної драбини виконувати з щабля, який знаходиться на відстані не менше чим 1м від верхнього кінця драбини.

Підмощувати під драбини дошки, ящики, бочки і інші предмети не допускається.

Роботи з одночасним підтримуванням деталей /лотків, коробів, ліхтарів, світильників/ слід виконували з риштувань, підмостків або драбини з поличками, огородженими,або поручнями.

Переміщення вздовж страхувальної линви більше 2-х осіб, а також зустрічне переміщення робітників забороняється.

При виході з корзини гідропідйомника, з риштувань чи підмостків на конструкції будівель чи споруд, необхідно попередньо закріпитися захисним паском до конструкції чи страхувальної линви. до указаного майстром /виконробом/ місця при проходженні інструктажу на робочому місці.

Працюючи на висоті, обходити перепони /колони,стояки/ і слід користуватися захисним паском з двома линвами: спочатку закріпити другу линву за перепоною і тільки після цього обійти її.

Подавати будь-які предмети працюючому на висоті підкиданням не допускається. Подача їх повинна здійснюватися з допомогою мотузки, Довжина мотузка повинна бути довшою на 5м за двійку висоту підіймання. Предмети, що піднімаються, слід прив'язувати до середини мотузка. Дрібні предмети слід підіймати в тарі /відро і т.п./ з заповненням її на 100мм нижче верхнього кругу. Під час підйому, один кінець - в руках верхолаза,другий -у робочого, що внизу, який застерігає розгойдування предметів.

Підняті наверх матеріали та вироби негайно закріпити або скласти таким чином, щоб виключити їх перевертання чи падіння.

Роботи на різних рівнях по висоті виконувати по сумісному графікові робіт.

Ставати на змонтовані конструкції - лотки, шинопроводи, ходити по них, перелазити через захисні огорожі не дозволяється.

Працюючі повинні бути забезпечені спеціальними-сумками для інструменту і збору залишків зварювальних електродів.

Працювати з АГП слід стоячи на дні корзини, закріпившись карабіном страхувального поясу за поручні корзини чи спеціальну скобу. При переміщенні АГП працюючий повинен залишити корзину.

Піднімати в корзині АГП дозволяється тільки одного чоловіка і вантаж вагою, що не перевершує норми, вказаної в техпаспорті даного механізму.

В аварійних ситуаціях:

При виявлені аварійної ситуації в зоні виконання робіт негайно залишити небезпечне місце, попередивши всіх працюючих в зоні, поставити до відома керівника робіт і надалі діяти по його вказівках. В небезпечну зону сторонніх не допускати.

Після закінчення робіт:

Не залишати робоче місце до повного закріплення змонтованого устаткування.

При виявлені несправних інструменту, пристосувань та механізмів, поставити до відома керівника робіт.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 2934 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...